Отидете към основна версия

1 168 1

Съдебната реформа трябва да бъде обект на широки дискусии

  • съдебна-
  • реформа

Съдебната реформа не трябва да бъде проект само на кабинета, а обект на широки дискусии и да се постигне широко политическо съгласие. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ депутатът от ДПС Четин Казак:

Изменението на Закона за Гражданско-процесуалния кодекс, който беше гласуван на първо четене, възстановява едно правомощие на прокуратурата тя да участва в граждански и административни дела по теми, фиксирани в законодателството. След 1997-а година това правомощие ѝ беше отнето и обществото остана с впечатлението, че държавният интерес не беше защитен, например в сделките за приватизации. Ние преценихме, че това правомощие трябва да бъде възстановено. Катализатор беше казусът КТБ. Но това законодателство не е извънредно. То възстановява правомощие на прокуратурата, отнето през 1997-а година.

Депутатът коментира липсата на синхрон в управленската коалиция:

Ние започнахме да свикваме със странностите на тази четворна управленска коалиция. Между парламентарното мнозинство и представителите на правителството има липса на синхрон в действията. Когато е известно, Министерството на правосъдието готви цялостни промени в Закона за съдебната власт и ПГ на ГЕРБ внася законопроект, без да изчака законодателната инициатива на правителството. Не за първи път коалицията проявява липса на синхронизация.  Ние в момента обсъждаме цялостен нов Закон за училищното и предучилищното образование, внесен от народни представители, без да дочакат законодателната инициатива на министъра на образованието. Преди това приехме пакет от изменение в Закона за МВР, внесен пак от депутати, без да бъде оставена инициативата на новия министър на вътрешните работи.

Подкрепяме идеята за създаването на Съвет за съдебна реформа към НС, в който всички идеи на партиите за съдебната реформа да се обсъдят и да се предприеме цялостен план за действие, категоричен беше Четин Казак.

Зам.-председател на НС и депутат от "Атака“ Явор Нотев, заяви, че от партията са били против гласуването на Стратегията за съдебна реформа и допълни:

Бих приветствал състезание по съдебна реформа, но състезание, без реални предложения и истински състезатели със сериозни намерения, няма как да се получи. То е от по-различен характер – кой, евентуално, да се окичи образа си с псевдослава , че прави стъпки за промяна в съдебната система. Нито едно от вложенията, които разбуниха духовете, няма характера на глобална реформа. От момента, в който беше внесена Стратегията за съдебна реформа, само "Атака“ беше против гласуването на такава стратегия, която нищо ясно не казва. Оттогава наблюдаваме частични промени, които създават впечатление за състезание, но то е малко и неефективно.

Той коментира, че е добре да се изслуша позицията на главния прокурор Сотир Цацаров:

Това, което се решава в законопроекта в ГПК, прието на първо четене, има технически грешки. Разширяването на правомощията на прокурора до границите, предложени в текстовете, е смущаващо и не съдържа гаранциите, че решаваме конкретен казус.

Нотев смята, че е важно да се разбере дали прокуратурата има ресурса – служители, които могат да изпълнят възложената им задача от държавата.

Цяла България очаква завръщането на банкера Цветан Василев, за да може да отговаря за своите действия, и пред българския съд  да се опита да докаже своята невинност, категоричен беше Четин Казак:

Делян Пеевски стана мит приживе и той се превърна в удобното извинение за всичко негативно, което се случва в България. Българският политически елит трябва да разбере, че рано или късно истината възтържествува.

Според него, Василев се опитва да извини престъпното си поведение с името на един човек – Пеевски. Така депутатът от ДПС коментира твърденията в интервюто на Цветан Василев, в което той каза, че крахът на КТБ е дошъл след като самият той е бил атакуван от Пеевски да прехвърли пакети от акции на фирми на негово име.

Явор Нотев смята, че казусът КТБ се е превърнал в медийна атракция и това измества фокуса от важните въпроси. Той беше категоричен, че важното е да се разбере дали милиардите от КТБ могат да изчезнат безследно, а не проблемът да се превръща в междуличностен. Всичко останало – говоренето на Василев от Белград и изказването на премиера Бойко Борисов, че на банкера ще му бъде назначена охрана, звучи повърхностно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове