Отидете към основна версия

2 255 0

Върнатия от Гърция пастир е на крака

  • пастир-
  • гърция-
  • кадир мехмед-
  • симитли
Пастирят Кадир Мехмед /Снимка БГНЕС/

С две чанти багаж, ветровейка на гърба и 15 килограма отгоре, гръцкият пациент Кадир Мехмед напусна социалния дом в Симитли, за да се завърне вкъщи, съобщи БГНЕС.

Предаденият ни от гръцките власти на 2 август тази година на ГКПП "Илинден-Ексохи" пастир, тежащ тогава 45 килограма, рано тази сутрин бе изпратен "по живо, по здраво" от персонала на дом "Заедно" за родното си село Голяма вода.

"Работодателят ми Георгос ме блъсна с джипа, защото си исках парите, не бях много пострадал, само ме боляха краката от удара", обясни на сбогуване Кадир. Той не помни как след няколко дни се е озовал в болница, но уточни, че не е връзван и затварян принудително. "Бях отслабнал много, защото почти не се хранех. Щом ни докараха храната, нарочно ни караха да изведем стадото на паша, как да се храниш, като няма време", обясни 34-годишният Кадир. Той се оплака, че чорбаджията му го ругаел често. "Грижех се за 350 овце, 70 от тях доях на ръце, още ме болят раменете и ставите", оплака се още Кадир. Той каза, че пак иска да е пастир, имал мерак за Симитли, но никой не му предложил работа. "Ако кметът на селото ми даде работа - ще работя, каквото и да е, ако не, ще ходя пак в Гърция, но при друг чорбаджия", каза Кадир.

Според директора на социалния дом в Симитли Ивайло Гоцев, пациентът бил приет само с един потник на гърба, сега си отива с две чанти дрехи и напълнял с 15 килограма. При приемането му в дома Кадир не можел да ходи, а днес дори за изпроводяк се обръснал сам. "До София ще го закараме с наш превоз, на жп-гарата ще го предадем на социалните работници от община Самуил", обясни Гоцев.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини