Отидете към основна версия

2 488 20

Полагали ли са непълнолетни ученици труд според закона?

  • ученици-
  • труд-
  • езикова гимназия-
  • иван вазов

Непълнолетни ученици от езикова гимназия са карани да работят на пълен работен ден, без заплащане и без съгласието на родителите им. За това сигнализира редакцията на Факти.бг родител на дете от Езикова Гимназия "Иван Вазов", гр. Пловдив. Според настойника учениците били манипулирани и принуждавани да подписват декларации със задна дата.

Ето какво написа разтревоженият родител до редакцията ни:

Здравейте, родител съм на едно от 36 деца от Езикова Гимназия "Иван Вазов", гр. Пловдив участвали на Винария 2017 г. в гр. Пловдив. Бих искала да Ви сигнализирам как за поредна година деца от цитираното по-горе училище полага обществено полезен труд от 9.00 да 19.00 часа пет дни на панаира, и не като преводачи и практика на езика, а като продавачи на продукти боравещи с пари. Част от децата на 15,16,17 г., тоест непълнолетни и без съгласие на родителите. Без каквото и да е възнаграждение. А на база лични договорки между ръководството на училището и Джудзепе Акардо как да работят 36 деца от училището на панаира. Мисля, че тук държавните органи трябва да се самосезират и погледнат за сивата икономика в страната на гърба на децата и бъдещото ни подрастващи поколение. Как възпитава образователната ни система и на какво ни учи децата и какъв пример им дава в живота. Как се случва всичко това без знанието на Инспектората, МО, Инспекцията по труда. Как г-жа Вихра Арамян зам.-директор обяснява, че това е езикова практика и под манипулацията им като преподаватели, карат децата да подписват декларации със задна дата. Дата 01.03.2017 г., когато мероприятието е приключило, под заплахи, че в утрешния ден те са хората, които решават съдбите и завършването на тези деца. Ако това е нашата образователна система, в която учители под заплахи решават съдбите на тези деца и дават частни уроци без да издават касови бележки... Е жалко за нашата образователна система. Нека този сигнал се счита, като такъв до министерство на образованието, Инспектората, инспекцията по труда и италианското посолство в България! Жалко, че точно такъв пример дават нашето образование, нашите училища и учителите, които го представляват!

Факти.бг потърси и мнението на цитираната в писмото зам.-директорка г-жа Вихра Арамян. Тя категорично отрече учениците да са карани да работят и обясни, че всички са участвали на доброволен принцип, като за да се запишат собственоръчно, предварително са им поставени условия да разговарят със своите родители. Присъствието им на форума било единствено и само с цел развитие на комуникативните им способности, запознаването им с италиански, традиционни производства, различни професии и позиции във фирмените структури, с цел и професионалното им развитие.

„Очевидно лицето подало сигнала е знаело, че детето му е на изложението и ако не е било съгласно, то е следвало да го спре. Ако родителят не е бил съгласен и ни е уведомил за това, то незабавно щяхме да спрем участието му. Учителите са инспектирали на място участието на учениците, разговаряли са с всички тях и никой не е споделил недоволство или нещо, което го притеснява. Учениците получават сертификат, че са участвали, който е крайно необходим на онези от тях, които кандидатстват в университети в чужбина, обясни г-жа Арамян.

Декларациите, които са подписвали учениците със задна дата, били съгласно чл. 54, ал.1, т.2 от Наредба за приобщаващото образование, която гласяла, че след отсъствие на ученика от учебни занятия е необходимо родителят да декларира, че знае че детето му през съответния период е било на определеното място. Съгласно това изискване такива декларации се събират сега, т.е. след периода на отсъствие, каза г-жа Арамян.

А ето какво е записано в тази наредба: Чл. 54. (1) Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини в следните случаи: 2. поради участие в други дейности извън процеса на училищното образование - при представяне на документ от спортния клуб, в който ученикът членува, от организаторите на състезания, конкурси, олимпиади, фестивали, концерти, спектакли, изложби и други, и след потвърждение от родителя, представителя на детето или лицето, което полага грижи за детето, с писмо, по имейл или в телефонен разговор. Т.е. В случая става дума за членове от Наредбата, които уреждат правилата за отсъствие на учениците.

Конкретният въпрос обаче, дали децата са полагали труд според закона, остава без отговор. Явно на него ще трябва да отговорят от Инспекцията по труда и от Инспектората към Министерството на образованието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове