Отидете към основна версия

5 074 26

Христо Иванов: Управляващите обявяват война на бизнеса

  • христо иванов-
  • да българия-
  • бизнес

Самото лансиране от правителството на тези законодателни предложения е атентат срещу бизнеса и инвестициите

На първо четене в правна комисия на парламента са били приети внесените от кабинета проекто-поправки в Наказателния кодекс, които представляват безпрецедентна заплаха за пазарната икономика и свободата на предприемачество в страната. Правителството иска да приравни изключително широк кръг лица от частния сектор към длъжностните лица по чл. 9З от НК и да третира техни стопански решения и действия като форма на корупция. Това пише в официална позиция Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“.

Ето какво още заявява той:

На практика се криминализират основни елементи на гражданския оборот. В отрицателното си становище Адвокатурата пише: “предлаганите норми дават възможност за недопустима намеса на държавата в гражданския и търговски оборот, след като всяко неизпълнение на договорно задължение, може да доведе до ангажиране на наказателна отговорност”.

Самото лансиране от правителството на тези законодателни предложения е атентат срещу бизнеса и инвестициите. С тези монстрьозни дивотии днешното управление влиза в открита война с пазарната икономика, правата на собственост и договаряне, със законността и свободата изобщо. Виждаме основния механизъм на авторитарна репресия в действие: превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш. Кеф ти за прекършване на несъгласните, кеф ти за поддържане на страха, кеф ти за рекет и принуда.

И, разбира се, основен инструмент ще бъде цацаратурата. След две години бездействие, управляващите се сетиха за препоръките от Европейския анализ на прокуратурата, но не за да я реформират. С тези предложения на корумпираната, тежко криминализирана прокуратура, се дава чудовищен обем власт и възможност за “щавене”, рекет и рейдърство. Никога от 89 г насам тя не е имала подобни възможности. Когато си подавах оставката като министър и от трибуната на парламента предупредих, че ни водят към прокурорска република, не съм си и помислял, че може да се стигне до нещо подобно.

На пръв поглед, истеричната необходимост да се имитират “мерки за борба с корупцията”, без при това да се засяга и на косъм реалния корупционен модел на управление, заедно с бедствената безпросветност по върховете на Министерството на правосъдието и в парламента, водят до подобни дивашки извращения. Реално обаче, това е израз на дълбоката същност на настоящото управление и на неговата устойчива тенденция към все по-голяма авторитарност и преяждане с власт.

Да си припомним: този парламент е заченат от волята да няма реална съдебна реформа, да не се пипа прокуратурата и властта на Пеевски. В самото начало, правителството отрече приватизацията и от тогава предприе опити за национализация в обем без паралел след периода на установяване на комунистическия режим у нас и дори обяви, че ще промени конституцията, за да подложи приватизацията на наказателна ревизия с обратна сила. Все в този дух, по предложение на Пеевски и с гласовете на ГЕРБ, бяха създадени възможности с обратно действие за отмяна на широк кръг сделки. Бяха приети и лансираните от Цацаров вредни и противоправови изменения в НПК. Изграждат се извънредни институции-бухалки в лицето на спец-прокуратурата и новия мега (анти)корупционен орган.

Заедно с това, управлението ежедневно използва всички възможности да атакува основни свободи и демократични гаранции: рекетират се и се подлагат на рейдърство и натиск малки и големи бизнеси; атакуват се яростно опозиционните издания и се задушават дори просто неутрални медии като БНТ, репресират се хора за изяви в социалните медии; в същото време, на пропагандната машина на режима постоянно се вливат нови ресурси и влияние; независимостта на регулаторите се задушава и се назначават откровени изпълнители на поръчки; контролни и правоохранителни органи се превръщат в бухалки; постижения като интернет-гласуването нагло се премахват, а въвеждането на електронно управление се минира и отлага.... изброяването може да продължи.

Докато се мляска с Юнкер, Меркел и Жозеф Дол, Борисов старателно прокарва интересите на Путин и Ердоган и се опира на тяхното развихряне, за да си развърже ръцете за установяване на един все по-авторитарен режим у нас. Този курс се реализира от неразчленимо срастналите се ГЕРБ и ДПС и с подкрепата на имитиращата опозиция БСП. Въпросните законодателни предложения са нова стъпка именно по този път. Тежко мафиотизираната ни политическа класа изоставя преструвките на демокрация и се връща при корените си: практиките на авторитарния режим и неговите криминални репресивни методи.

Заедно с другите партии от демократичната общност работим за създаване на политически съюз, който да се противопостави на надигащия се авторитаризъм и да създаде управленска алтернатива, която е в състояние да гарантира свободата и развитието на държавата. Сега наша основна мисия става да спрем тези предложения с всички демократични средства и да заставим правителството да ги оттегли без вскакви уговорки. Заедно с партьорите ни от демократичната общност обсъждаме и ще предприемем конкретни действия за тази цел.

Обръщам се към българския бизнес и всеки, който цени гражданската си независимост: днес това е фронтовата линия на свободата и ние трябва да обединим сили за отбраната ѝ! Или заедно ще спрем пълзящия авторитаризъм, или ще изгубим демократична България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове