Кюстендилци масово започнаха да се презапасяват с по-евтино агнешко от съседна Македония. Въпреки, че все още търговията не е в разгара си по-предвидливите вече са си закупили традиционното месо и продукти за празника. Например, в Крива Паланка агнешкото месо се предлага срещу 10 лв. за кг. „Става въпрос за трупно месо. Има и такива, които продават живи агнета. Тогава вече цената е 4-5 лв. за кг., което е под цената в Кюстендил“, коментират запознати. Преминаването през граница пък ставало безпроблемно, тъй като обикновено по четирима човека си разделяли мръвката за Великден, уточнява в. „Монитор“.
„Отидох със съпругата си, взех тъщата и тъста. Купихме си цяло агне и тъй като бяхме много хора, не ни направиха проблем на границата. Вече е във фризера и чака да бъде сготвено“, коментира 46-годишен кюстендилец.
По негови думи до дни се очаква да започнат и записванията в един от магазините на влизане в Македония. Там и през миналата година приемаха поръчки. „Отиваш в уговорената дата и си взимаш агнето. Казваш колко килограма горе-долу да е и така вече си готов за празничната трапеза. Да не ви обяснявам, че е съвсем прясно и много качествено месо“, твърди друг кюстендилец.
Репортерска проверка в областния град Кюстендил установи, че в търговската мрежа цената на традиционното месо за Великден върви по 15-16 лв. за кг. Закупувайки го обаче клиентите в повечето случаи не знаят откога е. „Може агнето да е заклано преди месеци. Във всеки случай обаче не е на седмица - две“, обяснява и Иван Петров, в чието семейство традициите по посрещането на Великден се предават от поколение на поколение.