Отидете към основна версия

2 112 16

Яйцата от Полша идват

  • яйца-
  • кокошки-
  • полша

Цели се сваляне на цената

Полша ще достави яйца на българския пазар, съобщи Министерството на земеделието и храните. Вносът се налага заради значителното поскъпване на яйцата в последните дни. Въпреки опитите да се намали цената и множеството разговори, не се наблюдава съществена промяната на цената в магазина.

Към днешна дата яйцата среден клас на територията на страната се търгуват между 30 и 40 стотинки за бройка.

Ето защо ресорният министър Мирослав Найденов днес разговаря по телефона с полския си колега Марек Савицки, който обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители за осигуряване на количества яйца за българския пазар. Полските стопани ще откликнат на молбата за засилване на доставките към България, е казал министър Савицки.

Данните показват, че в Европа средните цени на яйцата на дребно в магазинната мрежа са скочили в различна степен през изтеклата седмица. Цената у нас достигна рекордната стойност от 40-50 стотинки за  брой. Шоково увеличение имаше и в Прага, където цената съвпада с българската.

Към 6 март яйцата в Европа се търгуват така: Берлин – 0,25 лв/бр, Виена – 0,30 лв/бр, Париж – 0,60 лв/бр, Лондон – 0,60 лв/бр, Атина – 0,65 лв/бр, Братислава – 0,25 лв/бр, Любляна – 0,30 лв/бр, Варшава  - 0,16лв/бр.

Вчера Варшава дори се похвали, че у нас ще бъдат внесени яйца от щастливи кокошки, съобразени с Европейската директива за хуманно отношение към животните.

От писмото до медиите на Отдела за промоция на търговията и инвестициите към Посолство на Варшава в София става ясно, че в страната към февруари тази година само около 4 млн. от 33 млн. т.е. 12% кокошки са отглеждани в клетки все още не напълно адаптирани към изискванията на Директивата на Съвета 1999/74/ЕО и този процент постоянно намалява.

Именно с документа се обяснява вдигането на цените на кокошия продукт у нас.

Голяма част от търговските вериги са получили обаждане от техните доставчици, производители на яйца, че ще задържат цените. Няма обаждания, че ги намалят, стана ясно вчера от изявление пред медиите на Мирослав Найденов, дошло след среща с представители на търговските вериги в страната.

Ден по-рано той разговаря и с фирми от бранша, които обещаха да пробват да задържат цената. Производителите припомниха, че себестойността на българските яйца се е вдигнала, заради растящите цени на фуражите и горивата, също така и заради големите инвестции за покриване на задължителните от тази година за ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини