Last news in Fakti

11 Март, 2012 15:40 1 152 4

Яйцата може да поевтинеят до Великден

  • айца-
  • кокошки

Една от пренебрегваните причини за по-ниските цени на яйцата в някои от страните на Европейския съюз е диференцираната ДДС ставка. Това обясни Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България пред Дарик. На практика цените на яйцата в Европа са изравнени, дори има интерес от чужбина към българските яйца, заради по-атрактивната им производствена цена.

С около 20 процента намаля броят на кокошките носачки у нас, вследствие на новите регламенти на ЕС, което също се отразява на производството на яйца за директна консумация и тяхната цена, коментира още Ивайло Гълъбов. Всички ферми, които произвеждат яйца за директна консумация, вече са оборудвани според новите изисквания, останалите могат да продават яйца само като суровина за преработвателни предприятия при цена, която е с около 40-50 процента по-ниска. В края на седмицата бе регистриран лек спад на цените и тенденцията ще продължи до Великден, прогнозира Ивайло Гълъбов.

Вследствие на новите изисквания на ЕС, рязко намаля броят на кокошките носачки не само в България, това също доведе до повишаването на цената на яйцата в цялата общност, отбеляза и Стилиян Станчев от браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители. Дори и сега обаче, производствената им цена у нас е по-ниска от тази в редица европейски държави, категоричен бе Станчев. В момента няма как да се внесат легално яйца за директна консумация на цена, по-ниска от тази на произвежданите в България, категоричен бе Стилиян Станчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    0 0 Отговор
    тия смотаняци златни яица ли ще ни продават.
  • 2 Свилен

    1 0 Отговор
    Със спечелените пари свещи да си купят.По празници в цял свят падат цените ,тук обратното.
  • 3 .............

    0 0 Отговор
    БЛАЖЕНИ СА ВЕРУЮЩИТЕ.
    Продавам традиционни ДЪРВЕНИяйца.
  • 4 Цветомир Нямазначение

    0 0 Отговор
    В България е така идва коледа свинското скача в пъти повече идва великден пак така и така и така ......цицат ни както си искат това е истината...искахте демокрация? Е на ви......ама щото има една приказка Бебето докато не се разреве майката не може да разбере,че е гладно или жадно! Затова като си мълчим ще си ни кл...т както си искат и не ми се слушат глупости от сорта МИ КВО ДА НАПРАЙМ?!? Няма докато не се дигне тоя гладен народ няма да се опрайм.