Last news in Fakti

6 Март, 2012 15:08 1 570 7

Обещания яйцата да поевтинеят (обновена)

  • яйца-
  • кокошки

Не е ясно с колко, но ще има и Великденски промоции

Обещания яйцата да поевтинеят (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Българските производители се ангажираха да натиснат надолу цените на яйцата, а в седмицата преди Великден да направят промоции, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той се срещна с представители на бранша от цялата страна в Пловдив, съобщават от МЗХ.

Министърът обеща държавата да намери начин да отговори на този жест. Той припомни, че за птицевъдите са предвидели около 6 млн. лв. национални доплащания тази година. По-рано днес той предупреди, че тези пари могат да бъдат спрени, ако цените на яйцата се задържат на високите си нива.

„Ако не се намали цената на яйцата, ще отворя отново българския пазар за полски яйца", закани се министърът и заяви, че може пенсионерите да са нещастни, защото кокошките са щастливи.

Найденов не се ангажира с конкретни цени. Споразумения за цени на срещата не е имало, за да няма съмнения в картел. Той благодари на производителите, че са се съгласили и са проявили национално отговорна позиция.

„Ще направим всичко възможно да задържим цените на яйцата, съобразявайки се с по-специфичната социална ситуация и платежоспособността на населението в България“, обяви от своя страна Иван Иванов, собственик на фирма от бранша, членуваща в Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. 

Търговските вериги също да намалят своята надценка, призова още Мирослав Найденов. Той се ангажира да се срещне и с представители на големите вериги, за да ги призове да намалят процента на своята надценка върху яйцата. Според производители на яйца в търговската мрежа достигат с надценка от 10-12 ст., което според министъра е неморално високо.

Иван Иванов подчерта, че себестойността на българските яйца се е вдигнала, заради растящите цени на фуражите и горивата. Също така и заради големите инвестциии, които направиха производителите, за да отговорят на задължителните от тази година за ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците от една страна. 

Министър Найденов припомни на производителите на яйца, че преди месец ги е защитил от нерегламентирания внос на полски яйца, като е наредил да се засили контролът по границите. Според него в момента има опит за нерегламентиран внос на евтини яйца от трети страни, предимно Македония и Сърбия, където не важат европейските изисквания за хуманно отглеждане на кокошките. Разпоредил съм денонощен контрол по граничните пунктове, каза министърът.

В момента няма спекула на цените при производителите, категоричен бе след срещата Иван Иванов, производител от Добрич. Според него цените не са увеличени заради Великден, а поскъпването се дължи основно на инвестициите в птицефермите, във връзка с новите европейски изисквания, на нарастналите цени на фуражите и горивата. С 15-20% са се увеличили производствените цени на яйцата заради въвеждането на евростандартите, по оценки на бранша.

Купувайте български яйца за Великден, защото те са по-вкусни, призова потребителите министър Найденов след срещата.  

По-рано днес, също от Пловдив, министърът на  обяви, че няма да бъде допусната спекула с цените на яйцата. „В момента неоснователно поскъпват яйцата преди Великден. Ние сме свободен пазар и не може държавата да се намесва“, каза министърът.

„В големите европейски столици Париж, Берлин и Брюксел яйцата са по-евтини с 10 ст. от България. Това е опит за спекула, смята той. Производителите казват, че ги вдигат търговците и обратното.  Директивите за щастливото отглеждане важат за целия ЕС, а в другите страни не се наблюдава поскъпване. Явно в България пробват пазара преди празниците“, допълни министър Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    1 0 Отговор
    Българските яйца са най-вкусни.Миришат на луканка.Има и с аромат на агнешко.
  • 2 БЕСЕН БЪЛГАРИН С 2 МАЛКИ ДЕЦА!

    2 0 Отговор
    ----Аз си купих домашни по 0,25лв. :) Страшни са :) 2 кори! Обичам кокенца :) Като ПОСЕТИХ магазин/БИЛА/ и видях, че са по О.40лв. ,реших да ги оставя да се измътят там ! ДА ЖИВЕЕ ЧЕРНИЯТ ПАЗАР НА СТОКИ У НАС!
  • 3 браво

    2 0 Отговор
    Досега в моя смислен живот за първи път чувам ,че министър може да събере производители и да обсъдят спекулата на пазара! Оказа се последните 20 години сме живели в е.ати дивотията и за първи път от толко време почваме да правим нещата както трябва!
  • 4 !!!!!

    1 0 Отговор
    Министърът не разбра години наред, че му правят сечено. Нека културно да звънне на министрите в другите държави от ЕС и да ги покани да продават тука. После като нашите проплачат за дъмпинг да им покаже цените обявени преди отварянето на пазара.
  • 5 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Смях в залата!!!......ГАНЬО,урт,бе................!,ние от групата агитираме за закриване на структорите ДВСК и ХЕИ !..........КАКВО,
    КАКТО Е ТРЪГНАЛА РАБОТАТА,МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО РАЗЛИЧНИ ИЗНЕНАДИ!...........голЕм смЕх !,АМИ СВИНСКОТО ОТ ЕС,сладка мършичка,но с редовни документи,ааааааааа!
  • 6 петелчо

    0 0 Отговор
    бългърската кокошка ражда веднъж в месеца.през това време иде зоб за 20 лева.даже са йофтини яйцата
  • 7 до петелчо

    0 0 Отговор
    Ами спри и зобта бе.Полската кокошка колко зоп яде и колко пъти ражда.Ами френската.Ами немската.