Отидете към основна версия

5 082 40

Нинова: Заплатите на политиците да се определят от минималното възнаграждение

  • корнелия нинова

Тя изтъкна, че предложението на БСП е трайно и е заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Нашето предложение е трайно - с или без криза заплатите на политическите елити да се определят на база на минималното възнаграждение в страната. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за замразяването на депутатските заплати по време на извънредното положение, съобщи „Фокус“.

"За пореден път тук се води дебат за възнагражденията на депутатите. Те се отнасят не само за нас, а за над 500 души висши държавни служители в различни комисии, Министерски съвет, президентство, омбудсман. Дебатът и днес буди разочарование с мотивите, които изтъкват колегите. Защо внасят предложение за замразяване на заплати? Първият мотив, който се чу беше, че хората се дразнят. Това е тежко неосъзнаване на същността на проблема. Би трябвало да си намалим заплатите не защото дразним хората, а защото не е справедливо. Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита трудът, който сме положили. В основата на правото пише, че заплата се дава за труд. Вторият аргумент чухме, че е криза и трябва да бъдем солидарни и съпричастни. Защо само в криза, уважаеми управляващи и колеги от ДПС? Не трябва ли да сме съпричастни към онези 2 млн. българи живеят под прага на бедността", коментира още Нинова.

Според нея не е заради кризата, нито заради конюнктурното решение. По думите ѝ въпросът е морален, принципен и политически.

Корнелия Нинова припомни изказването си от април 2018 г. по същата тема. "Заставам зад всяка една от тези свои думи. Отново казвам въпросът не е конюнктурен, а принципен. Въпросът не е дали да дразним народа си, а дали сме осъзнали неравенството като проблем и дали търсим пътища да го решаваме. Разликата между вашите и нашите предложения. Вие правите предложения само за времето на извънредното положение с очакване след това да върнете отново статуквото. Това е големият проблем. Не е болестта, ще я преодолеем. Всички заедно ще се справим, но след това ще върнете статуквото", каза още лидерът на БСП.

Тя изтъкна, че предложението на БСП е трайно и е заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

По думите ѝ БСП предлага нов механизъм за изчисляване на заплатите. "За нас е важно, че това е наша постоянна политика от 2017, 2018 и 2019 г. Рано или късно ще стане факт", каза още тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове