Last news in Fakti

6 Април, 2020 12:20 5 070 40

Нинова: Заплатите на политиците да се определят от минималното възнаграждение

  • корнелия нинова

Тя изтъкна, че предложението на БСП е трайно и е заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Нинова: Заплатите на политиците да се определят от минималното възнаграждение - 1
Снимка: БГНЕС

Нашето предложение е трайно - с или без криза заплатите на политическите елити да се определят на база на минималното възнаграждение в страната. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за замразяването на депутатските заплати по време на извънредното положение, съобщи „Фокус“.

"За пореден път тук се води дебат за възнагражденията на депутатите. Те се отнасят не само за нас, а за над 500 души висши държавни служители в различни комисии, Министерски съвет, президентство, омбудсман. Дебатът и днес буди разочарование с мотивите, които изтъкват колегите. Защо внасят предложение за замразяване на заплати? Първият мотив, който се чу беше, че хората се дразнят. Това е тежко неосъзнаване на същността на проблема. Би трябвало да си намалим заплатите не защото дразним хората, а защото не е справедливо. Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита трудът, който сме положили. В основата на правото пише, че заплата се дава за труд. Вторият аргумент чухме, че е криза и трябва да бъдем солидарни и съпричастни. Защо само в криза, уважаеми управляващи и колеги от ДПС? Не трябва ли да сме съпричастни към онези 2 млн. българи живеят под прага на бедността", коментира още Нинова.

Според нея не е заради кризата, нито заради конюнктурното решение. По думите ѝ въпросът е морален, принципен и политически.

Корнелия Нинова припомни изказването си от април 2018 г. по същата тема. "Заставам зад всяка една от тези свои думи. Отново казвам въпросът не е конюнктурен, а принципен. Въпросът не е дали да дразним народа си, а дали сме осъзнали неравенството като проблем и дали търсим пътища да го решаваме. Разликата между вашите и нашите предложения. Вие правите предложения само за времето на извънредното положение с очакване след това да върнете отново статуквото. Това е големият проблем. Не е болестта, ще я преодолеем. Всички заедно ще се справим, но след това ще върнете статуквото", каза още лидерът на БСП.

Тя изтъкна, че предложението на БСП е трайно и е заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

По думите ѝ БСП предлага нов механизъм за изчисляване на заплатите. "За нас е важно, че това е наша постоянна политика от 2017, 2018 и 2019 г. Рано или късно ще стане факт", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчо Салфетката

    41 9 Отговор
    най много рева. Ей не се наяде.

    Коментиран от #38

  • 2 вирусолог ама не от щаба

    46 3 Отговор
    Основната болест, коят овърлува в Парламента е Клептомания.
  • 3 Рошко

    62 1 Отговор
    Заплатите на политиците и децата на политиците да учат в обикновени училища и да се лекуват в държавни болници, да карате и вие 10 годишни коли сами да си го зареждате и поддържате, и тогава да ми говорите за политика и на брифинги
  • 4 Чумата

    45 3 Отговор
    Чумата да ги тръшне, изедници. Амин!
  • 5 CoviD 20 хасковски щам

    32 37 Отговор
    КРУШОВСКАТА БИВОЛИЦА ДА НЕ ЛЕЕ МОЗЪК,А Д КАЖЕ КОЛКО МИЛИОН НАРОДНА ПАРА ОТКРАДНА С КРАЖБАТА НА ТЕХНОИМОЕКС,И ДАЛЛИ ВЪРНА НАДВЗЕТИТЕ.!???
  • 6 Масовата Краденизация

    47 1 Отговор
    Особено тези които източиха по няколко завода, Бизнесмени, членове на бордове и фирми...... и др. Трябва да влизат в Парламента с договор че НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА!!!!!
  • 7 Браво

    47 1 Отговор
    Добро предложение за база да се вземе минималната заплата, но да не си гласуват по 10 минимални защото ще е пак същото. Максимум 2 минимални, само така ще бъдат близко до хората и ще им разберат проблемите.
  • 8 CoviD 20 хасковски щам

    20 22 Отговор
    Няма ли да излезе оня ушатият вирус да премляска някоя опрка.?
  • 9 от опит

    36 4 Отговор
    Хубаво говори каката, но кой ще се съгласи, освен ако не е се ,,назобил" предварително , или го чака ,,некоя" комисийка ?

    Коментиран от #39

  • 10 РЕАЛИСТ

    30 5 Отговор
    Ами на времето Брежнев бе казал , че минимална и максимална заплата в една държава трябва да е 1:3.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Съотношението

    18 2 Отговор
    При доходите 1:3, е по Маркс , за да няма икономически кризи, не е по авторът на “ МалкатА земя”, Л.Ил. Брежнев.
  • 13 Бай Манчо

    35 9 Отговор
    Напълно адекватно предложение което ще бъде одбрено от народа но със сигурност ще я обвинят в популизъм .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    21 7 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Не съм комунист но Брежнев е бил прав.
  • 16 Дон Чико

    21 10 Отговор
    А 8 лева на брава овца да усвоите може, нали Корно? Така по-неусетно за стадото ще го крадете, нали? Ама това, че някакви 2,5 милиона искали да ги щавите само с по един лев на глас няма значение за тебе. Вервам ти, Корно, мислиш за народа, вервам ти.
  • 17 Зайко Байко многознайко

    23 15 Отговор
    Имаше една Българска поговорка : " Крадецът вика дръжте крадеца", та така и партизанщината на К. Нинова!?
  • 18 Корни я се коригирай

    24 3 Отговор
    от минималната пенсия която получават 80% от пенсионерите
  • 19 месара

    28 2 Отговор
    а защо е нужно да има толко много партии, 90 процента нищо не правят, само лапат, да не говорим па за тия независимите!
  • 20 тариката

    25 6 Отговор
    най после корнела да каже нещо верно !! то е очевидно за нас , но за герб и дпс да се разделят с тлъстите си заплати е гибелно хахаха, дребни души драпащи да са в политиката заради заплатите !!! вашите заплати са бюджетни и трябва да са на базата на минималната - 3 пъти, тога ва ще имате стимул да увеличавате мини малната заплата и пенсиите, а средната е висока защото зависи от печелившите сектори,частните, а техните заплати се движат нагоре или надоло в зависимост от печалбата която постигат, вие какво внасяте в бюджета, ами кръгла нула, само точите на база частните печеливши сектори .....
  • 21 Next

    17 18 Отговор
    За какво са им заплати на герберасите, нали си имат суджуци и апартаменти.

    Коментиран от #35

  • 22 Независим

    32 0 Отговор
    Правилното е на минимална заплата,та те всчките са,членове на комисии ,бордове,фирми,дори и на кораби и от много места сучат.Така,че и това им е много.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Petko

    15 11 Отговор
    Нинова отдавна си е направила парите, Техноимпекс, субсидии и др. Останалите да му мислята. Заради тази хората ще намразят Радев. Разиграва се сапунка по български.
  • 25 Ууууууууу

    19 11 Отговор
    Тая кобила ако ми е жена да съм я пребил
  • 26 Идеята й,

    12 3 Отговор
    Е много добра, даже отлична. Кой ще излезе начело? Бойко, или Курни? Борисов, на ход си...
  • 27 Другар

    16 8 Отговор
    Върнете субсидията,червени крадци и дандити!
  • 28 Гуньо от Левуново

    15 0 Отговор
    Като чета коментарите,става ясно,защо сме в тинята.Това са или нескопосани тролове,или полирани павета,с чип- Пишем за да мразим! За мен,е безразлично кой ще даде разумно и опиращо до интерес на милионите ,обикновени хора.Важното е да има ефект.Всеки нормално мислещ,винаги го е мислел.100% е сигурно, че няма да мине в НС.Защото СРЗ е изсмуквана от Стъкмистиката.Затова имат" узаконено" повишение на основна заплата на всеки 6 месеца.Ако базата е минималната за страната,знаят че с години ще получават заплати без никакво движение.За да има повишение,трябва да повишават минималната.А това не се харесва на спонсорите- господари от крибчо и сие.

    Коментиран от #30

  • 29 Живко

    8 1 Отговор
    Когато нещата се движат от некомпетентни и корумпирани хора се болучава БГ.
  • 30 Браво

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гуньо от Левуново":

    Точно за това предложение на Нинова трябва да се хване народа и да настоява до последно да се приеме. Когато депутатите зависят от минималната заплата сами ще имат интерес да работят в интерес на повишаването и.
  • 31 Сега може да мине,

    8 0 Отговор
    За да си довършат мандата и ползват бъдещите привилегии... А после, да им пъдат отнети привилегиите, на дУпетатите. Еххх, надежди, говежди...но е възможно...
  • 32 Негласуващ,

    8 2 Отговор
    Предложението ,не е малка стъпка, а великанската стъпка , към справедливост! Но като чета коментарите, Гуньо-28 е прав!
  • 33 5555

    4 2 Отговор
    CAМO ВИE OТ ПAРЛAМEНТA OCТAНAХТE НAЙ-ГOЛEМИТE CКЪПEРНИЦИ И НE CТE ДAРИЛИ НИЩO В БOРБAТA C КOРOНA ВИРУCA!КАЖИ КОГА ТИ ЗАЕДНО С ТВОИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ БСП,КОИТО ВЗЕМАТЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ КЪМ 250 000 ЛЕВА БЕЗОТЧЕТНИ ПАРИ КАТО БОНУС КЪМ ГОЛЕМИТЕ СИ ЗАПЛАТИ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ ТЯХ И ЩЕ ГИ ДАРИТЕ НА БОРБАТА С КОРОНА ВИРУСА?ИНАЧЕ ГОВОРЕНЕТО ТИ Е САМО ЕДНО ПРАЗНО ГОВОРЕНЕ БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ!ТВОЕТО ДЪРЖАНИЕ Е НАГЛОСТ,НАГЛОСТ И ПАК НАГЛОСТ !
  • 34 4444

    7 1 Отговор
    А всичките 240 депутата в Парламента взимат над 700 000 лева всеки месец безотчетни пари,така наречените пари за представителни разноски.Те не се отчитат никъде!Този Парламент счетоводство няма ли?Всеки депутат направил разходи да си носи фактура и ако му я признаят да му я изплатят.От просто по-просто!Но нали трябва едни пари да се крадат законно.Срам и позор!
  • 35 Ново

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Next":

    За заводите и болниците /на кои са/тя от наеми ще докара апартаменте на месец червените гледат сламката в около на другия а гредата в собственото не гледат така са научини те не заплати трябва да получават а те пари да дават
  • 36 Кой68

    3 4 Отговор
    Другарко Нинова защо като бяхте на власт не го сторихте това?Сега се правите на загрижени и праведни..........Лицемерно е.
  • 37 КУРнинов

    1 2 Отговор
    КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ КАСИЧКАТА НА БСП ?
  • 38 Анти комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Данчо Салфетката":

    Комунистическа партия дпс-герб-вмро и воля най много ревяха да се откажат от една две заплати това е за балъци като вас 240×3000=720 000,борда на дуректирите на ББР начело с( Мавродиев,човек на Дпс и Герб взима за два месеца 72хил лева)за три месеца 720 хил.първа частна депесарска банка за развитие на дребния и среден бизнес отпусна на една неизвестна малка колекторска фирма с 36хил.лева печалба 75 милиона лева,което ще рече средни и малки длъжници да са готови да си предадат активи и имоти на безценица
  • 39 бай Благой

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "от опит":

    Тя нали говореше за субсидиите на партиите да станат по левче,а като ги намалиха взе да плаче!
  • 40 Нане

    0 0 Отговор
    Абсолютно правилно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове