Отидете към основна версия

1 744 22

"Демократична България" иска ускорена дигитализация на образованието и културата

  • демократична българия-
  • дб-
  • образование-
  • култура

От коалицията смятат, че в областта на културата е необходимо да се разработи нова информационна политика, която да събира данни и да създава картина на състоянието на културното поле в състояние на пандемия.

Снимка: БГНЕС

"Демократична България" настоява правителството да отчете важността на образованието и културата в сложната ситуация с коронавируса. От коалицията апелират да се изработи план за ускорена дигитализация на двата сектора.

В областта на образованието това означава изграждане на постоянен капацитет за провеждане на пълноценно електронно и дистанционно обучение, а също и на онлайн социализиращи извънкласни и извънучебни дейности..

От ДБ предлагат да се изгради единна информационна и комуникационна среда. Тя трябва да свързва виртуална платформа за обучение и административна информационна система.

От коалицията посочват, че трябва да се потърси решение на проблема с неефективното участие в електронните и дистанционните форми на някои ученици в задължителния предучилищен и училищен етап на обучение. Следва да се направи необходимото за установяване на причините и да се предприемат действия за преодоляване на повишения риск от социално изключване и ранно отпадане от образователната система, заявяват от ДБ.

Според "Демократична България" в областта на културата е необходимо да се разработи нова информационна политика, която да събира данни и да създава картина на състоянието на културното поле в състояние на пандемия.

За целта от коалицията настояват да се изчисли приносът на българските културни индустрии към БВП, което ще даде представа какво внася българската култура в българския бюджет. За целта е необходимо да се развие дигиталният капацитет на българската култура чрез следните мерки:

- Осигуряване на достъп до налични качествени платформи и дигитални канали: държавни инвестиции в дигиталната инфраструктура на културата.

- Създаване на специфични интелигентни програмни продукти, разработени да обслужват специфичните нужди на различни сфери на културата, осигуряващи възможност за културна работа в дистанционен режим.

- Дигитално реализиране и дигитално разпространение на културни продукти (онлайн реклами, продажби и разпространяване на билети за онлайн представления и събития).

- Създаване на стандарти за техническо качество на онлайн културни продукти.

- Дигитализиране на културното наследство. Разработване на виртуални турове в българските музеи и галерии. Осъвременяване на електронните каталози на българските библиотеки, развитие на дигитален библиотечен достъп. Политика на дигитална достъпност към училища, колежи и университети.

- Разработване на онлайн програми в помощ на образованието по български език, история и културна история и в помощ на развитието на образователни компетентности.

- Използване на пълния капацитет на традиционните електронни медии, радио и телевизия, нови културни програми.

- Развитие на дигиталния капацитет на местни културни организации, децентрализация чрез дигитален достъп и разпространение.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове