Отидете към основна версия

4 808 79

Манолова: Борисов не подава оставка, защото има още да усвоява и краде

  • мая манолова-
  • мафия-
  • имоти

Докато хората протестират, властта ударно раздава пари и имоти на мафията, твърди бившият омбудсман

Снимка: БГНЕС/Архив

През есента се очаква икономически срив и хората ще излязат на улиците и затова, че са фалирали. Докато хората протестират, властта ударно раздава пари, плажове и имоти на мафията. Само за последните десет дни управляващите са се подготвили да похарчат 2,39 млрд. лв., като това включва и заема от 1 млрд. лв., който ще изтеглят уж за запазване на работни места.

Това заяви в „Студио Хъ" по „7/8ТВ"  председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова.

От 1 млрд. лв. по мярката 60/40, които обявиха за заетост, са похарчени 200 млн. лв. От последните социално-икономически мерки за 1,26 млрд. лв., 355 млн. лв. са за асфалт, тоест, за фирмите близки до Борисов  - на Пеевски, Главболгарстрой, фирмите, които строят магистралите „Хемус", „Европа" и Южната дъга. Те ще са богато подкрепени, а властта се опитва да залъже пенсионерите с по 50 лв., като Борисов от 11 години не им е индексирал пенсиите, обясни тя.

Борисов не подава оставка, защото има още да усвоява пари и да краде. Вместо да дава 355 млн. лв. за асфалт, можеше да индексират пенсиите до края на тази година, допълни Манолова. 

През последния един месец правителството на Борисов е дало на концесия седем плажа, две кариери, продали са няколко апетитни публични имота. Депутатите му в парламента пишат ударно законодателство в интерес на олигарсите, монополистите и самите партии. Валери Симеонов на 10 юли вкарва закон, който на 22 юли е приет в зала. Според този закон ЧСИ ще могат да продават имущество и да събират дългове, които не са минали през съд, обясни още Манолова.

По думите ѝ през есента се очаква икономически срив. Ако дотогава Борисов не е подал оставка. Тогава хората ще излязат на улиците и заради каскадни фалити на малък и среден бизнес, заради безпаричието на домакинствата и защото няма да могат да си платят сметките, категорична е Манолова. 

Основната цел на протестите и всички, които сме на протестите и ги подкрепяме, освен исканите оставки на Борисов и Гешев, е и честни избори и максимална възможност на българите зад граница да гласуват. Борисов и неговата клика ужасно не искат да дадат тази възможност на българите зад граница. Той не иска те да участват в изборите от страх и от ужас от един честен, невъзможен за купуване вот, каза тя.

Истинското решение за осигуряване на вота на българите зад граница е електронното дистанционно гласуване, заяви председателят на „Изправи се.БГ" и припомни, че през 2016 г. на ЦИК и на Държавна агенция „Електронно управление са отделени, по европейски проект, 1 млн. лв. за създаване на система за електронен вот, но система няма.

Процесът се саботира от Борисов, от Томислав Дончев, който отговаря за електронното управление, допълни Манолова и припомни, че кодексът, който е дал най-голяма възможност на българите зад граница да гласуват е именно Кодексът Манолова през 2014 г. Тогава над 150 хил. души зад граница гласуваха и за първи път повече в Западна Европа и Америка, отколкото в Турция. Тя допълни, че по кодекса преди това са гласували 114 хиляди души в чужбина, а след това в резултат на поправките, направени от ГЕРБ, „Обединени патриоти" и „Реформаторския блок", гласувалите зад граница българи са били 115 хиляди души.

Най-големият брой гласували  стана възможен, защото през 2014 г. текстовете за гласуване на българите зад граница ги написаха самите българи зад граница. Тогава с 40 заявления по електронен път се откриваха колкото секции желаят българите зад граница, обясни Манолова, а сега трябва да се подадат 60 заявления за първата секция и поне 500 души да поискат отварянето на следваща, каза тя.

В Закона за мажоритарния вот е записан изборният район в чужбина, като са заложени девет едномандатни изборни района в чужбина. Всичко това ще се случи, когато кажем „Довиждане!" на Борисов и на неговата шайка и в следващия парламент това ще е един от първите приети закони, каза Манолова и бе категорична , че Борисов не иска това, защото се страхува от парламентарна група и депутати, избрани от българите зад граница.

Тя е категорична, че Борисов и Томислав Дончев лъжат, че са необходими промени в Изборния кодекс, за да има изцяло машинно гласуване на следващите избори. Тя добави, че ЦИК е готова са обществената поръчка, но не я пуска нарочно и това е било причината Манолова с екипа си да гори протоколи от изборите пред ЦИК миналата седмица.

На евроизборите миналата година процедурата за наемане на 3000 машини за гласуване отне около месец. Тоест, и сега може. Борисов обаче иска да си спечелят политическо време и да си удължат политическия живот с отлагането на машинното гласуване за пореден път, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове