Отидете към основна версия

4 740 143

51-ва вечер на протести и контрапротести в столицата

  • протест-
  • софия-
  • контрапротест

В София остават затворени трите възлови кръстовища

Снимка: БГНЕС

В София остават затворени трите възлови кръстовища – пл. “Независимост“, при Ректората и на “Орлов мост“.

За 19.00 беше насрочена поредната 51-ва демонстрация пред сградата на президентството.

Все още пордължават да се събират хората около фонтана пред Президентството, като по-голямата част от тях са от разположения там палатков лагер и от този на инициативата “Системата ни убива“.

Обявено е, че по-късно тази вечер ще има концерт на Орлов мост с песни за протеста.

Ето как коментира новината за заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП, на която е била обсъдена ситуацията в България, адв. Боримир Цанов от палатковия лагер на пл. “Независимост“:

“Най-после след такова дълго закъснение те са изразили тази тревога. Вече 51 дни, човек и сляп и глух да е ще забележи какво се случва. Но потресаващото е, че Шофьорът на джипката и Главният каскет са натоварили свои подчинени да се явят от тяхно име в Брюксел. Това е много показателно и едва ли ще бъде посрещнато с възхищение от страна на брюкселските чиновници“, каза той и коментира и позицията на прокуратурата на заседанието на групата за наблюдение на върховенството на закона. Изразената позиция на българската прокуратура е, че българските прокурори са свободни да взимат решения и не могат да се контролират от главния прокурор:

“Прокурорите съвсем не са свободни, тъй като прокуратурата е конструирана по един модел, който ние сме реципирали миналия век, това е моделът Вишински. Строго единоначалие на върха, на който е един главен прокурор, както беше казал един в миналото – “Над него е само Господ“. Ето такава е нашата прокуратура“.

Паралелно с днешния протест в София ще се проведе и контрапротест. Акциите временно няма да се състоят пред пилоните на НДК, а само пред Румънското посолство.

Организаторите на демонстрациите срещу президента и срещу блокадите в столицата са обявили пред Столичната община и пред МВР, че временно преустановяват протестните си акции пред НДК.

Тази вечер акция пред Румънското посолство е насрочена за 20.00 часа, а целта е да се опази от блокиране възловото кръстовище на булевард “Ситняково“.

Тук продължават да идват граждани от различни квартали, които искат да се подпишат в подписките, които организаторите пуснаха преди дни – едната за импийчмънт на президента Радев, а другата срещу блокирането на възлови кръстовища в столицата.

Участниците са запознати от медиите за нападението над един от организаторите на протеста срещу блокадите Георги Флоров. Контрапротестиращи не скриха възмущението си, като смятат, че президентът, който те наричат "разединител на нацията", е в основата на подобни деяния и го призоваха да се разграничи.

“Това на нищо не прилича, на всичкото отгоре бих искала да ги попитам тия деца – наистина ли не знаят, че са употребени“.

“Президентът е зад тях и им дава сила, какво може да бъде друго. Този президент е разделител, той не е президент“.

“Всеки е свободен да отиде да протестира обаче не по този начин“.

“Сега са по 20 души, отишъл затворил кръстовището, защото той решил така“, коментираха участници в контрапротеста. 

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове