Отидете към основна версия

2 200 37

Мария Габриел: Регионите и културата са ключови за възстановяването на европейската икономика

  • мария габриел-
  • култура-
  • творчество

Българския еврокомисар приветства предложението на Европейския парламент за заделяне на поне 2% от насочения към държавите членки бюджет по Механизма за възстановяване и развитие за сектора на културата и творчеството

Снимка: БГНЕС

„Творческа Европа е единствената програма посветена на културата. Кризата предоставя възможности да бъдат мобилизирани средства във взаимодействие и с други програми, които с цялостен и интегриран подход да подпомогнат възстановяването от кризата и развитието на икономиката. Това означава да дадем видимост на добрите практики, да идентифицираме полезните взаимодействия, наличен бюджет и със споделена отговорност, в координация, да работим за Европа, на която двигател е и културата.“ Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на видеоконференцията на високо равнище „Към нова култура на споделена отговорност“ в Берлин.

Събитието се организира в рамките на европейската инициатива „Soul for Europe“, която обединява културни дейци, медии, политици, представители на бизнеса и други сфери на обществото, съвместно с Асоциацията на европейските фестивали и подкрепата на представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент в Германия. Във фокуса на дискусиите бе обсъждането на програма за действие за изграждане на устойчива Европа, в която ключово място заемат културата, споделената отговорност на гражданите и ролята на регионите и градовете.

„И днес имаме добри практики и примери, показващи ролята на регионите чрез културата да допринасят за икономическото и обществено развитие. Целим тази информация да бъде достъпна за всички региони и да се превърне във възможност чрез съвместния план за действие, който подготвяме с Комитета на регионите“, коментира българският еврокомисар. Тя поясни, че планът за действие включва 26 конкретни дейности в 4 области, включително културата. Мария Габриел открои успешни инициативи като „Европейски столици на културата“, "Културното наследство в действие" „Културните и творчески пространства и градове“, които са със засилено участие на регионите, включване на образованието и използване на Европейския фонд за регионално развитие. Целта е следващите две години това да бъде възможност за всеки един европейски регион и град.

Габриел наблегна на основните поуки от кризата, сред които необходимостта от сътрудничество, добра координация и синергии между програмите. Тя приветства предложението на Европейския парламент за заделяне на поне 2% от насочения към държавите членки бюджет по Механизма за възстановяване и развитие за сектора на културата и творчеството. „Важно е секторът да насочи вниманието си и към нови инструменти отвъд програма Творческа Европа. Това са новият клъстър посветен на културата, новата общност за знания и иновации, насочена към културния и творческия сектор в рамките на Европейския институт за иновации и технологии и мисиите по програма „Хоризонт Европа“, отбеляза Мария Габриел. Тя подчерта, че във всяка една от тези инициативи местното и регионално измерение е приоритет, но от активността на всеки ще зависи реализирането на препоръките в действия и конкретни ползи за гражданите.

„Вярвам в енергията и силата на гражданите и регионите като двигател на общоевропейски инициативи. Днес повече от всякога имаме нужда от платформа за споделяне на информация и от достъп до финансиране. В този контекст, от приноса на културния и творческия сектор, активността на регионите и подкрепата на националните правителства ще зависи да превърнем „Европейския Баухаус“ в културен проект, носещ ползи и осъществяващ връзката между науката и технологиите с изкуството и културата“, заключи Мария Габриел.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове