Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 21:02 2 187 37

Мария Габриел: Регионите и културата са ключови за възстановяването на европейската икономика

  • мария габриел-
  • култура-
  • творчество

Българския еврокомисар приветства предложението на Европейския парламент за заделяне на поне 2% от насочения към държавите членки бюджет по Механизма за възстановяване и развитие за сектора на културата и творчеството

Мария Габриел: Регионите и културата са ключови за възстановяването на европейската икономика - 1
Снимка: БГНЕС

„Творческа Европа е единствената програма посветена на културата. Кризата предоставя възможности да бъдат мобилизирани средства във взаимодействие и с други програми, които с цялостен и интегриран подход да подпомогнат възстановяването от кризата и развитието на икономиката. Това означава да дадем видимост на добрите практики, да идентифицираме полезните взаимодействия, наличен бюджет и със споделена отговорност, в координация, да работим за Европа, на която двигател е и културата.“ Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на видеоконференцията на високо равнище „Към нова култура на споделена отговорност“ в Берлин.

Събитието се организира в рамките на европейската инициатива „Soul for Europe“, която обединява културни дейци, медии, политици, представители на бизнеса и други сфери на обществото, съвместно с Асоциацията на европейските фестивали и подкрепата на представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент в Германия. Във фокуса на дискусиите бе обсъждането на програма за действие за изграждане на устойчива Европа, в която ключово място заемат културата, споделената отговорност на гражданите и ролята на регионите и градовете.

„И днес имаме добри практики и примери, показващи ролята на регионите чрез културата да допринасят за икономическото и обществено развитие. Целим тази информация да бъде достъпна за всички региони и да се превърне във възможност чрез съвместния план за действие, който подготвяме с Комитета на регионите“, коментира българският еврокомисар. Тя поясни, че планът за действие включва 26 конкретни дейности в 4 области, включително културата. Мария Габриел открои успешни инициативи като „Европейски столици на културата“, "Културното наследство в действие" „Културните и творчески пространства и градове“, които са със засилено участие на регионите, включване на образованието и използване на Европейския фонд за регионално развитие. Целта е следващите две години това да бъде възможност за всеки един европейски регион и град.

Габриел наблегна на основните поуки от кризата, сред които необходимостта от сътрудничество, добра координация и синергии между програмите. Тя приветства предложението на Европейския парламент за заделяне на поне 2% от насочения към държавите членки бюджет по Механизма за възстановяване и развитие за сектора на културата и творчеството. „Важно е секторът да насочи вниманието си и към нови инструменти отвъд програма Творческа Европа. Това са новият клъстър посветен на културата, новата общност за знания и иновации, насочена към културния и творческия сектор в рамките на Европейския институт за иновации и технологии и мисиите по програма „Хоризонт Европа“, отбеляза Мария Габриел. Тя подчерта, че във всяка една от тези инициативи местното и регионално измерение е приоритет, но от активността на всеки ще зависи реализирането на препоръките в действия и конкретни ползи за гражданите.

„Вярвам в енергията и силата на гражданите и регионите като двигател на общоевропейски инициативи. Днес повече от всякога имаме нужда от платформа за споделяне на информация и от достъп до финансиране. В този контекст, от приноса на културния и творческия сектор, активността на регионите и подкрепата на националните правителства ще зависи да превърнем „Европейския Баухаус“ в културен проект, носещ ползи и осъществяващ връзката между науката и технологиите с изкуството и културата“, заключи Мария Габриел.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опса

    24 0 Отговор
    Вафлите настрани ги яде
  • 2 Transpocalypse

    22 1 Отговор
    Тоя ще ви натресе джендър културата.
  • 3 Смърф

    40 0 Отговор
    Другарко ГАРГАМЕЛ ние региона на СМЪРФОВЕТЕ не желаем да ни давате наставления, ще се радваме ако не Ви виждаме.

    Коментиран от #30

  • 4 Не мога

    35 0 Отговор
    да коментирам това същество , отивам да драйфам !
  • 5 Вамп-ира

    32 0 Отговор
    .. омак са се появи, беше се покрил. Марш вампире в дяволскта си дупка..

    Коментиран от #10

  • 6 Манги

    31 0 Отговор
    Ай стига си дрънкала грозна кукло! Вземи изкопай един ред лозе
  • 7 Чавка

    21 0 Отговор
    Бягай
  • 8 Колю

    15 0 Отговор
    Само ще ме учат, ееей, тъй се прави това, тъй онова. Цял цивот. Защо? избягала си, избягала, я си гледайте там държавите, ние ще си правим каквото си искаме!
  • 9 Помак

    23 0 Отговор
    Тази от моя етнос е о тв рат. Аси г %розното същество, муцуната му се е изкривила от злоба
  • 10 Пфуу

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вамп-ира":

    От гозна по гозна, от поста по поста, от вон яща по вон яща= Мър ла та ни дава акъл... Пфууу
  • 11 На тази

    25 0 Отговор
    скумрия яко й хлопа дъската. Дойде от гората и вече е трегер в ЕС. Троши тъпомера!
  • 12 БАЙ Х@Й

    20 0 Отговор
    Марийчето затова ли затвори Народния театър ,за да е първата и единствена сключила брак в този храм на културата!!!
  • 13 Мазньо

    10 0 Отговор
    Цялата ти култура е на върха на ....
  • 14 Ventura

    16 0 Отговор
    Кой ли го еня за нашата чалгаджийска култура, че и пари да даде! С мазния алкохолик Банов, сме я втасали та префтасали.
  • 15 багай бе

    8 0 Отговор
    карабатак...
  • 16 Атеист

    12 0 Отговор
    Защо продължат да ни лъжат? Какво творчество каква култура ще се развива без свободата, която имаше Европа ? Принудихте да затворят училища, театри, магазини, фабрики, объркахте здравните ситеми на цяла Европа, преследвате лекарите, които искат да лекуват пациентите нормално както преди. Нарочно заблуждавате населението сутрин с една информация и вечер с друга противоречаща на предишната. Някой вярва ли ви още ? Нали сте много силни, защо не опазихте Европа от атентатите? Или сте съучастници?
  • 17 Отвратен

    22 0 Отговор
    Тази с дългия врат само е научила няколко клишета и ги повтаря в различна последователност . Галош !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Sure

    13 0 Отговор
    По време на предизборната кампания за евро прламент Мария и Бойко се срещнаха "случайно" някъде около Страра Загора. Там имаше доста "културни" мургави хора, които скандираха "Габриел" и "Бойко". Габриел в България е мъжко име, ама нали има опорки.
  • 20 Левски

    17 0 Отговор
    Тази я спуснахапарашутистка от някъде и вече ни учи как се прависрещу 20000 евро месечна заплата! А за мед сестрите 800лв. на месец! Подигравка! Скрий се мумиооо!

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Sure

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Левски":

    Сега за Габриел културата е важна. Но културата е пост фактум на икономиката. Няма що, голям спец на еврозаплата...
  • 22 Махленска клюкарка

    15 0 Отговор
    Някой разбира ли глупостите, които говори тази? Думи, думи, думи, които свързани в изречение не значат нищо. Или пък аз не съм достатъчно образован и начетен?

    Коментиран от #25

  • 23 БАЙ Х@Й

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Левски":

    Спуснаха я СЪС парашут , ПАРАсъсШУТКАТА !!!
  • 24 Офф пак ли тая

    11 0 Отговор
    "Тoвa oзнaчaвa дa дaдeм видимocт нa дoбритe прaктики, дa идeнтифицирaмe пoлeзнитe взaимoдeйcтвия, нaличeн бюджeт и cъc cпoдeлeнa oтгoвoрнocт, в кooрдинaция, дa рaбoтим зa Eврoпa, нa кoятo двигaтeл e и културaтa"
    Тая я признавам за експерт и шампион по нищоказване.
  • 25 Ами ,

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Махленска клюкарка":

    Какво чакаш от една куха лейка , само дрънчи на празно .
  • 26 Сутринта не искаха театри,

    5 0 Отговор
    вечерта искат култура. Тези могат ли да се уточнят?
  • 27 така така

    7 0 Отговор
    Тази колкото пъти си отвори човката и и злиза нещо гнусно.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шопо

    3 0 Отговор
    Тая скумрия как ми се иска да я изкалиматим
  • 30 Малееееее

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смърф":

    Човече Ти ме разби!!!!!От доста време не съм се смял така.Напусал си го КРАТКО,ЯСНО и ТЧНО😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГОСТ 1

    2 0 Отговор
    Дръж орела,аз отивам за ориз.
  • 33 адаша

    0 0 Отговор
    101 далматинци–Круела Девил.
  • 34 въпросче

    0 0 Отговор
    Мария Габриел отделя ли достатъчно количество окситоцин? Питам за една приятелка.
  • 35 Верно

    0 0 Отговор
    Много умна Брюкселската снаха !
  • 36 ристю

    0 0 Отговор
    Всичко това нейното е само ДРЪН-ДРЪН-ДРЪН!
  • 37 Холмс

    0 0 Отговор
    Тази селска мома пак изплува от блатото. Добре си ни беше без нейните тъпи разсъждения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове