Отидете към основна версия

1 714 25

Аврамова: Новият законопроект за ВиК няма да покачи цената на водата

  • петя аврамова-
  • вик-
  • автомагистрали

Регионалният министър отхвърли твърдението, че дружеството „Автомагистрали“ работи само с подизпълнители

Снимка: БГНЕС/Архив

Законопроектът за ВиК, за който се тиражира, че ще повиши цената на водата – е качен за обществено обсъждане, той не е приет не е внасян нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание.

Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя обясни, че текстовете не предвиждат скок в цената на водата, защото стойността на ресурса се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, според доказаните разходи и инвестиции на ВиК операторите.

„11-е ВиК оператора, които не са се консолидирали към ВиК асоциациите на една обособена територия, на една област, тяхното мнение е, че цената на водата ще се повиши. В голямата си част това са общини с гравитачно получаване на вода, по евтиният начин за получаване на вода. (…) Законът предвижда справедлива цена, до границата на социалната поносимост, не предвижда повишаване над тази граница, както е и в момента. Законът предвижда и помощи за уязвими потребители“, каза Аврамова и отрече твърденията за национализиране на ВиК дружества.

Относно състоянието на пътищата преди зимните месеци, регионалният министър заяви, че през тази година е обновена маркировката и мантинелите на 1744 км от Републиканската пътна мрежа. Тя уточни, че през 2019 г. обновените километри са три пъти по-малко.

„Заделени са средства в държавния бюджет за АМ „Хемус“, (…) не сме спрели работа, спазваме всички противоепидемични мерки. Средства има и за АМ „Струма“, там го изпълняваме с евросредства, работи се и на АМ „Европа“, каза регионалният министър.

Относно обектите на дружеството „Автомагистрали“, което според опозицията изпълнява седем договора в момента и има проекти – без обществени поръчки, Аврамова заяви, че информацията за компанията е предоставена на депутатите, които са я поискали.

„Автомагистрали“ има седем договора с Агенция „Пътна инфраструктура“, като част от тях са след спечелена обществена процедура, а част от тях са също по Закона за обществените поръчки, по чл. 14. „Автомагистрали“ е държавно дружество и голяма част от неговия оборот е с възлагане от АПИ“, добави тя.

Аврамова отхвърли твърдението, че „Автомагистрали“ работи само с подизпълнители и допълни, че към него има наети редица служители. Тя уточни, че подизпълнители се ползват при наемането на техника.

Регионалният министър посочи, че програмата за саниране на жилища е спряна в досегашния си вариант. Очаква се тя да бъде продължена с евросредства, като освен многофамилни сгради, ще могат да кандидатстват промишлени и общински. Аврамова допълни, че в новата програма ще бъдат включени иновативни решения за енергийна ефективност.

Според нея са предприети мерки за ограничаване на безводието в Източна България. Тя призна за сериозния проблем с притока на яз. „Камчия“.

„МОСВ следи този процес и всеки месец министърът на околната среда и водите разписва графика и разрешава количествата, които могат да се ползват за питейни и индустриални нужди. Аз съм сигурна, че ако има критичен момент, министър Емил Димитров ще ограничи ползването, за да имаме вода до пролетния приток“, каза Аврамова и допълни, че се взимат мерки при нужда се пренасочи вода от яз. „Ахелой“ и яз. „Порой“ към ВиК-Варна.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове