26 Ноември, 2020 19:07 1 697 25

Аврамова: Новият законопроект за ВиК няма да покачи цената на водата

  • петя аврамова-
  • вик-
  • автомагистрали

Регионалният министър отхвърли твърдението, че дружеството „Автомагистрали“ работи само с подизпълнители

Аврамова: Новият законопроект за ВиК няма да покачи цената на водата - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Законопроектът за ВиК, за който се тиражира, че ще повиши цената на водата – е качен за обществено обсъждане, той не е приет не е внасян нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание.

Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя обясни, че текстовете не предвиждат скок в цената на водата, защото стойността на ресурса се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, според доказаните разходи и инвестиции на ВиК операторите.

„11-е ВиК оператора, които не са се консолидирали към ВиК асоциациите на една обособена територия, на една област, тяхното мнение е, че цената на водата ще се повиши. В голямата си част това са общини с гравитачно получаване на вода, по евтиният начин за получаване на вода. (…) Законът предвижда справедлива цена, до границата на социалната поносимост, не предвижда повишаване над тази граница, както е и в момента. Законът предвижда и помощи за уязвими потребители“, каза Аврамова и отрече твърденията за национализиране на ВиК дружества.

Относно състоянието на пътищата преди зимните месеци, регионалният министър заяви, че през тази година е обновена маркировката и мантинелите на 1744 км от Републиканската пътна мрежа. Тя уточни, че през 2019 г. обновените километри са три пъти по-малко.

„Заделени са средства в държавния бюджет за АМ „Хемус“, (…) не сме спрели работа, спазваме всички противоепидемични мерки. Средства има и за АМ „Струма“, там го изпълняваме с евросредства, работи се и на АМ „Европа“, каза регионалният министър.

Относно обектите на дружеството „Автомагистрали“, което според опозицията изпълнява седем договора в момента и има проекти – без обществени поръчки, Аврамова заяви, че информацията за компанията е предоставена на депутатите, които са я поискали.

„Автомагистрали“ има седем договора с Агенция „Пътна инфраструктура“, като част от тях са след спечелена обществена процедура, а част от тях са също по Закона за обществените поръчки, по чл. 14. „Автомагистрали“ е държавно дружество и голяма част от неговия оборот е с възлагане от АПИ“, добави тя.

Аврамова отхвърли твърдението, че „Автомагистрали“ работи само с подизпълнители и допълни, че към него има наети редица служители. Тя уточни, че подизпълнители се ползват при наемането на техника.

Регионалният министър посочи, че програмата за саниране на жилища е спряна в досегашния си вариант. Очаква се тя да бъде продължена с евросредства, като освен многофамилни сгради, ще могат да кандидатстват промишлени и общински. Аврамова допълни, че в новата програма ще бъдат включени иновативни решения за енергийна ефективност.

Според нея са предприети мерки за ограничаване на безводието в Източна България. Тя призна за сериозния проблем с притока на яз. „Камчия“.

„МОСВ следи този процес и всеки месец министърът на околната среда и водите разписва графика и разрешава количествата, които могат да се ползват за питейни и индустриални нужди. Аз съм сигурна, че ако има критичен момент, министър Емил Димитров ще ограничи ползването, за да имаме вода до пролетния приток“, каза Аврамова и допълни, че се взимат мерки при нужда се пренасочи вода от яз. „Ахелой“ и яз. „Порой“ към ВиК-Варна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лош

    25 1 Отговор
    Що така не ти вярвам нещо беее

    Коментиран от #7, #21

  • 2 Жак Фреско

    22 0 Отговор
    Водата излиза от земята и би трябвало да е безплатна за всички човеци!

    Коментиран от #8, #9

  • 3 Мисирк

    26 0 Отговор
    Минат ли изборите няма и да чакат седмица дори ще почнат да вдигат всички данъци и такси з да плащаме масрафа на мутрата дето за 10 месеца открадна 10 милиарда.
  • 4 Ели Оригинал

    20 0 Отговор
    Престъпници, социалната граница 8 лева на кубик, не разбрах с/без ДДС. Нормално 4-членно харчи м/у 24-30 кубика -само студена вода на месец с ДДС са 40 лв.
    Сега сложете топлата вода, която я сметате като злато, или сто лева месечно само за вода.
    Ток такси преноси и достъпи е 50% от сметката.

    В някой държави водата е безплатна.
    В Други -пустини, е по-евтина от БГ, с три пъти по-висок стандарт и заплати от БГ.
    60% загуба на вода ви плащаме, 60% загуби.
    Отпадат 6 условия за регулиране-качество и инвестиции.
    Бандити, Българофоби.
    Затова трябва да протестираме.
    12 милиарда струва подмяната на цяло ВИК инфрастуктура в БГ.
    12 милиарда изграждане канализации в цяла БГ.
    В 21 век, столични квартали без канализация и качествена вода.
    БАНДИТИ, ПРЕСТЪПНИЦИ€

    Защо по радиота се рекламират хибридни семена.
    Защо сечете гори в Странджа.
    Защо продължава внос боклук.
    Докога ще съсипвате България.

    Коментиран от #14, #16

  • 5 Оставка

    16 0 Отговор
    Боклуци
  • 6 ПиПи

    18 0 Отговор
    Да вярвам Ви... Или пак ще боднете я такса тръба до водомера, я та такса пренос на водата, я нещо друго. Същото с Ел захранването го видяхме вече.
  • 7 парен блоус кеш

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "лош":

    Щото имаме опит със свинетките.

    Коментиран от #12

  • 8 Жак Натан

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жак Фреско":

    Прав си, но ние плащаме тръби, пренос, стопанисване язовири, заплати на ВиК и всичко се краде без да се инвестира.
  • 9 Ако си я носиш

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жак Фреско":

    От извора до вас може да е безплатна, съгласен съм. Но те се убиват от крадене и скапана подръжка на мрежата.
  • 10 ВАЗ20

    17 0 Отговор
    Аврамова, всичко е за пари, осебенно сега при опосканата държава в последните години и с помоща на ГЕРБ. Никой не ви верва вече. Достатъчно ни лъгаха.
  • 11 пройчо

    13 0 Отговор
    Тая стара чанта защо се катери ва Бацун на джипа!?...Тя е взела-дала вече !...И лъже като дърта циганка !!!!
  • 12 може

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "парен блоус кеш":

    Само свинетките на Лилито да са. Всичко е проба грешка, лъжа и измама уж в полза на народа , а пък парите се влизат на управниците в джоба.
  • 13 Не лъжи

    7 0 Отговор
    Ще я!
  • 14 Ели Аз са къпя редовно

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ели Оригинал":

    Ша ма харесаш ли?
  • 15 Ахахах

    6 0 Отговор
    Мамул, не питаме дали а с колко! На теб никой не ти вярва, още повече не вярваме на толупа
  • 16 Оркгинално е да ми

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ели Оригинал":

    Сложиш два минуса но аз и така та харесвам...
  • 17 Мега ВиК Холдинг

    3 0 Отговор
    Оляхте се с тази вода.
  • 18 chi

    2 0 Отговор
    Дрън, дрън...
  • 19 Бай Стою касапина

    5 0 Отговор
    А ненужните служители назначени във ВИКатата на всякакви измислени длъжности и взимащи много добри заплати за сметка на нищо получаващите работници какво ще ги правят. Ще ги увеличават още или ще ги намаляват? А?
  • 20 Потрес

    0 0 Отговор
    Вярва ли някой на дебилните тулупи?! Аз не! Как каже доган така.
  • 21 КОЙ Е БАЛАМАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "лош":

    Закона за обществените поръчки, важи и за държавни фирми , поне такъв е закона в Европейските държави, ЯВНО ,без България.
    Какъв е смисъла този закон , да не важи за България?
    Кой направи козметика, за кражби на милиарди левове годишно?
    -,Ето тук е заровено кучето и Хунтата ще си краде, колкото иска и когато пожелае.
  • 22 ant

    0 0 Отговор
    Няма да я покачи. Ще я удвой.
  • 23 Павел

    0 0 Отговор
    Така казаха и за парното и тока.
  • 24 даскала

    0 0 Отговор
    Тя вече е покачена ! От 2 месеца , в София водата поскъпна с около 20 ст .

    Коментиран от #25

  • 25 даскала

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "даскала":

    Да допълня - тя цената на водата в България не се покачва , тя е БЕЗПЛАТНА !!!! Поскъпва САМО ДОСТАВКАТА , ОТВЕЖДАНЕТО и ПРИЧИСТВАНЕТО й !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове