Отидете към основна версия

3 474 61

Карадайъ настоя да чуе логиката на президента

  • консултации-
  • избори-
  • дпс-
  • румен радев

Нашите призиви не бяха чути и управляващите наложиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласуване и това с бюлетини, което дава предпоставки за още по-голямо объркване на изборния процес, казаха от ДПС

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с ДПС. С общи усилия да има просперитет в страната, бяха първите думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Заедно бяха заместниците му: Йордан Цонев и Хамид Хамидов, съобщи epicenter.bg.

Най-вече искам да си пожелаем здраве, здраве, здраве за Новата година. За първи път ще правим избори по време на пандемия. Безспорно в технологично отношения има доста неща, които трябва да се направят от различните власти в страната, за да можем да гарантираме здравето на хората и едни честни избори. Гражданите трябва да имат доверие в изборния процес, за да може после цялото общество да се обедини и да работим за едно по-добро бъдеще на България.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

"ДПС винаги е поставяло въпроса за спазването на Конституцията на България и гарантирането на правото на всички граждани да могат да упражняват своето право на глас. За съжаление настоящите управляващи парламентарни партии не гарантират конституционните права на българските граждани, както в страната, така и извън нея.

Относно машинното гласуване трябва да изберем точния модел. Трябва да се концетрираме върху проблемите, които ги имаме от опита и практиката по време на предишни избори.

Проблемите са - големият брой на недействителни гласове, субективният подход при броенето на гласовете и огромният брой сгрешени и надраскани избирателни протоколи.

За тази цел трябва да разберем дали машините ще спомогнат за решаването на тези проблеми. Нашите призиви не бяха чути и управляващите наложиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласуване и това с бюлетини, което дава предпоставки за още по-голямо объркване на изборния процес. Това само допълнително ще доведе до ерозиране на вярата в честността на изборите. Това е въпрос на законодателната власт и ние сме готови, ако има дебат в парламента, да дадем своето мнение и предложения. Този модел на машинно гласуване не е най-добрият. Има много други по-добри модели на машинно гласуване", категоричен бе председателят на ДПС.

"За финал искам да кажа, че ние имаме един партиен проблем при провеждането на избори в условията на пандемия. По време на предизборната кампания ние не използваме медиите. Нашата кампания не разчита на медии, тя се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата и в условия на пандемия трябва да намерим подхода и начина за провеждане на предизборна кампания, защото не разчитаме на медии. и ходим от врата на врата, при всеки човек. Тук има над 20 медии и те могат да потвърдят, че ние не се възползваме от тях по време на кампания.

Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, с която той ще определи датата на изборите.

Очакваме да чуем от ваша страна и логиката ви за подхода към определяне на датата за изборите. Така и ние ще можем да разсъждаваме за предстоящите избори, защото никой в момента не може да каже как ще се развива пандемията", обяви Мустафа Карадайъ.

Аз разглеждам готовността за изборите в два аспекта - готовността на партиите и готовността на администрацията. От здравния протокол ще зависи как ще бъде гарантирана прозрачността на вота, отговори Радев, който подчерта, че към този момент въпреки настояванията му, не е получил здравния потокол от изпълнителната власт.

Ще се постарая по най-бързия начин да отговоря за датата на изборите, обеща той.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове