Отидете към основна версия

4 806 70

Десислава Атанасова е смутена от действията на служебния министър на икономиката

  • десислава атанасова-
  • кирил петков-
  • ббр-
  • българска банка за развитие

Членът на ГЕРБ убеждава, че правителството на Борисов е създало редица възможности българският бизнес не просто да оцелее, а да продължи да работи с всички мерки за подкрепа на правителството

Кадър: БНТ

Десислава Атанасова от ГЕРБ смята за смущаващо, че министърът на икономиката, преди да е станал министър, е започнал действия по смяна на Надзорния съвет на Българска банка за развитие, което става ясно от отговор на негово писмо от 11 май на страницата на БНБ.

"Няма как един министър да извършва каквито и да е правни действия преди да е встъпил в длъжност", заяви Атанасова в предаването "Още от деня" по БНТ.

На въпрос за раздадените кредити от ресурс на банката, който е публичен, в размер на 1 млрд. лв. само за 8 фирми, въпреки че анонсът е за подпомагане на бизнеса в криза, Атанасова посочи, че те ползват кредит, не държавна помощ и каза, че ББР подпомага всички фирми в COVID кризата, доколкото тя знае - "около 40 000 са договорните партньори, които са ползвали кредит от ББР".

Десислава Атанасова заяви, че не е запозната с принципа за разпределение на средствата, защото не е в Управителния съвет на банката.

Атанасова подчерта, че правителството на Борисов е създало редица възможности българският бизнес не просто да оцелее, а да продължи да работи с всички мерки за подкрепа на правителството. И изрази надежда всички програми, които започнаха през Националната агенция по приходите, да продължат да работят.

Десислава Атанасова коментира и ревизиите и рокадите в управлението на агенции, като подчерта, че е нормално за всеки един кабинет да работи със свои доверени лица в политическите кабинети. При заявка за гарантиране на честни избори от страна на служебния кабинет смяната на областни управители, на служители на МВР е разбираемо.

"Но какво общо имат изборният процес с Агенцията по горите или Национална агенция по приходите, или всички агенции, в които бяха извършени смени", запита Десислава Атанасова.

"Не знам каква е готовността на правителството по отношение на процеса, който предстои във връзка с провеждане на изборите, защото предстои тежък процес по обезпечаване на всички секции с машини", отбеляза Атанасова, като посочи, че не е видяла обява за обществена поръчка за купуване на още 1500 машини.

На въпрос какво има предвид под проверка на машинния вот, тя отговори: "В закона не се съгласиха новите партии на промяната да се запише, че ще бъде контролиран чрез преброяване вотът дали съвпада със записа, който протокола вади от машината".

Атанасова посочи, че сега няма да се броят разписките, които всеки получава от машината и пуска в непрозрачна кутия, които да се сравнят с финалното число от протокола. Според нея с тяхното преброяване ще се повиши доверието в изборния процес.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове