Отидете към основна версия

5 645 39

Ива Митева не знае дали Слави Трифонов я иска за депутат

  • ива митева-
  • итн-
  • слави трифонов

Кратките Народни събрания винаги са били във времена на криза

Поддържам връзка с колеги от партията. Не зная какво става с листите, самата аз не зная дали ще участвам в тях. Това заяви пред bTV председателят на 45-ото Народно събрание и депутат от „Има такъв народ” Ива Митева.

„Ако има разговори с мен и ме поканят, сигурно ще участвам”, добави тя.

„Не мисля, че ИТН мълчи. Много колеги започнаха да участват в предавания. Видях и позиция по санкциите Магнитски.

Партията казва това, което трябва, когато трябва”, подчерта Митева.

Тя каза още, че дисертацията ѝ за смесената избирателна система е научно изследване и то няма нищо общо с политиката.

„Това е докторски труд, това е научно изследване и то няма нищо общо с политиката, която има „Има такъв народ“. Не съм предала хората, гласували на референдума, защото докторантурата съм я започнала 2015 г., много преди референдума да се състои. Докторантурата си я завърших през октомври 2020 г. – преди да знам дали ще участвам в „Има такъв народ“, обясни тя.

Митева уточни, че в нейната дисертация мажоритарният избор е водещ елемент. Тя добави, че всичките ѝ колеги от партията на Слави Трифонов са я поздравили са академичното постижение.

Митева посочи, че се надява ЦИК да разбере истината относно цената на допълнителните машини за предстоящия вот и защо фирмата доставчик „Сиела норма“ е отказала осигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева.

По думите ѝ поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена Министерския съвет.

„Никой не знае как се е стигнало до тази цена. ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на „Сиела“ не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. (...) Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях“, уточни Митева.

Тя посочи, че не приема критиките, отправени към промяната на Изборния кодекс за този вот и 100-процентовото машинно гласуване.

„Направените промени следваха от промените на ГЕРБ, направени през 2020 г. Те не бяха толкова съществени. Най-съществената беше промяната, свързана с гласуването на българските граждани в чужбина.

По отношение на машинното гласуване, то е въведено през 2019 г., тогава и самият Борисов заявяваше, че трябва да се въведе и е глупост да се гласува и с хартии, и с машини“, коментира председателят на 45-ото Народно събрание.

Относно краткия живот на 45-ото Народно събрание, Митева каза, че той е дал старт на възраждането на парламентаризма въпреки малкото време. Допълни, че е имало и по-кратки парламенти, работили около 10 дни.

„Кратките Народни събрания винаги са били във времена на криза, когато сме в такъв етап трябва да минем през този период, трябва тази енергия да се излее. Мисля, че това беше добрият вариант, ако бяхме продължили в една нормална обстановка на законодателен процес, нещата щяха да тръгнат по друг път“, допълни тя.

По думите ѝ не е имала момент на председателския стол, в който да е загубила „почва под краката си“. Сподели, че са ѝ били необходим няколко дни, за да свикне с позицията. Най-критичният момент в работата ѝ е бил, когато е трябвало да гласуват Закона за съдебната власт и Кодекса за социалното осигуряване.

„Ако бяхме приели тези закони на едно заседание, аз щях да се срамувам, че съм била депутат. Беше слабост на парламента, че нямахме време по-задълбочено да разгледаме поправките в Закона за съдебната власт, те са много важни, но не могат да се гледат за един ден. Същото се отнася и за Кодекса за социално осигуряване“, добави Митева.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове