Отидете към основна версия

2 226 41

Кацаров представя до дни план за противодействие на следващата COVID вълна

  • стойчо кацаров-
  • план за противодействие-
  • covid вълна

Това, което става на гръцката граница, не е по наша вина, коментира той

Снимка: БГНЕС

В понеделник или вторник ще представя цялостния план за противодействие на следващата очаквана вълна от COVID-19. Това каза министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров след представянето на Анализа на здравното обслужване на населението в условията на пандемия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ще представя много неща. В понеделник или вторник ще представя цялостния план за противодействие на следващата очаквана вълна", каза министърът. По думите му той включва инвестиции, кое се затваря, как участва болнична, извънболнична помощ в борбата с пандемията.

"Вземам предвид и анализите, които току-що чухте. Смисълът на това е допуснатите грешки, коствали живота на 100 хил. души, да не се повтарят. Ще стъпим на този анализ", каза още д-р Стойчо Кацаров.

Той попита как да реформира за един месец здравната система без Народно събрание. "Работим максимално интензивно. Това, което можем, ще го направим. Това, което не можем, няма да го направим", посочи още д-р Стойчо Кацаров.

"Това, което става на гръцката граница, не е по наша вина, осигурили сме повече хора, които да извършват граничен контрол, за да не предизвикваме задръствания. Ние се готвим и накрая се оказва, че не сме подготвени, затова вчера ходих до границата, за да видя на място как стоят нещата. От вчера досега сме взели мерки, за да се подобри ситуацията. Ние назначаваме хора, а се оказва, че няма къде да стоят, защото няма осигурени помещения. Трябваше да бъдат доставени четящите устройства преди де седмици, оказа се, че са доставени вчера. Отиваме и се оказва, че се попълват едни декларации, които няма нужда да се попълват. Трябвало да са махнати преди две седмици, но не са. Аз получавам една информация и когато отида там, се оказва, че не е точно така. Сега са осигурени помещения, транспорт на хората, които ще бъдат назначени. Премахнати са тези декларации и ще могат по-бързо да работят. Устройствата са доставени, хората са обучени и ще могат по-бързо да разчитат QR кодовете на хората. Отидох, защото получавам информация, че всичко е наред, а се оказва, че не е наред“, заяви Кацаров.

„Министърът на вътрешните работи се ангажира с транспорта на нашите хора. Процесът ще се ускори, хората ще имат къде да работят и се надявам да няма сътресения поне от наша вина. Това, което става на гръцката граница, не е по наша вина, а по гръцка страна. Решили сме проблемите. Тези допълнителни хора са платени от икономии на Министерството на здравеопазването. Това са допълнителни 167 бройки, които прехвърлям на РЗИ, където има ГКПП, за да има повече хора, които да извършват граничен контрол и да не предизвикваме задръствания на границите“, посочи Кацаров.

Министърът коментира изказване на доц. Ангел Кунчев в една от националните медии, че има практика в други страни хората, които отказват да се ваксинират, да си заплащат лечението, ако се разболеят. Кацаров добави, че такова предложение не е получавал и въпросният коментар е лично мнение на доц. Кунчев и такова предложение при министъра не е получавано.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове