Отидете към основна версия

3 466 39

Станишев: Народният гняв може да помете всяко правителство (обновена 16.10 ч.)

  • бсп-
  • сергей станишев-
  • конгрес
Снимка: БГНЕС

“Наследството на ГЕРБ се очертава много по-лошо, отколкото очаквахме да бъде, и сигурно ще се влоши допълнително преди изборите. Очевидно е, че във всеки момент народният гняв може да помете това и всяко следващо правителство”, заяви пред повече от 700 делегати лидерът на БСП Сергей Станишев в своя доклад за обстановката в страната при откриването на 48-ия конгрес на партията в зала 1 на НДК.

По думите му в последните години сме станали свидетели на различни граждански недоволства - за природата, за правата на майките, а сега и за цените на тока. Станишев символично подкрепи протестиращите с думите „Вие не сте сами! Решение има!”. 

Днес БСП е единствената партия, която последователно и категорично се противопоставя срещу ГЕРБ. Ние сме последната защитна линия. Зад нас е България. Тези емоционални думи на червения лидер предизвикаха взрив от аплодисменти в пълната зала.

"Ние сме социалисти и никога не сме стояли настрани, когато народът е бил в беда", увери от трибуната Станишев.

“България е на колене и сегашната власт ни е отдалечила много от Европа. Ккаво още чакаме да ни се случи, за да осъзнаем, че дните на нашата държавност и на нашата нация са преброени при тази посока?!”, коментира той управлението на ГЕРБ.

Според лидера на ПЕС „ГЕРБ извадиха България от Европа и я запратиха в най-дивото Средновековие”. Никакви стандартни модели и програми за управление няма да са в състояние да мръднат страната, смята той.

Държавата е разорена, бедността и безработицата вземат все по-застрашителни размери, фискалният резерв е опустошен с близо 1 милиард под санитарния минимум от 4 милиарда. С новия дълг на ГЕРБ негативната сметка от това управление за гражданите е близо 7 милиарда лева и нараства, изтъкна Станишев.

По думите му обедняването е 35 процента, има над 400 000 официални безработни, а реално близо 700 000 българи са без поминък.

„Има пълно замиране на инвестициите. Няма доверие в държавата. Никога България не е била толкова далеч от Европа и от нейната цивилизация. Ликвидиран е правовият ред. Парламентът се превърна в скъпоструващ параван за помислите и намеренията на правителството и по-скоро на един човек. Всичко се основава на договорки и разпределения на тъмно”, заяви още Станишев с встъпителния си доклад.

Основните послания към гражданите, които БСП ще обсъжда на своя форум, ще са за радикална промяна и изграждане на справедлива и социална България.

Сред мерките и стъпките за нейното реализиране социалистите предлагат отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивно облагане и определяне на праг за освобождаване от данък за най-ниските доходи.
Левицата поема ангажимента за създаване на 250 000 нови работни места и за изработването на програма за 10-годишна реиндустрализация на България.

Предвижда се политиката за възраждане и стабилизиране на малкия и среден бизнес да се превърне в приоритет, съществено да се съкрати и оптимизира раздутата държавна администрация чрез цифровизация на управлението и публичните услуги, да се ограничат монополите и да се регулира тяхната дейност.

Залага се на връщането на предишните прагове за възраст при пенсиониране и възстановяване на ежегодното индексиране на пенсиите, приоритетно развитие на науката и висшето образование, държавни стимули за учение и първа работа. Предвиждат се и мерки за връщането на цените на лекарствата в поносими граници.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по-късно заяви при представянето на политическата рамка за участието на БСП в парламентарните избори през 2013 г.: „Нацията ни се топи. Днес половината български граждани живеят в бедност или риск от бедност. Неравенството става още по-болезнено и несправедливо. Ширещата се престъпност прави хората все по-несигурни. Сивата икономика е най-големият отрасъл в българското стопанство. Корупцията разяжда цялото общество. За това БСП прави радикална промяна за демократична и социална България".

Според Стоилов България се нуждае от политика на границата на възможното, в центъра на която стоят хората и техните проблеми. По думите му, тя може да се постигне единствено чрез отстраняването на ГЕРБ от власт. „Само по този начин България ще излезе от кризата и ще се насочи по пътя на промените, които вече се случват в Европа. Точно за това ние, социалистите, сме призвани да помогнем на хората да си върнат държавата и да сменим това арогантно управление. Ние ще помогнем на България да намери изход от кризата", категоричен бе Янаки Стоилов.

Той подчерта, че точно по тези причини основната политическа цел на БСП е да спечели предстоящите избори. „Необходима ни е убедителна победа. Не просто да бъдем първа политическа сила, а да ги спечелим убедително, за да можем да постигнем радикалната промяна, която предлагаме", заяви още Стоилов.

„БСП съдейства на народа да си върне държавата, за да има България истинско републиканско и народно управление!", заяви депутатът от ПГКБ Бойко Великов. Той припомни усилията на БСП за проведения, само преди няколко седмици, първи Референдум в демократичната история на България. „За първи път гражданите на България гласуваха „За" нещо градивно и за първи път през годините нямаше нито купен, нито корпоративен вот. Гражданската позиция надделя над манипулациите и политическите спекулации. Хората направиха своя избор „За" интересите на България и бъдещето на българската ядрена енергетика", категоричен бе Бойко Великов.

Според Великов референдумът е донесъл нови поуки за политиката и политическата ни система. Той даде за пример как дори хора, които не са виждали смисъл в провеждането на референдума, след неговия край, са започнали да предлагат теми за национални допитвания. „Референдумът  даде своеобразен пример и превърна в мода извеждането на нови и нови теми, дори и от тези, които отричаха смисълът на провеждането му", обясни Бойко Великов.

„Произовавам ви като политици да покажете, че сте на страната на хората. Работете за тях, защото огромна част от българските граждани днес са изправени до стената, а няма нищо по-страшно от човек, който няма какво да губи". Това заяви организаторът на протестите в Благоевград и ръководител на гражданско сдружение „Сила" Людмила Манова.

Тя бе категорична, че това, което най-силно мотивита участниците в провеждащите се в момента протести е усещането, че държавата не се интересува от тях, че гласът им не се чува, че държавата е на автопилот". По думите й нереалните сметки за ток и парно, ниските доходи, малките пенсии, липсата на качественни здравни услуги са само много малка част от причините изкарали хората на улицата.

Людмила Манова призна, че властта се мъчи всячески да притисне организаторите на протестите и да изкриви медийното им отразяване. „Аз като ръководител на един от протестите съм подложена на ежедневен тормоз за дейността си, а журналистите от региона ми споделят, че им е забранено да разпространяват истината за случващото се на протестите или за броя на протестиращите българи", разкри Манова. Според нея натискът и ужасните условия на живот в страната ни ще принудят хиляди българи да си купят еднопосочен билет извън България.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове