Отидете към основна версия

2 489 40

Христо Иванов: Диалогът е път за решаване на проблемите

  • христо иванов-
  • слави трифонов правителство

Ще има управление на дълбоката промяна

Снимка: БГНЕС

"Позволете ми първо да ви поздравя с това, че започваме заедно да орем държавната нива и да пожелая на всички енергия и здрав разум. България е в криза. България е в криза и най-очевидното изявление и проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно, нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула". Това каза съпредседателят на "Демократична България - Обединение" Христо Иванов в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрание.

Ние в този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония. Трябва да отстоим истината, но трябва да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство, заяви още Христо Иванов.

По думите му страната е изправена пред сериозни предизвикателства. "На първо място подготовката за задаваща се следваща COVID вълна. Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили какви мерки можем да вземем. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем да подкрепяме бързо усилията на слжебния кабинет и здравните власти", подчерта още Христо Иванов.

Според него депутатите трябва да осигурят бързо внасянето на Плана за възстановяване и да се гарантира, че парите няма да бъдат откраднати.

"Трябва да започнем максимално бързо работа по един бюджет, но това да бъде бюджет на промяната. Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за повишаване на ефективността на публичните разходи", каза още Христо Иванов. Според него наистина трябва да се потърси възможност за преизчисляване на пенсиите, в обновяването на българското здравеопазване.

"Това, което се случва с една болница в България, трябва да бъде знак, че е крайно време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването", допълни още той.
Той подчерта, че акцент за "Демократична България" ще бъдат българите в чужбина, реформата на Изборния кодекс, формирането на политиките за климата, инвестиции в българската култура, образование и наука.

Христо Иванов коментира и темата с корупционния модел в България. "Той е инкорпориран политически в това, което ние наричаме сарайския модел и има своето най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Именно този модел, именно решението на този проблем като системен и дълбок, е реалният отговор на това как България да излезе от кризата", каза още Христо Иванов.

Според него кои са партии на промяната и кои са партии на дълбоката промяна, ще се разбере.

Христо Иванов обърна внимание, че страната ни продължава да бъде под наблюдение на съвета на Европа и последният доклад отново ни е повторил нещата отпреди. Той заяви, че "Демократична България" ще инициира и дебат за съдебната реформа.

По думите му трябва да се модернизира решително армията и да се укрепи сигурността. Той заговори още за електронно управление и лустрация.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове