Отидете към основна версия

25 292 84

Рязко скачат цените на горивата

  • горива-
  • цени-
  • поскъпване

50 стoтинки гони увеличението в цените на горивата за последната година, очакват ръстът да продължи до края на лятото

Снимка: БГНЕС

Масовият бензин А-95 поскъпна на дребно с 10 ст. само за един месец. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net, който следи цените на горивата в страната.

Средната цена на този вид бензин на 27 юни е била 2,13 лв., а вчера – 2,23 лв., като месечното му поскъпване е с 4,69%. Най-ниската цена, на която А-95 се продаваше вчера, бе 2,03 лв. за литър, а най-високата – 2,35 лв. За последната година повишението на средната цена на дребно на този вид бензин е с близо 26% или с 46 ст., пише Дума.

Бензинът А-100 е поскъпнал с 9 ст. за същия период – от 2,50 лв. средно за литър, на 2,59 лв. към вчерашна дата. Увеличението за месец е с 3,6%. Най-ниската цена, на която се предлагаше този вид бензин вчера, бе 2,22 лв. за литър, а най-високата – 2,78 лв. В сравнение с година по-рано повишението е с 47 ст. на литър или с 22,17%.

Средната цена, на която се продава обикновеният дизел, е 2,22 лв. за литър. За последния месец той е поскъпнал с 9 ст. на литър – от 2,13 лв. на 2,22 ст. Най-ниската цена, на която се предлага, е 1,99 лв. за литър, а най-високата – 2,31 лв. За година обикновеният дизел се е повишил с 24,02% или с 43 ст. на литър.

Цената на дизела премиум в момента е средно 2,55 лв. на литър на дребно. И той се е повишил с 9 ст. на литър в сравнение с месец по-рано. Като дял поскъпването е с 3,66%. Най-ниската му цена в страната е 2,17 лв. на литър, а най-високата – 2,76 лв. Повишението в цената за година е с 21,43% или с 45 ст.

Преди около две седмици председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев прогнозира, че цените на бензина и дизела ще поскъпнат леко с 5-6 стотинки до края на лятото. По данни на асоциацията от началото на годината горивата на бензиностанциите у нас са поскъпнали с около 25 ст. на литър, което означава ръст от над 13% само от януари насам. По отношение на цените на горивата на едро на световните пазари той не смята, че ще се стигне до 100 долара за барел в скоро време.

Междувременно бе публикуван анализ на enjoytravel.com, според който един от най-евтините региони в Европа за гориво са Балканите. Според него в България можете да напълните резервора на колата си само за 1,07 евро на литър или еквивалента в български лева. В Северна Македония можете да заредите за 1,11 евро на литър, което е около 68,37 македонски денара. Пътуването през Босна и Херцеговина струва 1,14 евро на литър бензин, а в Албания – само 1,18 евро на литър. Това са и най-евтините страни в Европа за дизел.

В Молдова шофьорите плащат вторите най-евтини цени на горивата в Европа – 0,91 евро или еквивалента на молдовската лея за литър бензин и 0,76 евро за литър дизел. Третата най-евтина държава за гориво в Европа е Украйна. Шофьорите там плащат само 0,94 евро (или еквивалента на украинската гривна) на литър за бензин и 0,90 евро на литър за дизел. В Румъния плащат 1,18 евро за литър бензин, следвани от Полша – 1,23 евро за литър.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове