Отидете към основна версия

8 151 74

Мангъров: И ваксинираните ще прекарат някой от вариантите на COVID, лечението с антибиотици е безумно

  • атанас мангъров-
  • лечение-
  • антибиотици-
  • коранавирус

Клинически новият щам на вируса няма никаква разлика с предходните. Младите хора сега са засегнати, защото още в началото те бяха затворени и ограничени, първите вълни ги посрещнаха възрастните

Снимка: БГНЕС

Започна заразяването с новия вариант на Ковид на хора, които не са се срещнали с вируса досега. Има нарастване на инфектираните, но не е в такава степен, в каквато беше през м.г.. В нашата клиника има 50 болни, а на кислород са близо 15 души. За приликите и разликите между щамовете на Ковид досега, за проблемите в здравната система, неефективността на мерките и пропускливостта на ваксините, говори Атанас Мангъров пред /novini.bg.

Клинически новият щам на вируса няма никаква разлика с предходните. Младите хора сега са засегнати, защото още в началото те бяха затворени и ограничени, първите вълни ги посрещнаха възрастните. Добре е, че децата не карат тежко болестта и всякакви приказки за обратното просто не са верни. При нас сега има три деца и те са в болница, защото родителите им са много уплашени, но спокойно могат да се лекуват и в домашни условия.

По повод на мерките, смятам, че сега се прави същото като през март м.г. – затваряме, защото това го можем най-добре.

Ограничаваме правата и свободите на хората. Но не можем и не искаме да разберем, че в болници трябва да влизат само тежките случаи – хората, които се нуждаят от кислород.

Всички останали би трябвало да се лекуват в домашни условия под надзора на личните лекари. Ако се появи дихателна недостатъчност, те могат да бъдат хоспитализирани. Ковид е остра вирусна инфекция, за която досега не е намерено дефинитивно лечение. Няма лекарство, което да се даде и да се спре хода на заболяването. Безумни и безсмислени са леченията с антибактериални средства, с антибиотици, но това не се разбира. Масови са случаите на пациенти, които още в началото като вдигнат малко температура и започват да гълтат антибиотици. На 7-8 ден при снимка се установява, че имат вирусна пневмония и отиват в болница. Ковид-вирусът засяга белия дроб и на практика при всички заболели на 8-мия ден има данни за пневмония, която е част от самия Ковид. От 2000 души, които към момента са в болници, действително нуждаещите се да са хоспитализирани са 1/4., те се нуждаят от болнично подаване на кислород. Дихателната недостатъчност се развива не поради вторични бактериални инфекции, а когато вирусът на Ковид засегне такава част от тъканта на белия дроб, че останалата, незасегната част, не може да покрива нуждите на човека от кислород.

Това е елементарно, но не се разбира и болниците пак се пълнят от пациенти, които можеха да не са там, ако личните лекари си бяха на мястото. Вината не е само в тях, а в цялата система, която ги създаде. Те са една архаична структура, която се вижда, че при такива екстремни условия не е в състояние да се справи с доболничната помощ. Когато се наложи истински болни да се лекуват в домовете, те просто не се справят.

При ваксиниралите се пациенти болестта идва по-рядко и протича по-леко. Всеки, който иска може да се ваксинира. Но се вижда, че в държавите, където има най-много ваксинирани като Израел например, в момента обсъждат трета и четвърта игла. Ваксините не се оказаха панацея. Опитите за насилствено ваксиниране обаче на определени групи в обществото, са напълно абсурдни. Предвид факта, че и ваксиниралите се могат да се заразяват, да се разболяват и да разпространяват болестта. Всеки човек трябва да реши сам за себе си дали ще се ваксинира или не. В крайна сметка и всички с ваксини ще прекарат някой от вариантите на Ковид. Изобщо не съм оптимист за скорошно решаване на този здравен проблем.

Няма решение на основния проблем за здравната ни система – да се намали броя на хората, които постъпват в болници. Този вирус ще мине през цялото население, и затова пак повтарям – не е необходимо всички заразени да се хоспитализират, а само нуждаещите се от кислород. Мерките не помагат колкото и да ни затварят и ограничават. Австралия обяви, че се е справила с положението, а от това лято пак е в локдаун и т.н.. По този начин нещата могат да се точат още години напред.

Хората трябва да се опитат да продължат да живеят нормално. Децата трябва да ходят на училище, а студентите на лекции, лекарите на работа и т.н..Новата вълна е факт, ще има вероятно още други, но въпросът е да не препълваме болниците. Те имат финансови облаги да приемат повече хора, личните лекари пък нямат изгода да лекуват по домовете и настава пълен хаос в здравната система.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове