Отидете към основна версия

17 833 61

Илиян Василев: Страшният унес на служебния кабинет и на партиите на протеста

  • илиян василев-
  • енергетика-
  • парно-
  • ток-
  • цени

Молитвите са средство на отчаяните - но аз си мисля, че след февруари положението ще стане драматично

Снимка: БГНЕС

Предупреждавах много пъти, но изглежда някакъв унес е обхванал служебното правителство и политическите партии, та не забелязват какво предстои - като криза, и социално напрежение, в условията на които ще се проведат изборите. Те си мислят, че е достатъчно да говорят за повече от същото - за своята изключителност, за почтеност или морален разпад, за лошите и добрите.

За това предупреждава във "Фейсбук" Илиян Василев.

Резултатите, които социологическите агенции показват могат да се окажат много далеч от истината. Защото в условията на вълна на отрицание и общо недоволство към всичко и всички, конкретните виновници могат да се измъкнат и да се върнат на власт. Е, едно две знакови имена ще бъдат пожертвани, но Системата ще остане.

Към датата на изборите, сметките за ток, парно и най-вече усещането че се сме на кораб без капитан /защото не виждам служебното правителство да се заело с антикризисни мерки и антикризисно говорене и политики/ ще расте. И недоволството ще прекрачи границите на разума в полето на оцеляването. Идеална среда за манипулации и хибридни войни.

Да припомним кой е виновен - енергетиката, откъдето започва всичко беше източена от ГЕРБ и ДПС. Не е сигурно, че дори БЕХ може да тегли вече заеми, тъй като размера на поетите дългове на фона на приходите меко казано смущава. Циниците разбира се ще изтъкнат че повишените цени на тока и газа ще напълнят касите на енергийните компании, но регулаторът отдавна се прави на социална бариера срещу пазара и изоставане на повишението на цените от пазарните се трупа.

Да, ТЕЦовете ще спечелят но вижте какъв дълг и те са натрупали и каква част от "Печалбата" им отива по корупционни канали и най-вече за емисии.
Ако не се налеят спешно пари няма да има природен газ, защото Булгаргаз се издъни драматично с покупката на азерския газ, а руския, макар и в по-големи количества, не е достатъчен - Чирен е със 17 процента по-малък обем на нагнетен газ.

Молитвите са средство на отчаяните - но аз си мисля, че след февруари положението ще стане драматично. Повишените доставки на газ от Норвегия няма да стигнат за нищо. Трябва да се търсят резерви от Азърбайджан, Египет, и най-вече САЩ. Крайно време е САЩ да се намесят, защото от онзи ден е ясно, че Кремъл ще играе ва банк за да постави ЕС на колене заради СП-2.

Цялата енергетиката се намира под контрола на ГЕРБ и ДПС и ТЕ НЕ ПРАВЯТ НИЩО, заложили капани както поради естествената си некомпетентност, така и зарази охранана корупционни интереси. Служебното правителство изглежда се примири, че не може да смени гербаджийски шефове по върховете и притихна. И чака съдбата си.
Битките за политическо надиграване в семейството на протестните партии изглеждат нелепи. Само формен "идиот" може да си мисли, че през ноември социалното недоволоство няма да засегне както президента, /заради служебното праителство/, така и протестните партии заради очевидното надмощие на егото им. Вече не съм сигурен дали изобщо разбират за какво определени хора са в политиката.
Какво трябва да се направи?

В никакъв случай да не се подписва в този си вид Националния план в частта енергетика с дати за закриване на въглищните централи. Никой не знае колко дълга ще бъде кризата при суровините. Брюксел да бъде така добър, като измисли някаква политика да я подплати с ресурси за реагиране в случай че плановете не се окажат реалистични.
Тъй като кризита ще бъде всеобхватна и ще засегне както индустрията, така и индивидуалните потребители е наложителна цялостна антикризисна стратегия, за да не се окаже, че всяка група дърпа към себе си и накрая всички страдат дружно.

Предприятия ще затварят, защото не могат да прехвърлят цените на енергията върху стоките и услугите. Поставете се на мястото на шефа на Топлофикация - ако сега купите газ за 1600 лева на 1000 кубически метра, а регулаторът приема само да е 650 лева ,както правите? За това трябва да се прецени дали е по-изгодно да се подкрепят директно работниците ако се затвори предприятието или ако е същностно да се подкрепи компанията за да остане "на вода".

Но основната мисъл трябва да бъде за хората, които ще останат без средства за да си платят светлото и топлото. Програмите за енергийни помощи незабавно трябва да се активират и разширят, защото процентът на енергийно бедните рязко ще нарасне.

И накрая - всяка партия трябва да вземе отношение по Зелената сделка. В този си небалансиран вид, тя влачи след себе си само щети, ползите не са видими за мнозинството. За това на равнище ЕС и ЕК трябва да се наложи мораториум върху зелената сделка, докато не се направят много по точни разчети и анализи за ползи-щети за да бъде прехода към безвъглеродна икономика възможен и устойчив, а не както е сега буря и апокалипсис.

Мнозина виждат в Зелената сделка модерна политика за модерни технологии, а въглищата и фосилите архаизъм и ретроградност. Проблемът е, че енергетиката не е модна сцена на която да има Версаче и Долче Габана, ние да имаме разходи за лукс и да похарчим за модерност. Енергетиката произвежда стоки, които са и право и НИКОЙ няма право да задоволява егоистични и модни страсти, ако от това ще следва срив на жизнени стандарти и заплаха за живота дори.

В момента в който климатичните алармисти започната да осъзнават че нещата не вървят в тяхна полза започнаха да припират да предлагаме Национален план с дата за затваряне на въглищните централи. Знаят че другата пролет нещата ще изглеждат много, много по различно и тягата в платната им не само ще изчезне, но и ще се обърне.

За това никакво бързане с предоставянето на Националния план, - преди да спрем кървенето и шока, дългосрочните мечти могат да почакат. Докато разберем колко пари ще ни останат след цунамито.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове