Отидете към основна версия

5 155 28

Илиян Василев: Лични интереси удовлетворяват желанията на „Газпром“

  • илиян василев-
  • лични интереси-
  • желания-
  • газпром

В България „никой не гледа тенденции, а реагира пожарно“, казва дипломатът и енергиен експерт

Снимка: БГНЕС

Увеличаването на цените на енергоносителите не се случи внезапно. Вместо да следим световните тенденции, в България отново се реагира пожарно. С изсипването на пари на калпак, няма да помогнем на бизнеса. Около 80% ще бъдат енергийно бедните у нас, помощта няма да стигне за всички, затова трябва да има приоритети кои групи да бъдат подпомогнати.

Единственият начин да успокоим цените, е ако имаме внос на азерски природен газ, но външни и вътрешни геополитически и икономически интереси пречат вносът да се осъществи в големи количества, въпреки че този газ е много по-евтин от руския.

Идеята на „Газпром“ е да няма конкуренция на нашия пазар. Лични и колективни интереси в България работят, за да удовлетворят това желание.

Това заяви пред БГНЕС анализаторът и дипломат от кариерата Илиян Василев. Той коментира причините за скока на цените на енергоносителите, мерките на служебния кабинет за подпомагане на бизнеса, които бяха обявени в началото на седмицата, и геополитическите игри на „Газпром“ за българския пазар.
Василев е категоричен, че шокът от цените на електроенергията не е бил внезапен. „Увеличаването на цените не се случи от вчера за днес. Служебното правителство трябваше да вземе мерки още когато цените на природния газ бяха около 600 долара за 1000 куб.м., а не сега, когато те са вече над 1000 долара. Беше ясно, че тенденциите са неблагоприятни“, заяви той.

Един от големите проблеми, според него, е, че в България „никой не гледа тенденции, а реагира пожарно“. „Нещо трябва да стане и чак тогава да реагираме“.

Василев смята, че финансовите мерки в подкрепа на бизнеса заради високите цени на тока трябва да бъдат похвалени, защото „нещо е направено“. Те обаче, са все още на хартия. Нямаме пари, които да са осигурени и да са тръгнали и да дават ефект, обърна внимание анализаторът.

„Мерките са също така в стил "да помогнем на всички на калпак". Това не е много логично. С един голям ресурс от 600 милиона ще постигнем минимален ефект. Не е сигурно, че тези, които ще бъдат подпомогнати, не са могли да прехвърлят повишената цена в своя краен продукт“, каза още той.

Според него не е направено основното: много по-мащабна и бърза реакция по отношение на енергийно бедните.

„По новите цени енергийно бедните българи ще бъдат над 80%. Това означава, че е необходим огромен ресурс за тяхното подпомагане. Не могат всички да бъдат подпомогнати, трябва да има приоритети, за да могат най-бедните да изкарат зимата и последвалите месеци. Не трябва да се забравя, че и ресурсите не са безгранични“, подчерта анализаторът.

Василев предупреди, че в България има един порочен кръг: "При новите високи цени, които се очаква да бъдат обявени скоро от КЕВР, клиентите на „Булгаргаз“ или не могат да платят, или не могат да си осигурят кредити да платят, с което натрупват дълг към „Булгаргаз“, който изпада в ликвидна криза. Той няма да има пари, с които да плати още по-високите цени на „Газпром“, прогнозира експертът.

Според него в тази ситуация, първото нещо, което трябва да се направи, е физически да се осигури газ.

„Това означава „Булгаргаз“ да има пари, с които да го купи. Ако той няма парите, никой няма да му ги даде на добра дума с идеята, че някога ще плати. Положението на „Булгаргаз“ се усложнява от факта, че при тези високи цени рано или късно денят за равносметка ще дойде. Сега отлагаме прехвърлянето на цялата повишена цена на газа върху парно, ток, топла вода и др. Рано или късно, обаче ще трябва да платим и това вероятно ще стане след 1 януари. На 1 януари хората ще имат доста шокови усещания, когато видят рязкото увеличение на цените“, заяви Василев.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове