Last news in Fakti

30 Септември, 2021 08:46 5 142 28

Илиян Василев: Лични интереси удовлетворяват желанията на „Газпром“

  • илиян василев-
  • лични интереси-
  • желания-
  • газпром

В България „никой не гледа тенденции, а реагира пожарно“, казва дипломатът и енергиен експерт

Илиян Василев: Лични интереси удовлетворяват желанията на „Газпром“ - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличаването на цените на енергоносителите не се случи внезапно. Вместо да следим световните тенденции, в България отново се реагира пожарно. С изсипването на пари на калпак, няма да помогнем на бизнеса. Около 80% ще бъдат енергийно бедните у нас, помощта няма да стигне за всички, затова трябва да има приоритети кои групи да бъдат подпомогнати.

Единственият начин да успокоим цените, е ако имаме внос на азерски природен газ, но външни и вътрешни геополитически и икономически интереси пречат вносът да се осъществи в големи количества, въпреки че този газ е много по-евтин от руския.

Идеята на „Газпром“ е да няма конкуренция на нашия пазар. Лични и колективни интереси в България работят, за да удовлетворят това желание.

Това заяви пред БГНЕС анализаторът и дипломат от кариерата Илиян Василев. Той коментира причините за скока на цените на енергоносителите, мерките на служебния кабинет за подпомагане на бизнеса, които бяха обявени в началото на седмицата, и геополитическите игри на „Газпром“ за българския пазар.
Василев е категоричен, че шокът от цените на електроенергията не е бил внезапен. „Увеличаването на цените не се случи от вчера за днес. Служебното правителство трябваше да вземе мерки още когато цените на природния газ бяха около 600 долара за 1000 куб.м., а не сега, когато те са вече над 1000 долара. Беше ясно, че тенденциите са неблагоприятни“, заяви той.

Един от големите проблеми, според него, е, че в България „никой не гледа тенденции, а реагира пожарно“. „Нещо трябва да стане и чак тогава да реагираме“.

Василев смята, че финансовите мерки в подкрепа на бизнеса заради високите цени на тока трябва да бъдат похвалени, защото „нещо е направено“. Те обаче, са все още на хартия. Нямаме пари, които да са осигурени и да са тръгнали и да дават ефект, обърна внимание анализаторът.

„Мерките са също така в стил "да помогнем на всички на калпак". Това не е много логично. С един голям ресурс от 600 милиона ще постигнем минимален ефект. Не е сигурно, че тези, които ще бъдат подпомогнати, не са могли да прехвърлят повишената цена в своя краен продукт“, каза още той.

Според него не е направено основното: много по-мащабна и бърза реакция по отношение на енергийно бедните.

„По новите цени енергийно бедните българи ще бъдат над 80%. Това означава, че е необходим огромен ресурс за тяхното подпомагане. Не могат всички да бъдат подпомогнати, трябва да има приоритети, за да могат най-бедните да изкарат зимата и последвалите месеци. Не трябва да се забравя, че и ресурсите не са безгранични“, подчерта анализаторът.

Василев предупреди, че в България има един порочен кръг: "При новите високи цени, които се очаква да бъдат обявени скоро от КЕВР, клиентите на „Булгаргаз“ или не могат да платят, или не могат да си осигурят кредити да платят, с което натрупват дълг към „Булгаргаз“, който изпада в ликвидна криза. Той няма да има пари, с които да плати още по-високите цени на „Газпром“, прогнозира експертът.

Според него в тази ситуация, първото нещо, което трябва да се направи, е физически да се осигури газ.

„Това означава „Булгаргаз“ да има пари, с които да го купи. Ако той няма парите, никой няма да му ги даде на добра дума с идеята, че някога ще плати. Положението на „Булгаргаз“ се усложнява от факта, че при тези високи цени рано или късно денят за равносметка ще дойде. Сега отлагаме прехвърлянето на цялата повишена цена на газа върху парно, ток, топла вода и др. Рано или късно, обаче ще трябва да платим и това вероятно ще стане след 1 януари. На 1 януари хората ще имат доста шокови усещания, когато видят рязкото увеличение на цените“, заяви Василев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    39 5 Отговор
    Нищо против азерския газ, но как ще доде до нас с кофи ли ще го носят??? Тиквата така и не реши въпроса с връзката ни за Гърция, но построи и подари тръбата на турски поток до сърбите с наши пари.

    Коментиран от #16, #26

  • 2 вуй4о

    33 9 Отговор
    И.Василев-всеизвестен соросоид.
  • 3 WhiteNoise

    26 5 Отговор
    егати и капитализма.. с държавни пари се подпомага куцо, кьораво и сакато. то ЕС и соца излезнаха едно и също магаре
  • 4 глоги

    30 3 Отговор
    "Около 80% ще бъдат енергийно бедните у нас, помощта няма да стигне за всички, затова трябва да има приоритети кои групи да бъдат подпомогнати." НЕ ПОДМОГАГАЙТЕ,АМИ НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА НА ТОКА! Нищо в България не е намалено като цена,само нагоре и нагоре! Онзи Иван Иванов от КЕВР кога ще бъде уволнен? За толкова време начело на КЕВР нищо не е свършил в полза на хората. Все едно,че го няма като ръководител.

    Коментиран от #7

  • 5 Б.Х

    38 5 Отговор
    Заради такива специалисти като този , сме на това положение. Когато имаше дългосрочни договори на фиксирани цени , този ревеше за пазарни цени.
  • 6 Кой68

    28 1 Отговор
    Той дипломат!!??
    Нека каже защо е аут от МВнР.
  • 7 Само

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "глоги":

    ... когато средствата за производство са в ръцете на народа могат да паднат цените!!!
  • 8 Българка

    15 19 Отговор
    Борисов и мафията ударно строи в полза на Русия руско-турски газопровод с над 3 милиарда български пари. Това си е пладнешки обир, за да обслужи чужди интереси, тъй като по тези тръби не тече газ за българите, а за сърбите. Сръбският участък е построен с пари на Русия(????) Газпром иска да е монополист в България и разбойническото управление на Борисов и го осигури. За сметка на руски газопровод беше спраяно изграждането на интерконектора към Гърция, който още лятото трябваше да е готов и по него да тече азерски газ
    Само за това Борисов, Теменужка трябва да са доживот в затвора

    Коментиран от #10

  • 9 Аман

    29 4 Отговор
    Г-н Василев, Вие поглеждал ли сте ЦЕНИТЕ на Азерския газ, а ограничените количества?
    Турция внася газ от Азербайджан, който е с ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА по-евтин от руския. Аман от пишман енергетици, една таблица на английски вижте-цени, борси.
    Причина-САЩ СПГ-който продаваха по-евтино под себестойност, пренасочи от Европа в Азия СПГ и продава на високи цени.
    Причина-Борисов скъса дългосрочните договори с Русия, и ни изпрати на борсите, на които се изкупува скъпа газ.
    Причина-забавянето на СП2, в момента се чака немското КЕВР да пусне СП2.
    Причина-газ е невъзобновяем източник, с течение на годините ще поскъпва.
    Турция и Унгария сключиха дългосрочни договори с Русия, в момента купуват по-евтин газ.
    Причина-Козлодуй само изнася ток, въпросът е, кой и кога реши токът от Козлодуй да не е за българските потребители и икономика, а излишек да се продава на борси.
    Причина-частните ВЕЦОВЕ, ТЕЦ1 и 3,фотоволтаици, перки, когенерации -продават на средна цена 320-350 лева.
    За сравнение Козлодуй55-79 лева МЕГАВАТ.
    Бай дъ уей-Василев 2013-2021 изрично каза, че Белене няма да се строи. Няма да подпишем и дългосрочни договори с Русия.
    Русофобията ни се отплаща, когатополитически интереси надделяват над икономическия здрав разум, държавите загиват.
    ЮП не се строи, Белене не се строи, Газ-дефицит, Зелена Сделка-закриват въглещни ТЕЦове-Петков и Василев.
    И всичко на гърба на народа, да ни е честита Русофобията.
    А2024 Петков и Василев ни вкарват еврото.
  • 10 Емии борса

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Вижте, права сте, но само да допълня че Азерския газ е силно ограничен, нищожни проценти ще стигнат до България.
    И е по-евтин само с десет процента от този на Русия-вижте цени борси, или цени в Турция.
    ЮП не се построи, Белене не се построи.
    Енергиен колапс, русофобията ни се отплаща.
    А идва Зелена Сделка и Евро.
    Идват избори, глави на раменете си, имаме!
  • 11 big

    19 1 Отговор
    Не мога да разбера, защо някой си мисли, че азерите са глупаци? Нима ще ни продават газ за по 100-150 долара за 1000 кубика, след като цената на борсата е над 1000? Ние като правоверни членове на ЕС сме длъжни да купуваме газта по борсови цени. Ние нямаме политици като Орбан например, който сключи 15 годишен договор с Газпром на значително по-ниски от борсовите цени. Според правилата на ЕС такива договори са забранени, но унгарците си гледат интереса.
  • 12 Запасняк

    21 2 Отговор
    Гамизов и Илиян Василев са едни от основните виновници за високите цени на газа и тока, защото през последните 30 години спираха всеки възможен руски проект.
  • 13 Мутроландия

    11 0 Отговор
    боко тиквата им беше удобен, правеше това което му кажат и си пълнеше чекмежетата, добре че най после го разкараха ,
  • 14 От "енергетици" като тоя

    15 0 Отговор
    сме на това положение. Съсипаха АЕЦ, дадоха резерва на Доги, направиха си разни централи и стрижат и щават овцете(народа)
  • 15 ДаЗдраПерМа

    2 0 Отговор
    ситуацията с унгарците най вероятно ще има продължение защото са договорили самостоятелно над 28% от необходимата им енергия което означава минаване през европейска експертиза и тълкуване на резултатите от регулатора.
  • 16 Азер

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Като държавна компания „Булгаргаз“ дължи обяснение по какъв начин се изразходват или използват количествата газ от азербайджанската компания СОКАР, с която България има споразумение за доставка на 1 млрд. куб. метра от синьото гориво. То не достига до българския пазар, като има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето достига до Италия. Това каза Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

    Коментиран от #19

  • 17 Сесесере

    1 12 Отговор
    Всички руски тръби трябва да се извадят от България и за срап! Руски газ не ни трябва, нито пък руски реактори, скъпи таралясници! Всеки да намали въглеродния си отпечатък, ама това трудно се разбира от русофилнята!

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Азер":

    "Защо България не купува повече от по-евтиния азерски газ" От Ивайло Станчев :
    "Пазарни фактори
    Извън тези официални обяснения на ситуацията има и чисто търговски причини, които вероятно пречат на азерския газ да стигне до българския пазар. В момента на пазара в Италия цената на газа е 75 евро/мВтч или почти 147 лв./мВтч. Логично е азерите да предпочитат да продават газа си там на тези цени, вместо да го доставят в България на двойно по-ниска стойност."
    " Защо България не купува повече от по-евтиния азерски газ" от Ивайло Станчев."

    Накратко, азерите не си хвърлят газта за без пари. Евтините сделки водят до неосъществени сделки..
    Истината беше в Южен поток. Но при толкова много щатско-турски слуги в българската власт,... Южен поток го няма.
  • 20 АГЕНТ САШО

    7 1 Отговор
    Аман от бивши доносници на ДС и настоящи сорошки мекерета,цял живот работещи против интересите на България.Вместо да се скрият в миша дупка заради вредите,които донесоха на страната,те продължават да наглеят и да дават акъл.

    Коментиран от #21

  • 21 Летописец

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "АГЕНТ САШО":

    Мда. И доколкото си спомням, този русофоб Илиян Василев, без грам познания в енергетиката, за която пише, беше назначен за посланик на България в Русия. Какво отношение да очакваме от руснаците към нас, йакви преференции, при тайъв посланик ?
  • 22 Слушай Василев

    8 1 Отговор
    Защо увъртате толкова езуитски,въпрос от стратегическо значение за Държавата ни? Нещо да пропускате,примерно как заплащаме газовите доставки? Но не ви изнася.За да угодим на сащисаните,който създадоха изкуствен дъмпинг на петрола,не подписахме дългосрочен договор за доставка на газ,обвързана с цена на петрол.При този вариант,волатилноста на цената е много ниска.Но такива,от твоя сой,под натиск на шефовете зад океана,ни тласнаха към доставчици ,но през Борсата- за шест месеца,от 600- достигна 1000 $..Сега,от когото и да купуваме,парата е над всичко.Престанете с тези азери,сякаш са манна небесна.Целият им капацитет е около 8-9 млрд.кубометра.Но не идва от съседен Пловдив,а от хиляди километри.През стотици подстанции,който се подържат.А това са пари.Който се калкулират в крайна цена.Ако имахме дългосрочен договор с Газпром,но обвързан с цената на петрола,сега за нас цената за 1000кбм.газ щеше да варира между 200-210$. Защо дума не обелвате,за ЮП.Или според вас и той щеше да е " вреден" за държавата,бизнеса и домакинствата.Ей,ама нямате наяждане,бе! Буквално от въздуха,точно в посока енергия и енергоносители,направихте милиони.И все са ви малко.И всичко опира в края ,до джоба на 6 милиона търпеливи чифтокопитни.
  • 23 народен съд

    9 1 Отговор
    Списък на псевдоекспертите,които трябва да търкат наровете заради енергийната катастрофа.Илиян Василев,Стефан Гамизов,Иван Хиновски,Георги Касчиев,Христо Казанджиев,Делян Добрев,Трайчо Трайков,Теменужка Петкова и др.Следващите,които трябва да довършат зануляването на държавата са новите месии Позьорчо и Кокорчо.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тра ла ла

    7 2 Отговор
    Е не става да лаеш против Русия, да участваш в триморието , да гониш дипломати, да си пращаш министъра в Укрия, за да обявява невалидността на Крим, да плюеш против и одобряваш санкции, па после да искаш евтин газ. На това не се ли казва наглост?
    Са наЩе "партньори" ще ни свАрят боба. Всички други виновни и лоши, само колониялното ни правителство право. И ОП, излази някой "експерт" да "разяснява" на плебса. Зер руснаците ни затвориха 4 блока на Козлодуй, замразиха Белене, отхвърлиха Южен поток, та сега до газът опряхме. Да ама ние сме най - малко газифицирани от сумата и страни. Но горим боклуците им.
    Май проф. Иво Христов е намалил процентите щом ги търпим такива примитиви.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове