Отидете към основна версия

4 956 68

Този гаф може да попречи на ваксинацията

  • първан симеонов-
  • коронавирус-
  • ковид-
  • ваксина-
  • ваксинация

Пиша това, за да напомня, че понякога добрите намерения за прозрачност могат да доведат и до неприятни резултати. Иначе, прозрачността е похвална

Снимка: Архив

Потенциален комуникационен гаф, който може да попречи на ваксинацията.
Зает съм със сериозен международен научен проект за общественото отражение на ковид. И вчера един от уважаваните от мен изследователи, във вътрешния ни семинар, ми напомни нещо, което отдавна се каня да напиша тук: обявяването на процента ваксинирани след новозасечените носители на ковид е потенциален гаф. Иначе, добре е, че има прозрачност, но май е гаф.

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Ето защо.

Първо, като обявяваш, че сред новозасечените случаи 13% са ваксинирани, всеки може да си каже "ами то и сред цялото общество ваксинираните са около, да речем, 18%". Тоест, съвсем спокойно, мнозина може да си кажат, че делът ваксинирани сред носителите не се различава коренно от дела ваксинирани сред цялата общност. Казано просто, може да се насади допълнително убеждение, че с ваксини и без ваксини е все тая. Разбира се, такива като мен ще им обръщаме внимание, че делът ваксинирани сред новите случаи е осезаемо по-нисък, че той е още по-нисък сред постъпилите в болница и сред починалите. Но иди обяснявай!

И тук идва второто важно

Второ, хората не са длъжни да знаят кое е много и кое е малко. Като им се каже, че 13% от новозасечените носители са ваксинирани, мнозина ще си кажат именно: ами значи и ваксинираните го хващат. А знаете, че дълго време ваксините бяха представяни като своеобразен край на всичко това. И сега добавете факта, че за ваксинираните у нас към този момент няма някакви особено видими разлики в режима спрямо неваксинирани (не казвам, че трябва да има привилегии). Много ще са хората, които просто ще загубят прагматичния смисъл да се ваксинират.

Пиша това, за да напомня, че понякога добрите намерения за прозрачност могат да доведат и до неприятни резултати. Иначе, прозрачността е похвална.

И е малко смешно сега да излизат някои от ковид говорителите и да пускат опорната точка, че високите дялове на ваксинирани след новите случаи се дължали на фалшиви сертификати. По този начин само казваш на хората, че дяловете са високи (а те не са!), а освен това допълнително ги убеждаваш, че системата не става (а тя долу-горе се справя). Това е третото важно.

Изходът сега е всички тези уточнения,

които аз правя, да се кажат ясно и точно на хората. Но не от ковид фундаменталисти, които да размахват медицински журнали и да обясняват как "Ганьо не се ваксинира, защото е тъп", а от нормални, усмихнати и спокойни медицински лица с ежедневна реална практика, а не потънали в академичната наука. Добвете и известни лица, които да подпомагат ваксинирането.

А аз мисля, че не пречи да се ваксинираме и да спазваме простичките мерки - леки са и не е добре да даваме повод да стават по-тежки. Освен това е добре обучението да остане присъствено. Аз отдавна се ваксинирах и се мъча да спазвам каквото е нужно.

И не слушайте поредните прокоби за ръстове. Бурните ръстове спряха още преди няколко седмици - както си писахме тук. На тяхно място дойде зацикляне и стандартно за по-затворения сезон и може би с началото на учебната година набъбване. Както винаги е добре да се уточнява, напълно възможни са нови ръстове, възможни са и спадове. А възможно е нещата да заприличат на Гърция (май вече приличат), която е сходна на нас общност - там от седмици има постоянни, нито много високи, нито много ниски, нива. С набъбвания и спадове. Може би това е характеристика на новия-щам-поредната-вълна-и-всичко останало.

А може би просто близо половината българи вече имат някакъв имунитет (не претендирам да съм специалист, но това сочат всякакви възможни числа) от боледуване или ваксина, респ. вирусът не може да се разгори така, че да направи мощна вълна. Но явно държи да мине през повечко хора.

Сиреч, нищо особено неочаквано, та да пълним медиите с хора, които не могат да погледнат отвъд тесните рамки на числата или се мъчат да пренесат уплахата си върху цялото общество. Уважение и за тях, разбира се, но мисля, че година и половина е достатъчно време, за да стане ясно, че заливането на медиите с такъв тип информация май доведе само до пресищане, респ. до създаване на агитки, които просто си избират на какво да вярват.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове