Last news in Fakti

30 Септември, 2021 10:21 4 942 68

Този гаф може да попречи на ваксинацията

  • първан симеонов-
  • коронавирус-
  • ковид-
  • ваксина-
  • ваксинация

Пиша това, за да напомня, че понякога добрите намерения за прозрачност могат да доведат и до неприятни резултати. Иначе, прозрачността е похвална

Този гаф може да попречи на ваксинацията - 1
Снимка: Архив

Потенциален комуникационен гаф, който може да попречи на ваксинацията.
Зает съм със сериозен международен научен проект за общественото отражение на ковид. И вчера един от уважаваните от мен изследователи, във вътрешния ни семинар, ми напомни нещо, което отдавна се каня да напиша тук: обявяването на процента ваксинирани след новозасечените носители на ковид е потенциален гаф. Иначе, добре е, че има прозрачност, но май е гаф.

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Ето защо.

Първо, като обявяваш, че сред новозасечените случаи 13% са ваксинирани, всеки може да си каже "ами то и сред цялото общество ваксинираните са около, да речем, 18%". Тоест, съвсем спокойно, мнозина може да си кажат, че делът ваксинирани сред носителите не се различава коренно от дела ваксинирани сред цялата общност. Казано просто, може да се насади допълнително убеждение, че с ваксини и без ваксини е все тая. Разбира се, такива като мен ще им обръщаме внимание, че делът ваксинирани сред новите случаи е осезаемо по-нисък, че той е още по-нисък сред постъпилите в болница и сред починалите. Но иди обяснявай!

И тук идва второто важно

Второ, хората не са длъжни да знаят кое е много и кое е малко. Като им се каже, че 13% от новозасечените носители са ваксинирани, мнозина ще си кажат именно: ами значи и ваксинираните го хващат. А знаете, че дълго време ваксините бяха представяни като своеобразен край на всичко това. И сега добавете факта, че за ваксинираните у нас към този момент няма някакви особено видими разлики в режима спрямо неваксинирани (не казвам, че трябва да има привилегии). Много ще са хората, които просто ще загубят прагматичния смисъл да се ваксинират.

Пиша това, за да напомня, че понякога добрите намерения за прозрачност могат да доведат и до неприятни резултати. Иначе, прозрачността е похвална.

И е малко смешно сега да излизат някои от ковид говорителите и да пускат опорната точка, че високите дялове на ваксинирани след новите случаи се дължали на фалшиви сертификати. По този начин само казваш на хората, че дяловете са високи (а те не са!), а освен това допълнително ги убеждаваш, че системата не става (а тя долу-горе се справя). Това е третото важно.

Изходът сега е всички тези уточнения,

които аз правя, да се кажат ясно и точно на хората. Но не от ковид фундаменталисти, които да размахват медицински журнали и да обясняват как "Ганьо не се ваксинира, защото е тъп", а от нормални, усмихнати и спокойни медицински лица с ежедневна реална практика, а не потънали в академичната наука. Добвете и известни лица, които да подпомагат ваксинирането.

А аз мисля, че не пречи да се ваксинираме и да спазваме простичките мерки - леки са и не е добре да даваме повод да стават по-тежки. Освен това е добре обучението да остане присъствено. Аз отдавна се ваксинирах и се мъча да спазвам каквото е нужно.

И не слушайте поредните прокоби за ръстове. Бурните ръстове спряха още преди няколко седмици - както си писахме тук. На тяхно място дойде зацикляне и стандартно за по-затворения сезон и може би с началото на учебната година набъбване. Както винаги е добре да се уточнява, напълно възможни са нови ръстове, възможни са и спадове. А възможно е нещата да заприличат на Гърция (май вече приличат), която е сходна на нас общност - там от седмици има постоянни, нито много високи, нито много ниски, нива. С набъбвания и спадове. Може би това е характеристика на новия-щам-поредната-вълна-и-всичко останало.

А може би просто близо половината българи вече имат някакъв имунитет (не претендирам да съм специалист, но това сочат всякакви възможни числа) от боледуване или ваксина, респ. вирусът не може да се разгори така, че да направи мощна вълна. Но явно държи да мине през повечко хора.

Сиреч, нищо особено неочаквано, та да пълним медиите с хора, които не могат да погледнат отвъд тесните рамки на числата или се мъчат да пренесат уплахата си върху цялото общество. Уважение и за тях, разбира се, но мисля, че година и половина е достатъчно време, за да стане ясно, че заливането на медиите с такъв тип информация май доведе само до пресищане, респ. до създаване на агитки, които просто си избират на какво да вярват.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фашист

    79 1 Отговор
    Истината е гаф ! Вервайте ни !
  • 2 др Гей Билтс

    87 5 Отговор
    Гаф е да има толкова хоспитализирани ваксинирани (обявяват само тези с пълен имунизационен цикъл). Сега си представете, колко са с по 1 игла. А сега направете елементарна сметка пропорционално на пренебрежимо ниския брой ваксинирани, каква е вероятността да се боцнете и да свършите в мръсните чаршафи на някоя лечебница. По хубаво от естествения имунитет няма. Вече 9 месеца се мъча да се отровя повторно и не става и не става. Казаха ми, че имунитетът е до живот.

    Коментиран от #16, #20

  • 3 ЕВРО НЮЗ

    80 1 Отговор
    А ти господин всезнайко ще се подпишеш ли че носиш съдебна и финансова отговорност за последиците от това убождане.?????

    Коментиран от #18

  • 4 COVID

    51 4 Отговор
    Механизъм за управление на света ! Ваксините са част от системата ! Това е бъдещето !
  • 5 Новичок

    14 47 Отговор
    Умни думи Първане ,но няма кой да те разбере.Сега като те почнат и теб,ще разбереш.
  • 6 плюс минус

    53 0 Отговор
    Пък някои ни имат за много прости нас, от народа!

    Коментиран от #8

  • 7 Псевдоним

    52 1 Отговор
    Гафът го направи Кацаров, като се озъби на хората, дето поискаха разрешителното за употреба на препаратите във Варна, заклеймявайки ги като нападатели и антиваксъри.

    Коментиран от #48

  • 8 ЕВРО НЮЗ

    51 3 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    Цялата ми фамилия сме прости и няма да се ваксаме.. НЯМА, НЯМА. НЯМА
  • 9 big

    50 1 Отговор
    Значи г-на казва: лъжете на поразия, за да се изпълни нечия заповед! Само, че защо той си мисли, че инфото се взема само от медиите? "Партенката" е още по-лоша, а тя е много по жизнеспособна! Да оставим настрана въпроса, че у нас все още се намират четящи и знаещи хора, които от раз установяват пишещите се глупости!
  • 10 още един

    46 3 Отговор
    "гаф"- удължиха срокът на годност на ваксините.Е,кой тогава ще им се върже да се боцне...
  • 11 9537

    36 2 Отговор
    Избор на всеки сам да реши за себе си. Ако сте инжектиран няма от какво да се притеснявате, че неинжектиран ще Ви нарани, нали? Обаче излиза, че в доклад на Public Health England от 17.09.2021 броят на заразените инжектирани, както и тежките случаи там са около 57%!!! И за какво да се инжектирам при тези данни?!?!? Това е като поговорката на Стоичков - сам тайм уин, сам тайм луз.

    Погледнете статистиката в worldometer.info . Обърнете внимание на Индия и броя на новите случаи - заразени и починали. Брой напълно инжектирани 16,61%. Проверете и за другите държави. Статистиката е официална от правителствата, т.е. вероятно записаните случаи на заразени са по-малко ако гледаме как смятат заразените при нас.

    А сега направете избор.
  • 12 бамбам

    46 1 Отговор
    И какво иска да ми каже този пацу/|?Не трябва да се дава информация,че фъксинирани са заразени,заразяват и т.н.?Късно е либе за китка,оди да обясняваш,че нямаш сестра!Напротив,всичко трябва да се знае,а тоя пледира,че не трябвало да има прозрачност.Ходи на бръснар,чехльо!
  • 13 неваксиниран

    29 2 Отговор
    Нема ковид , всичко е пу-та мара.Никакви ваксини,никакви чипове,никакви наночастици, никаква радиация.Не се ваксинирайте.иДВАТ ИЗБОРИ НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА ЗАТВАРЯ ,ЧЕ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ
  • 14 Мислещ

    45 1 Отговор
    Явно и вие "повярвахте на науката" (На сатанистите, които ви диктуват) и искахте да използвате статистиката като пропаганда, за да натривате носа на "антиваксърите". Вместо това, само доказахте, че сме прави и изпищяхте как не трябвало да има статистика.

    Коментиран от #24

  • 15 ник

    43 1 Отговор
    значи да излъжем казваш че да не стане гаф и да върви ваксинацията
  • 16 ДР ИЛОН МЪСК

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Браво ,колега ,поне да спестим на хората чужди частици ,които ще им докарат рак след време
  • 17 руслан д

    21 8 Отговор
    има си лични лекари които ти дават сертификат без да си ваксиниран, имената ли да им напиша, има и такива дето обясняват че не ваксинират,защото колежката им ваксинирала и вече няколок от ваксинираните починали

    Коментиран от #19

  • 18 плевен

    6 51 Отговор

    До коментар #3 от "ЕВРО НЮЗ":

    Когато някой иска да ти помогне /безплатно/, не ходиш при него да ти се подписва, че трябва да си щастлив до края на живота си. Живей си по твоите правила.
    Просто неваксинираните не бива да ги лекуват в болниците, щом много знаят. За това си има попове.Този води обречена кауза срещу простотията на нацията.

    Коментиран от #23, #26, #29, #60

  • 19 Мислещ

    4 12 Отговор

    До коментар #17 от "руслан д":

    И сигурно си "измислят" за починалите, понеже на теб така ти се ще?
  • 20 Гост

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Лаладжия…
  • 21 Зайо

    3 7 Отговор
    Друг е въпросът от къде си купуват сертификатите?Да им правят тест за антитела да видим колко имат.....
  • 22 Абе

    37 0 Отговор
    Прочетох го четири пъти за да го осмисля ?
    Значи викаш , гаф е че лъжите ВИ се преплетоха с истината , а фактите опровергават сегашните ВИ твърдения със истинската действителност ?
    От кое точно се възмути г-н придворен Лакей , че даже и аз се обърках ...
  • 23 ЕВРО НЮЗ

    34 3 Отговор

    До коментар #18 от "плевен":

    😁😁. А ваксаните шилета защо трябва да ги лекуват с парите на останалите.??? Нали са си вкарали вълшебния еликсир купен и с нашите пари, а след това пак и с общите пари ще ги лекуват. Ей ама те били голяма национална ценност.. Ще им купуваме дрога па после и ще ги лекуваме

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Диамантената ръка

    2 27 Отговор
    10 процента от хората ваксината не ги пази. От 6000000, ако всички се ваксинират, това са 600000, много ясно, че от тях някои могат да умрат. Остават обаче другите 5400000, които са защитени от ваксината. От тях половината дори и без ваксина да приемем, че са, за другата половина 2700000, което не е малко ефект има. А това за малкия срок на изпитание, то важи за всички други ваксини, все на някои хора на тази планета почва изпитването и в някакво време. Хора за изпитване на ваксините от Марс няма как да докараме...

    Коментиран от #28, #32

  • 26 Оххх

    16 0 Отговор

    До коментар #18 от "плевен":

    Поне си осъзнал че си прост , написал си го даже ...
  • 27 Пишман

    17 0 Отговор
    Най-големият гаф е да се дава трибуна на такива...
  • 28 Мислещ

    21 2 Отговор

    До коментар #25 от "Диамантената ръка":

    Като гледам статистиката, по-скоро 10% ги пази (И при това не е ясно колко от тях умират от сърдечни, неврологични и други свързани с отровите болести).

    Коментиран от #31

  • 29 Рашка с чашка

    32 0 Отговор

    До коментар #18 от "плевен":

    От къде на къде ще решаваш ти кой да се лекува и кой не? Псевдо ваксината, която не предотвратява заразяване и която си си я сложил сме я платили всички ние. Щом няма да ни лекуват, няма да плащаме здравни осигуровки, да видим тогава дали ще има какво да източват от Здравната каса.

    Коментиран от #38

  • 30 Аватар

    24 0 Отговор
    Първан Симеонов да напише ИАЛ издали ли са разрешение за ползване на тези ваксини на територията на България .Ако има такова разрешение защо тези препарати не се продават свободно в аптечната мрежа.
  • 31 Диамантената ръка

    3 23 Отговор

    До коментар #28 от "Мислещ":

    Няма такава статистика. Всички почнаха да гледат колко ваксинирани са умрели, а не колко ваксинирани не са. Да, много неваксинирани също ще оцелеят, но без ваксини много повече ще умрат. Това е статистиката засега. След 10-20 г. какво можело да стане, а може и да не стане, няма смисъл да говорим. Може да оцелееш след много тежък ковид и след това да ти падне тухла на главата от 10 етаж, а може и да оцелееш след самолетна катастрофа и след две седмици да умреш от Ковид...

    Коментиран от #35, #54

  • 32 Учуден

    18 2 Отговор

    До коментар #25 от "Диамантената ръка":

    Май мисленето не ти се отдава? При 18% ваксинирани, 13% заразени и 10% починали излиза, че ваксината уж предпазва едва 12% от боцнатите.

    Коментиран от #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мислещ

    26 1 Отговор

    До коментар #31 от "Диамантената ръка":

    А колко неваксинирани не са умрели? Вие съвсем се смахнахте с такива "разсъждения". А това, че може да ти падне и тухла на главата или да катастрофираш е именно аргументът да не трепериш от страх пред вируси и 37485о други опасности, които те дебнат. Точно защото те са предостатъчно и няма нужда да добавяш още една такава като отровата "срещу" ковид.

    Коментиран от #39

  • 36 OMEGA

    18 1 Отговор
    ВСИЧКО КОЕТО ВЛИЗА В ТЯЛОТО ТИ ВЛИЗА И В ДУШАТА ТИ ! "НАУКАТА" Е НАЙ КРАТКИЯ ПЪТ КЪМ АДА !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 плевен

    22 3 Отговор

    До коментар #29 от "Рашка с чашка":

    За това си прав. Ваксината трябва да се плаща. Тогава ще си я поставят само хора , убедени в нейната полезност.
  • 39 Диамантената ръка

    1 18 Отговор

    До коментар #35 от "Мислещ":

    Никой не трепери докато не влезе в интензивното, тогава почва треперенето. А, че има много неваксинирани, на които нищо няма да им стане като се заразят, съм го написал. Няма логика да те е страх от ваксината, която най-просто казано леко наподобява коронавируса, а от вируса да не те е страх. Математиката е проста, от всички умрели досега , нали няма спор, че не са умрели от ваксината, а от вируса?

    Коментиран от #63

  • 40 Диамантената ръка

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "Учуден":

    Ха, я си купи нов калкулатор. Как си завършил 5 клас...?

    Коментиран от #46

  • 41 Боц

    13 0 Отговор
    Корифея обяснява как е по добре да се манипулират хората- нормалните гледат "точните" телевизии само да псуват тия дето им дрънкате за "новото" нормално и как трябва да се боцнем ама и пак да си дишане обработените газове Няма проблем за данните-ние си ги черпим от достоверни източници- може всеки да погледне за Португалия за Ирландия
  • 42 Просветен илюминат

    19 0 Отговор
    Още един специалист се изказа във фейсбук и сега това е новина.
    Сега да отиде и да казва това на ваксинираните в Израел.
    Ще сменят плочата скоро като видят след третата ваксина какви ще се забъркат.

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Верно ли

    19 1 Отговор

    До коментар #42 от "Просветен илюминат":

    То вече се видя след третата вакса най-голям ръст на заболелите. Това е защото те спазваха и мерки, а т.нар.ваксини не работят, ама хич, че ако не и обратното. При нас няма как да стане, защото масата вече го е изкарала и сме близо до стадния имунитет.

    Коментиран от #47

  • 45 Просветен илюминат

    17 1 Отговор
    Първане,сега се сетих като пишеш постове във фейса по темата направи ли си труда да проучиш какъв процент от докторите в България са се ваксинирали?
    И колко от ваксинираните медици са болни отново?
    Другите ти приказки са ала бала.
  • 46 Учуден

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Диамантената ръка":

    Сметките са елементарни, не ми трябва калкулатор, но ти определено е време да завършиш първи клас - намери време между трета и пета доза:)

    Коментиран от #50

  • 47 Просветен илюминат

    1 7 Отговор

    До коментар #44 от "Верно ли":

    В България колко процента са с трета ваксина за момента?
    Не се изказвай неподготвен ако обичаш.

    Коментиран от #51

  • 48 Просветен илюминат

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    Да,а този Първан преди да коментира и прави оценки да потърси от МЗ някакви изследвания и доказателства за съществуването на вируса и ако ме намери да дойде и да пише за какво са всъщност тези ваксини като няма вирус?
  • 49 нннн

    16 0 Отговор
    "Истината ще ви направи свободни." е казал Христос. "Не казвайте истината!" агитира Първанчо.

    Коментиран от #62

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Верно ли

    10 0 Отговор

    До коментар #47 от "Просветен илюминат":

    Нали за Израел говорим, бе!

    Коментиран от #56

  • 52 Vladi

    9 1 Отговор
    Първане , на лъжата краката са къси , оплетохте се в собствените си лъжи , като ти гледам брадата си представям на баба ми между краката
  • 53 ivan

    11 0 Отговор
    какъв гаф бе,несретник,нали трябва да видим какво става с ваксинираните и тази статистика е само за ваксинирани с 2 дози,ами тези с 1 доза, те са хиляди
  • 54 ivan

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Диамантената ръка":

    еми какво да гледаме бе,нали бяха суперефикастни и напълно безвредни тези ваксини,а какво се оказа ,само страни4ните ефекти на ковид ваксините са 40 пъти пове4е от вси4ки ваксини използвани през последните 20години,ти къде се намира6 бе
  • 55 Petur

    15 0 Отговор
    Какво става с ваксинираните ще видим през 2024 година , екперимента с ваксинираните някъде там ще даде официални резултати от проучването , първоначално мислихме да тестваме ваксината върху маймуните в зоопарка , но от защита на животните не позволиха , оказа се че има много хора доброволци да тестват ваксините безплатно , даже всеки подписва собственоръчно декларация , че сам иска да екпериментират върху него , запознат е че може да умре от ваксината и никой не го е карал на сила , глупостта ходи по хоратане по гората , аз глупаво дърво не съм виждал
  • 56 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Верно ли":

    Ще сменят плочата,т.е. да коментират след като се сложи трета ваксина тук в България,това имах предвид.
  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Българи, хора, ако искате да сте живи, пазете се от докторите....

    Коментиран от #58

  • 58 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    След като докторите не могат с тези познания и опит себе си да спасят и излекуват определено вече все повече хора е необходимо да се позамислят върху това.
  • 59 Солидарност

    0 0 Отговор
    е смисъла на здравната каса. С парите на всички са закупени ваксините, с парите на всички се лекуват и ваксинирани и неваксинирани. С парите на всички ще се лекуват ваксинираните, ако след време се проявят странични ефекти вследствие на боцкането, защото ВСЕКИ организъм има различна реакция на различните препарати. Пише го във всяко упътване на всяко лекарство, дори то да е аспирин. Затова, който иска да се ваксинира трябва да се съветва с личния си лекар, който най-добре познава пациента, вместо да тича в изнесени ваксинационни центрове. Така ще се различаваме от ветеринарната практика
  • 60 Солидарност

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "плевен":

    e cмиcълa нa здрaвнaтa кaca. C пaритe нa вcички ca зaкупeни вaкcинитe, c пaритe нa вcички ce лeкувaт и вaкcинирaни и нeвaкcинирaни. C пaритe нa вcички щe ce лeкувaт вaкcинирaнитe, aкo cлeд врeмe ce прoявят cтрaнични eфeкти вcлeдcтвиe нa бoцкaнeтo, зaщoтo ВCEКИ oргaнизъм имa рaзличнa рeaкция нa рaзличнитe прeпaрaти. Пишe гo във вcякo упътвaнe нa вcякo лeкaрcтвo, дoри тo дa e acпирин. Зaтoвa, кoйтo иcкa дa ce вaкcинирa трябвa дa ce cъвeтвa c личния cи лeкaр, кoйтo нaй-дoбрe пoзнaвa пaциeнтa, вмecтo дa тичa в изнeceни вaкcинaциoнни цeнтрoвe. Тaкa щe ce рaзличaвaмe oт вeтeринaрнaтa прaктикa
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Йоан

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "нннн":

    Тогава Исус каза на ПОВЯРВАЛИТЕ в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици;
    и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни ( 8:32).
    Още им каза: "АЗ съм пътя, ИСТИНАТА и живота (14:6)
  • 63 М. Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Диамантената ръка":

    Ей тъп..к има спор!
  • 64 бабаяга

    0 0 Отговор
    Никаква прошка за фашисти повече! Арийските сертификати...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 А статистиката

    0 0 Отговор
    за починалите от експерименталките? Или не носи дивиденти, а и не е удобна за широката публика? И се обръсни, че физиономията ти е като п
  • 67 А статистика

    0 0 Отговор
    за починалите от експерименталките? Или не носи дивиденти, а и не е удобна за широката публика? И се обръсни, че физиономията ти е като п
    А ти спри да ми триеш коментарите, нали уж сте свободна медия
  • 68 А статистика

    0 0 Отговор
    за починалите от експерименталките? Или не е доходоносно някак си??!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове