Отидете към основна версия

8 676 83

Ивайло Пенчев: Диктатурата на тъпириата ни казва как да живеем и ...

  • ивайло пенчев-
  • диктаатура-
  • пролетариат-
  • тъп

Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве

Снимка: бТВ

От диктатура на пролетариата стигнахме до диктатура на тъпириата, така да се каже. Има група необразовани хора, които ни казват как да живеем и диктуват дневния ни ред. Няма да се ваксинирам, защото ме карат. Щом правиш нещо за него, той не е съгласен. Така коментира пред "Нова телевизия" здравната криза, въвеждането на зелените сертификати и мерките на кабинета бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на фирма за спортно оборудване.

Бизнесменът Мариан Колев посочи, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете на служителите – те самите или работодателите.

„Мисля, че това е решение на всеки един работодател. Специално за нашата фирма това, което ние сметнахме за справедливо, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттам нататък да решава служителят. Ситуацията в момента е много по-различна от изминалите три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. Мисля, че донякъде е балансирано да му дадем повече време, отколкото ни остави държавата, давайки ни само 5 дни за гратисен период”, обясни той.

Колев не възнамерява да уволнява служители, но тези, които откажат да си направят тест или ваксина, вероятно ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Подобно е и решението във фирмата на Пенчев.

Неговите служители също са получили отсрочка, в която да се ваксинират. Според него обаче има друг проблем, който е фундаментален.

„Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо безплатно, той не го цени. Още повече – те си мисля, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е много вредно.

Безплатното тестване и ваксини само разглезват човечеството. Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве. Хората трябва да се грижат за собственото си здраве. И това, че една група хора помага на друг група хора е добре, но трябва да чувстваме поне някаква благодарност”, каза Пенчев. Той е на мнение, че предприемачите и работодателите не бива да „мрънкат” и да се оплакват. Според него, ако държавата ще помага, не трябва да е на тях.

„Когато кажат, че държавата е помогнала на бизнеса, това означава, че тя е задължила някой да помогне на друг. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато някой започне да иска пари от държавата, особено работодателите, това означава, че искат някой да работи безплатно за тях. Това е крайно несправедливо. Работодателите не са най-слабите в обществото”, категоричен е Пенчев.

„Моето мнение е, че мярката работи, въпреки многото критики, че е закъсняла. Може и да е така. Но сега има опашки за ваксини. Тази мярка е много по-работна от стандартната аргументация”, добави бизнесменът. Пенчев добави, че според него въвеждането на зелените сертификати е обяснено грешно. Той посочи, че хората приемат мярката като забрана, а тя е точно обратното.

Политиците не говорят като мен за антиваксърите. Те трябва да говорят по благичко. Няма да посегнат на антиваксърите и т.н. Всяка принуда предизвиква протести. Но това е необходима принуда - ваксинирането., посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 84 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове