Отидете към основна версия

3 331 52

Готвели бойкот на анти-COVID мерките и опорочаване на дистанционното обучение

  • бойкот-
  • ковид мерки-
  • опорочаване-
  • дистанционно обучение

Разпространявала се  злонамерена дезинформация - твърди се, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода за период, какъвто тестовете не изискват в действителност

Снимка: Нова телевизия

Има множество сигнали, че родители, които искат присъствено обучение, но отказват децата им да бъдат тествани, ще се опитат да дискредитират дистанционното обучение и да внушат, че то е неуспешно. За това предупреждават от неформалната организация "Родители за безопасно образование", цитирани от news.bg.

Във връзка с решението на Министерството на образованието и науката децата, които не се тестват, да остават да се обучават у дома, от сдружението посочват, че изправени пред варианта за принудително електронно обучение поради отказа да тестват децата си, някои родители ще се опитат да провалят дистанционната форма.
"Тестването в училищата е безспорно правилното решение и трябва да се случва на независима от дома на учениците територия, и да, учителят не бива да е сам при тестването, нужна и ценна е подкрепата на родителите. Това трябва да се отстоява. За успех на мярката е необходимо постигане на съгласие и съдействие между всички - институции, родители, учители, деца." - подчертават от организацията.

В писмото се отбелязва, че се разпространява злонамерена дезинформация - твърди се, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода за период, какъвто тестовете не изискват в действителност.

"Чувстваме се длъжни да заявим нашите основателни притеснения, че и една работеща мярка за осигуряване на качествено и безопасно образование, каквато е ОРЕС (Обучение от разстояние в електронна среда - б.р.) , ще бъде възприета като санкционираща за деца и родители, които желаят присъствено обучение, но не желаят тестване." - споделят родителите.

Те напомнят, че мярката беше създадена през 2020 година с цел родителите, загрижени за живота и здравето на децата си в условия на пандемия, да получат законова възможност за обучение у дома.

"За да се предотврати спекулацията с тази образователна форма, бе създаден ясен пропускателен режим, който да гарантира, че този тип обучение ще се използва и прилага правомерно и с ангажираност от страна на родителите, както и че ще се гарантира, че децата ще получават качествено образование." - допълват от "Родители за безопасно образование".

Опитите за отричане на това съгласие между училището и родителите може да доведат "дискредитирането на тази форма на обучение от недобронамерени хора с недостиг на колективно осъзнаване", предупреждават от организацията.

"Екипът ни получава непрекъснато сигнали, че ОРЕС ще бъде бойкотирано от родители, които по принцип желаят присъствено обучение, отричат и хулят ОРЕС, но сега не желаят да тестват децата си и чувствайки се принудени да са в ОРЕС, заплашват с компрометиране на учебния процес, отказ от влизане в час и други. Такива действия изцяло ще опорочат ОРЕС, както и усилията на училищни ръководства и учители, ангажирани с тази образователна форма." - се казва още в писмото.

"Споделяме тази тревога с ясното съзнание, че сега ОРЕС е най-добрия възможен вариант да се предложи приемлива форма на обучение, дори и на онези, които не я ценят. Нещо повече - считаме, че пандемията няма да отстъпи в близките една, две, а може би и повече години и трябва да се работи в посока все по-качествено онлайн обучение, защото това е иновативна стъпка напред." - подчертават от неформалното сдружение.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол