Отидете към основна версия

1 738 59

РБ: Властта реагира навременно, но недостатъчно ясно след провокацията на Русия

  • републиканци за българия-
  • русия-
  • провокация-
  • власт-
  • реакции

От партията на Цветанов призоваха парламентарното мнозинство да приеме Декларация, в която да стане ясна позицията на България и тя да бъде основа за последващите действия на изпълнителната власт

Снимка: БГНЕС

От партията на бившия вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Репубриканци за България" - коментираха горещата тема с искането на Русия войските на НАТО да напуснат България. Ето позицията на партията:

По повод искането на Министерство на външните работи на Руската федерация за изтегляне на военните сили на НАТО от територията на Република България и Република Румъния, повтаряно многократно през годините, въпреки правото на всяка суверенна държава свободно да избира, от ПП „Републиканци за България“ смятаме, че:

1. Позициите изразени от МВнР, министърът на отбраната (във Facebook) и президентът Румен Радев са навременни, но недостатъчно ясни от гледна точка на явната провокация от страна на Руската федерация. Призивът към диалог и дипломатически решения винаги е най-добрият начин за изход от кризи, но според нас в случая е необходима твърда и чиста позиция за намеренията на Република България, а именно за необходимостта от засилване сигурността на Източния фланг на НАТО.

2. Съгласни сме, че „решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба”, затова сме заинтересовани да разберем какви са намеренията и решенията на новото българско правителство. В тази връзка смятаме, че е време за КСНС на тема Украйна и преките рискове за България, свързани с конфликта Украйна-Русия. Вярваме, че този бъдещ Консултативен съвет ще даде насоки, но не и ултиматуми как изпълнителната власт и парламента да изпълняват правомощията си в република с парламентарно управление.

3. Одобряваме позицията на президента, че „страната ни не приема ултимативни искания, от когото и да било”, но не и с оправданието , че „в страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника”. Не звучи убедително.

4. Очаква се през март 2022 г. да се приеме новата Съвместна декларация за сътрудничество ЕС-НАТО. Декларацията ще включва оценка на стратегическата среда в евроатлантическата зона в контекста на събитията в Украйна. Важно е като член на двата формата да запазим принципните си позиции и граденото с години доверие за партньорство.

5. Важно е по време на текущото председателството на ОССЕ от страна на Полша да се продължат опитите за комуникация с Руската федерация, както и в Съвета НАТО-Русия.

6. От Републиканци за България призоваваме парламентарното мнозинство да приеме Декларация, в която да стане ясна позицията на България и тя да бъде основа за последващите действия на изпълнителната власт.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове