Отидете към основна версия

1 199 59

ДБ осъди действията на Русия

  • дб-
  • осъди-
  • действия-
  • русия

България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз, казват от формацията 

Снимка: БГНЕС

"Демократична България” е обезпокоена от нарастващото напрежение, създадено от Руската федерация по границите на Украйна, се посочва в позиция на политическата формация, изпратена до медиите.

"Недопустими са опитите на Кремъл да постави под съмнение законното право на България и на другите страни от Централна и Източна Европа да взаимодействат със съюзниците си от НАТО за гарантиране на своята национална сигурност. Провокативните изявления на руския външен министър представляват ескалация в стратегията на неговата страна за връщането на сферите на влияние в Европа", посочват от ДБ.

“Демократична България” подкрепя позицията на българското правителство, което твърдо отхвърли подобни ултиматуми. Суверенно наше право е да избираме геополитическата си ориентация. България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз.

"Мирният изход от сегашната криза, постигнат по дипломатически път, несъмнено е в интерес на всички европейски страни. Той обаче не може да стане за сметка на възникването на членове втора категория в НАТО, между които и България", се посочва в позицията.

Не сферите на влияние, а спазването на международното право и на човешките права е солидният фундамент, върху който може да се гради архитектурата на европейската сигурност. Върху нея посегна Кремъл и с незаконната анексия на Крим през 2014 г., и с продължаващата окупация на части от Грузия и Молдова, казват от "Демократична България".

Напрегнатата обстановка в региона на Черно море през последните години налага включването на въоръжените ни сили в обща система за сигурност в Източния фланг на НАТО. Участието в него ни дава възможност да гарантираме националната сигурност по начин, който изключва всякаква агресивност.

Необходимостта от по-близко стратегическо сътрудничество със съюзниците се дължи и на факта, че управлението на ГЕРБ остави българските въоръжени сили с недостатъчен военно-технически капацитет и висока степен на зависимост в критични системи от Русия, констатирани в последния доклад 1 по изпълнение на Програма 2020 за отбранителни способности, който поставя под съмнение способността ни да участваме пълноценно в колективната отбрана на НАТО въпреки безспорния професионализъм на нашите военнослужещи.

"Очакваме Народното събрание да постави като сериозен приоритет развитието на отбранителните ни способности, развитието на отбранителната ни индустрия и задълбочаването на участието на въоръжените ни сили в силите на НАТО, с акцент гарантиране на сигурността на България. България може много повече именно в НАТО и в ЕС. Това ще е и нашият принос в предложенията на НАТО за деескалиране на напрежението, създадено от действия на Русия последните години – мерки за възпиране, надеждна отбрана и диалог с Русия по план за намаляване на напрежението", посочват от политическата формация.

“Демократична България” настоява страната ни да не бъде изключена от консултациите по следващата Стратегическа концепция на НАТО и от дискусиите за всеобхватно предно разполагане на сили в Източна Европа, развитието на технологиите, тероризма и хибридните заплахи, киберсигурността, предизвикателствата от възхода на Китай, използването на Космоса – все теми от визията за НАТО 2030.

"Няма да приемем, когато цялата общност на свободните страни от НАТО и ЕС оценява развитието от последните седмици като най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа от края на Студената война, у нас да се подценява риска и да се блокира участието на България в консултациите между съюзниците по ключови за сигурността ни въпроси", допълват от ДБ.

Напрегнатата ситуация в Черноморския регион, предизвикана от политическите и военни действия на Русия, не е повод нито за излишна паника, нито за непростимо лекомислие. Длъжни сме да проявим държавническа мъдрост и зрялост, опрени на незаменимата ни принадлежност към НАТО и Европейския съюз, се посочва още в позицията.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол