Last news in Fakti

27 Януари, 2022 16:38 1 197 59

ДБ осъди действията на Русия

  • дб-
  • осъди-
  • действия-
  • русия

България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз, казват от формацията 

ДБ осъди действията на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

"Демократична България” е обезпокоена от нарастващото напрежение, създадено от Руската федерация по границите на Украйна, се посочва в позиция на политическата формация, изпратена до медиите.

"Недопустими са опитите на Кремъл да постави под съмнение законното право на България и на другите страни от Централна и Източна Европа да взаимодействат със съюзниците си от НАТО за гарантиране на своята национална сигурност. Провокативните изявления на руския външен министър представляват ескалация в стратегията на неговата страна за връщането на сферите на влияние в Европа", посочват от ДБ.

“Демократична България” подкрепя позицията на българското правителство, което твърдо отхвърли подобни ултиматуми. Суверенно наше право е да избираме геополитическата си ориентация. България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз.

"Мирният изход от сегашната криза, постигнат по дипломатически път, несъмнено е в интерес на всички европейски страни. Той обаче не може да стане за сметка на възникването на членове втора категория в НАТО, между които и България", се посочва в позицията.

Не сферите на влияние, а спазването на международното право и на човешките права е солидният фундамент, върху който може да се гради архитектурата на европейската сигурност. Върху нея посегна Кремъл и с незаконната анексия на Крим през 2014 г., и с продължаващата окупация на части от Грузия и Молдова, казват от "Демократична България".

Напрегнатата обстановка в региона на Черно море през последните години налага включването на въоръжените ни сили в обща система за сигурност в Източния фланг на НАТО. Участието в него ни дава възможност да гарантираме националната сигурност по начин, който изключва всякаква агресивност.

Необходимостта от по-близко стратегическо сътрудничество със съюзниците се дължи и на факта, че управлението на ГЕРБ остави българските въоръжени сили с недостатъчен военно-технически капацитет и висока степен на зависимост в критични системи от Русия, констатирани в последния доклад 1 по изпълнение на Програма 2020 за отбранителни способности, който поставя под съмнение способността ни да участваме пълноценно в колективната отбрана на НАТО въпреки безспорния професионализъм на нашите военнослужещи.

"Очакваме Народното събрание да постави като сериозен приоритет развитието на отбранителните ни способности, развитието на отбранителната ни индустрия и задълбочаването на участието на въоръжените ни сили в силите на НАТО, с акцент гарантиране на сигурността на България. България може много повече именно в НАТО и в ЕС. Това ще е и нашият принос в предложенията на НАТО за деескалиране на напрежението, създадено от действия на Русия последните години – мерки за възпиране, надеждна отбрана и диалог с Русия по план за намаляване на напрежението", посочват от политическата формация.

“Демократична България” настоява страната ни да не бъде изключена от консултациите по следващата Стратегическа концепция на НАТО и от дискусиите за всеобхватно предно разполагане на сили в Източна Европа, развитието на технологиите, тероризма и хибридните заплахи, киберсигурността, предизвикателствата от възхода на Китай, използването на Космоса – все теми от визията за НАТО 2030.

"Няма да приемем, когато цялата общност на свободните страни от НАТО и ЕС оценява развитието от последните седмици като най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа от края на Студената война, у нас да се подценява риска и да се блокира участието на България в консултациите между съюзниците по ключови за сигурността ни въпроси", допълват от ДБ.

Напрегнатата ситуация в Черноморския регион, предизвикана от политическите и военни действия на Русия, не е повод нито за излишна паника, нито за непростимо лекомислие. Длъжни сме да проявим държавническа мъдрост и зрялост, опрени на незаменимата ни принадлежност към НАТО и Европейския съюз, се посочва още в позицията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    73 7 Отговор
    Ице! Мълчанието е злато в такава ситуация!
  • 3 Стоичков

    69 7 Отговор
    Ице!Събуди се! Руснаците са на Орлов мост!
  • 4 Пич

    63 6 Отговор
    Ристе - вечният партиен председател !!!??? Да здраствует !!! На кака комунистическите номера , а , десния ...!!!???
  • 5 Сатана

    76 7 Отговор
    ДБилите да взимат пушките и на фронта в Украйна.
  • 6 Грульо

    81 9 Отговор
    "България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз

    Коя България, бе Ристо? Марионетките ли са България, или народа е България?
  • 7 Смешници

    80 10 Отговор
    И 80% от българите не са съгласни с вас защото никой от нас не е гласувал за НАТО,но вие ни набутахте там и второ Русия не е казала България къде да членува и къде не,а каза войските на НАТО да се махат от България.
  • 8 жандарско смешно е

    57 6 Отговор
    и Росия стресна ли се или го премести

    Коментиран от #14

  • 9 Тия

    52 6 Отговор
    Вечеса под чертата, кой го интересува?
  • 10 дедо

    62 5 Отговор
    В ДБ са основните финансирани от Лг Д акулите персони у нас!
    Много вредни за страната ни!
  • 11 Делю Хайдутин

    52 5 Отговор
    На изборите на пролет 3 процента.

    Коментиран от #30

  • 12 Русия&Китай

    59 8 Отговор
    Много се слагате на запада, да не съжалявате.
  • 13 Пръц

    50 7 Отговор
    ПП Прокопиев Плаща, а ДБ изпълняват.
  • 14 ХАХАХАХАХА

    54 5 Отговор

    До коментар #8 от "жандарско смешно е":

    Съмнявам се дали въобще някой ще ги чуе в Русия. Но какво каза Лавров за Столтенберг- Няма да го коментирам. Тоя е загубил връзка с действителността.
  • 15 Истина

    45 4 Отговор
    България не го е избрала, а вие без да се допитате до народа. Сега се допитайте за референдум за или против НАТО.
  • 16 Sion

    40 3 Отговор
    Ристю Сандокана да вдига платната с МирчуФ и да одят да освободят Крим..Кака Цона ще ги подкрепя морално, мъртвопияна от некой бар..

    Коментиран от #35

  • 17 Комуниста

    39 4 Отговор
    ДБ са колаборационисти слуги на Козяк!
  • 18 Киро Джендъра

    44 5 Отговор
    Пасито ревеше със сълзи, а сега да взима пушката и на фронта….мръсен ч и ф у т.
  • 19 БГ България

    25 4 Отговор
    Вижте какво става в Канада и в други части на света! Конвой на СВОБОДАТА,няма да го видите по медиите!!!
  • 20 и кво сега

    27 5 Отговор
    Ристeто ше оди ли да жапа около Крим ?
  • 21 Малиии

    37 4 Отговор
    Ицееее, ма много сериозно нещо го раздаваш, че и Русия започна да критикуваш ... Хайде слез на земята хахахаха

    Коментиран от #55

  • 22 Нека главният соросоид

    35 4 Отговор
    от снимката да ми обясни за кои действия на Русия, които осъждат, става дума. Говорим за реални действия, а не писаните в тиражите на нашите натовски братя отвъд океана.
    За това очевидно липсва мъжество, на хранилищата е по-удобно.
  • 23 Никой

    10 8 Отговор
    Снишаване му е майката.От векове обичаме да се снишаваме.То заради едната кожа живеем.Българина е роб по рождение, освен в кръчмата или с чаша в ръка. Историята го показва.
  • 24 Кочо

    31 5 Отговор
    Борят се за титлата "Най-верен г.....зец на САЩ!

    Коментиран от #40

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Симпатизант

    8 30 Отговор
    Демократична България са партия с характер и достойнство и затова са омразни на мафията.
  • 27 ДБ, в следващия Парламент няма да

    31 6 Отговор
    Влезете със сигурност? Не Русия създава напрежение по границата с Украйна а тя Самата Украйна, и тези, които е въоръжават, и са и Ментори и коратори!! Тези които е бутат да започне война с ДНР и ЛНР!! Казват се, НАТО, Великобритания и САЩ!! История сте Учили за Кримски войни водени от Русия, много такива войни, и все с участието на Русия, царска Русия!! Крим е Руски от Столетия, по едно Недоразумение стана част от УССР, И отново Крим и Кримчани се върнаха към Русия!! Това го знаете, но Господарите ви карат да пеете друга песен!!! "Ставате за Смях!! Бългорофил съм, но такава е истината!! А Забравете следващия Парламент, както и такива, като мен, които гласуваха за вас!! Нямате собствено мнение, на нечия Хранилка сте!!!
  • 28 Човека Коза

    22 5 Отговор
    Маджо да ти купи една пушка и марш към Крим, Пинокио!
  • 29 Преведени

    22 6 Отговор
    Пари за вярност от Сорос
  • 30 Ебрибаре

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Делю Хайдутин":

    Колега много са три процента ,най много процент и половина .Па като се замисля и туй е много
  • 31 ДБ са

    19 6 Отговор
    Продажници..
  • 32 1100

    21 6 Отговор
    Първо: Русия няма да преговаря с пуделите от тъпите сащ.Второ: Русия не иска от България/която се оказа предател и по католик от Папата/да я обичат,а да се изтеглят НАТО,вските войски от родината ни.Трето:,Русия не иска помощ,страхувам се да не стане изпаряване на тъпите американци,които си нямат представа с кого си имат работа.Преди години от японска страна имаше изпаряване и повече японци не помислиха да нападат Русия/разбира се беше под глупавото въздействия на кой-ами пак на сащ./,Четвърто:, още преди много години ,анализатори,/които сега обвиняват в конспиративни теории и объркват мозъците на младото поколение,което и без това не чете и не търси истината/дай му чалга, просташките холивудски филми, пиене-това пак дойде от пропадналите сащ/,беше предречено ,че сащ ще изчезнат като индивиди, и на освободените земи ще дойдат нормални хора.Пето: Кирчо ментарджията, шприца ,бастуна, да не ходи час през час при м...уата Мустафа/какво,може да иска човек от мюсюлманка, кюрдка и за капак в сектата на лютераните/,а да не допуска изпращане на Български Военен Контингент срещу границата на Русия.Не стига,че много майки проиграха живота на Децата и и на Родителите си, като ги ваксинираха и те заминаха при Свети Петър,а и сега някои майки без да мислят ,ще поощряват синовете им да се бият против Русия-какво искат-ковчези ли???Кирил Петков да мисли,Военният Менистър да не си гледа маникюра,а да опази Българските войници,и да не ги прави пушечно месо,в защита на пропа
  • 33 асда

    20 5 Отговор
    Сетих се тия от коя партия бяха - ДБ (Дeбили България).
  • 34 1100продължение

    19 4 Отговор
    Кирил Петков да мисли,Военният Менистър да не си гледа маникюра,а да опази Българските войници,и да не ги прави пушечно месо,в защита на пропаднала Фашистка страна катоОКРАИНА/т. е покрайнина/.Всички чужди НАТО,всички части,да напуснат България и да отива където искат.Нещастници!Мисля,че за тъпите сащ, това е им последното представление,за сметка на други народи.Пожелавам на Президента на Цяла Русия/вътре е Окраина/Вл. Вл. Путин,здрави нерви, да вземе правилно решение,да запази Русия и Руснаците, и Бог да бди над РФ.
  • 35 Ебрибаре

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Sion":

    Също може да се включи и Елена Крема като санитарка
  • 36 Ком

    14 3 Отговор
    Кои са тея смешници. Няколко тюфлека окъдили една от най-великите държави. Това е шега.
  • 37 За правата

    10 3 Отговор
    "Не сферите на влияние, а спазването на международното право и на човешките права е солидният фундамент, върху който може да се гради архитектурата на европейската сигурност" Ти да видиш....Каква грижа за човешките права... А нещо за човешките права на българите в Р С Македония ? Казахте ли нещо ясно и конкретно? Ако - да, може ли да извикате по-силно.
  • 38 наблюдател

    13 2 Отговор
    поглеждаш снимката... всичко е казано.

    Коментиран от #39

  • 39 аПсолютно

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "наблюдател":

    Много си прав колега .
  • 40 Българин

    5 9 Отговор

    До коментар #24 от "Кочо":

    Кочо, дорогой, а кой държи титлата " най-верен г...ец на Рассия " ?
  • 41 Баш майстора

    10 4 Отговор
    А ние ще осъдим вас на следващите избори мръсни подлоги
  • 42 Пламен

    11 5 Отговор
    Този и неговата партия в следващия парламент няма да присъстват ! Така като гледам политиките са им сходни с тези на ГЕРБ ,хората се подлъгаха .....и гласуваха . Ще излезе ,че и тези ще бъдат национални предатели !

    Коментиран от #43

  • 43 напротив

    7 5 Отговор

    До коментар #42 от "Пламен":

    ДБ са естествената прозападна либерална партия в България. Бъдещето и ме розово - в пряк и преносен смисъл.

    Коментиран от #48

  • 44 арто

    6 4 Отговор
    За да съдиш нещо, то трябва да има действие ,което е осъдително.Кое е осъдителното действие ,което лодкаря осъжда?
  • 45 БРАВОС

    6 1 Отговор
    СУЛЮ ПУЛЮ И МАРШАЛ АТАНАСОВ ОБСЪДИХА ДЕЙСТВИЯТА НА РУСИЯ ШОКИ УЖАС ПУТИН Е В НЕРВНА КРИЗА А БАЙДЪН ГИ ПОЗДРАВИВ ЗА НАПРАВЕНИТЕ ГЕНИАЛНИ ИЗВОДИ
  • 46 ЧОБАН

    6 0 Отговор
    А ПЪК АЗ СЕ ИЗПУСНАХ В АВТОБУСА / БАЯ БОБ БЯХ ХАПНАЛ / ПЪТНИЦИТЕ МА НАХУЛИХА А ТИЯ КОГА
  • 47 ХАН КРУМ

    8 1 Отговор
    сорос, костов ,прокопиев,–нищо полезно и всичко грозно в българия.продажни лигльовци и продажници.
  • 48 Розовото

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "напротив":

    напоследък все по-дръзко си пробива път, пък и някои им отива
  • 49 Хайде бе

    9 1 Отговор
    Ето тези са същите лакеи като ПП.ДБ са финансирани отъ Сорос а ПП директно от правителството на САЩ и са разработка на ЦРУ.Само не знам докога българина ще кълве на гола кукичка.Този къдравия си направи пиар на имението на Доган.И какво стана.Доган си живее спокойно а къдравия лакей влезна в парламента.Същата история с ПП.Ако народа знаеше че ще вкара 43 лакея на Америка за България в парламента и канадския лъжец барабар с тях,щеше ли някой да гласува за тях???Две пиар акции за коруупция и откраднати милиони и до там.Промяната е най лошата,която ще ни се случи-България да загуби напълно суверенитета си,да остане без история,защото ще я препишеме на друга и да остане само територия за военни действия.
  • 50 ЗАТВОР

    8 1 Отговор
    ТЕЗИ ЧЕТИРИМАТА ЗАЩО СА НА СВОБОДА? ДОКОГА? МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ЛИЦА ИСКАЩИ ЧУЖДИ ВОЙСКИ НА ТЕРИТОРИЯТА И.
  • 51 Я у лево

    8 1 Отговор
    Тази мантра от къде я измисли.Аз първо мразя тиквата и ГЕРБ,но след това сте на ред лакеите на САЩ, ДБ и ПП.Така че не обвинявай всичките българи,че са мафиоти.И нещо друго!Чисто хипотетични.Ако трябва да избирам между мафиот и предател ще избера мафиотите,защото всички мразят предателите и лошите и добрите.А сега у лево с твоята гнусна партия,която е същата като ПП.
  • 52 ПРЕМЕСТИХ ГО

    3 1 Отговор
    В ДРУГИЯТ КРАЧОЛ, ССОРОСОИДДДЕ.
  • 53 ттт

    5 1 Отговор
    България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз, казват от формацията

    Всъщност България никой не я е питал. Някакви избрани по безумни правила за ръководители на страната са я вкарали там, без да се интересуват от изборът на хората. Повтаря се ситуацията от преди ВСВ, когато вкараха България в Тройния съюз, без да питат българите. В резултат България не воюва срещу СССР, но воюва срещу Германия. Очаквайте повторение!
  • 54 Цезар

    4 1 Отговор
    Кон с капаци!
    Руската армия е на 200 км от грницата, а 100 хлядна украйнска е на границата с Донецка Р и Луганска Р от 3 месеца.
    Има сателитни снимки на украйнските части, но цензурата (командвана от САЩ) не разрешава публикуването им.
    В Украйна забраниха ползването на български език (иама над половин милион бесарабски българи) и наште политица ръкопляскат на украйнския национал-фашизъм. Кога ще се застъпят за бесарабските българи?
    Правирелство дошло след преврат командвано и послушно на ЦРУ, САЩ!
  • 55 Христо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Малиии":

    Не знам защо, ама много ми прилича на хамстер. И душата му такава.
  • 56 Лозенец

    1 0 Отговор
    ДБ, НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ СЪС СЛОВОБЛУДСТВО! ЗАДАЧА НОМЕР ЕДНО ЗА ВАС И ЗА ДРУГИТЕ ПАРТИИ В НС Е ДА ПОКАНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТТИ В УКРАЙНА И ДОНБАС. С ТЯХ ТРЯБВА ДА ОБСЪЖДАТЕ РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ ПО МЕСТА,А НЕ С ПАПКИ ПО КАБИНЕТИТЕ НА ПРИНЦИПА: "ДРЪЖ СЕ КУБА, КУЛА Е С ТЕБ!"
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 шшшт

    2 0 Отговор
    Че кои пък бехте вие.Хайде марш обратно в кукуруза.
  • 59 Нане

    0 0 Отговор
    Алоу ко правят американци и турци в не по границата на Сирия ами в Сирия и Ирак, няма ли кой да свали самолетите на юдейте летящи над Ливан бомбандиращи цели в Сирия? Алоуууу къдеее аршина? Ма я да го дух.те от файтона!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол