Отидете към основна версия

1 110 9

Инвестират над 207 млн. евро за развитие на пограничните региони на България и Румъния

  • мррб-
  • българия-
  • румъния-
  • погранични региони

Стратегическите инвестиции и отворените покани ще бъдат насочени към съвместни проекти между двете държави

Снимки: МРРБ

Над 207 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Румъния в периода 2021-2027 г. от Програмата за сътрудничество Interreg VI-A между двете страни. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, която съпредседателства онлайн заседание на Съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране на програмата. На него двете страни одобриха окончателния вариант на програмата, който предстои да се представи на ЕК. В работната среща участваха Юлия Херцог – съпредседател на Съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране и ръководител на Управляващия орган на програмата, и Мод Скарингер – представител на ГД „Регионална и селищна политикана“ към ЕК.

Опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, подобряване на свързаността в региона чрез развитие на ж. п. мрежите и интегрирана система за навигацията по Дунав, развитие на туризма, финансова подкрепа за малкия и среден бизнес са сред основните приоритети, отбеляза заместник-регионалният министър.

Най-голям дял от средствата по програмата – близо 93 млн. евро, са предвидени за дейности с принос към изпълнението на „Зелената сделка“ и климатичните изменения. Стратегическите инвестиции и отворените покани ще бъдат насочени към съвместни проекти между двете държави, за предотвратяване на бедствия и извънредни ситуации, изграждането на зелена инфраструктура и намаляване на замърсяванията в населените места по поречието на река Дунав. Над 70 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в интегрирана териториална стратегия, в подкрепа на местните общности от двете страни границата, които ще могат да определят сами приоритетните инвестиции в сферата на туризма и свързаните с него сектори.

Сред стратегическите приоритети в това направление е и доизграждане на веломаршрута „Евровело 6“ в България и Румъния, информира още зам.-министър Иванова. Чрез него ще имаме достъп до велотрасе от 3653 км, свързващо важни туристически атракции в Европа. Така ще се засили туристическата активност и ще се осигури устойчив транспортен коридор между населените места по река Дунав. Предвижда се и подобряване на свързаността, чрез развитието на по-зелен транспорт чрез инвестиции в ж. п. превоза. „Вярвам, че с проектите за подобряване на условията за навигация по река Дунав и подобряване на железопътната свързаност ще създадем условия за повишаване на икономическия обмен и ще подобрим мобилността на бизнеса и населението“, коментира още Иванова.

В рамките на интегрираната стратегия микро, малкият и среден бизнес от двете страни на границата също ще получи подкрепа с евросредства за разработване на съвместни решения, които да повишат конкурентоспособността му в рамките на общия пазар. Целта е по този начин да се преодолеят и негативните последствията от здравната криза.

Зам.-министър Иванова подчерта, че новата програма е по-фокусирана и ориентирана към конкретни резултати. „Съумяхме да осигурим добър баланс между приоритетите, като предвиждаме подкрепа за стратегически проекти и за инициативи по метода „отдолу нагоре“, т.е. предложения от местните общности, които най-добре познават своите проблеми и имат добри идеи за развитие на граничните населени места, като по този начин европейските средства ще достигнат по-близо до хората и бизнеса в регионите“, заяви още тя. Деляна Иванова изрази надежда програмата да се превърне в еталон за измерване на успеха на трансграничното сътрудничество на европейско ниво.

Според заместник-министър Иванова при максимална мобилизация на страните по програмата инвестициите в регионите е възможно да започнат още до края на 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове