Отидете към основна версия

2 157 48

Корнелия Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка

  • корнелия нинова-
  • дърва за огрев

Оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани

Снимка: БГНЕС

Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен, поради простия факт, че над 1 500 000 семейства в България ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места, и че гледаме изцяло на България, не само на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които обаче виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи. Това заяви от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет лидерът на БСП и икономически министър Корнелия Нинова.

Конкретно взетите мерки до момента са Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на гражданите. Целта, която си поставяме, е да падне цената. След това последва оспорване, че едва ли не се връщат стари режими и практики.

Искам да припомня, че държавната, общинската и частната собственост са равнопоставени в българската Конституция. И така както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може, тя вече започна, да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите.

Чувам слухове, че това било политическа намеса и една партия иска да овладее горите и да ги използва за политически цели. Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората. Да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове. Да крадат, в повече от това, което им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби. Оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани.

Разбира се, всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция. Не искаме да изземваме функцията на частните, на общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено на този терен, най-вече, за да помогне на своите граждани.
Започнахме със 17 такива обекта, но ще стигнем до 56, а съотношението на цената на дървата, придобити по двата начина, е 2:1. Вярваме, че с това ще помогнем на хората, но ще направим и следващата крачка.

Държавните горски стопанства ще си назначат собствени работници, които да секат дървесината. Също така ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на нормална цена.

Смятаме, че това е съществена промяна в политиката, както в социалната ѝ част така и в държавническата част. Връщаме ролята на държавата в полза на гражданите, припомни Корнелия Нинова.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове