23 Февруари, 2022 17:38 2 156 48

Корнелия Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка

  • корнелия нинова-
  • дърва за огрев

Оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани

Корнелия Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка - 1
Снимка: БГНЕС

Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен, поради простия факт, че над 1 500 000 семейства в България ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места, и че гледаме изцяло на България, не само на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които обаче виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи. Това заяви от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет лидерът на БСП и икономически министър Корнелия Нинова.

Конкретно взетите мерки до момента са Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на гражданите. Целта, която си поставяме, е да падне цената. След това последва оспорване, че едва ли не се връщат стари режими и практики.

Искам да припомня, че държавната, общинската и частната собственост са равнопоставени в българската Конституция. И така както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може, тя вече започна, да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите.

Чувам слухове, че това било политическа намеса и една партия иска да овладее горите и да ги използва за политически цели. Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората. Да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове. Да крадат, в повече от това, което им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби. Оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани.

Разбира се, всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция. Не искаме да изземваме функцията на частните, на общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено на този терен, най-вече, за да помогне на своите граждани.
Започнахме със 17 такива обекта, но ще стигнем до 56, а съотношението на цената на дървата, придобити по двата начина, е 2:1. Вярваме, че с това ще помогнем на хората, но ще направим и следващата крачка.

Държавните горски стопанства ще си назначат собствени работници, които да секат дървесината. Също така ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на нормална цена.

Смятаме, че това е съществена промяна в политиката, както в социалната ѝ част така и в държавническата част. Връщаме ролята на държавата в полза на гражданите, припомни Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИК

    4 8 Отговор
    СИК?
  • 2 Госあ

    21 15 Отговор
    😂 еееех каква грижа само 😂 зимата свърши ма курнело !
  • 3 Сега как

    14 14 Отговор
    точно да ти викаме? Корни Язовиро или Корни Дървото? Че ти се тия две неща си знаеш лелко.
  • 4 пипи

    13 15 Отговор
    Това във връзка с опазването на околната среда и намаляването на фините прахови частици?
  • 5 То тогава

    15 14 Отговор
    Тогава дърва няма да има със сигурност
  • 6 Майна

    23 12 Отговор
    Няма да оправите изкуствено създадения Батак в енергетиката, дърва ще продавате...Осигурете на хората по една голяма тояга ,та да си вземат ДЪРЖАВАТА!
  • 7 Наглостта е безкрайна

    20 12 Отговор
    Корупцията си продължава, крадците са на свобода без да им се потърси отговорност.....ние за дърводобива ще оправяме в добре осечената вече България. А кога ще садим дръвчета, само "простият" селянин на село знае, а умните граждани само сечът.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 адаша

    22 7 Отговор
    ТЕХНОДЪРВОИМПЕКС
  • 11 Зимата мина бе Курнело

    13 12 Отговор
    "Умре циганката където те хвали"
  • 12 ужаст!

    19 17 Отговор
    в потрес съм от тази лелка !!!!

    ще насече и малкото зеленина където е останало - само и само да си напълни торбите с пари за синчето в Манхатън . поле като стане пустиня тук ще напали към Миами да си гледа кефа с НАШИТЕ пари

    Коментиран от #35

  • 13 ЧАПКЪНИН ВАГАБОНТИН И ХАЙМАНА

    24 12 Отговор
    ДРОГАРКЕ КОЙ ША ДЪРЖИ РЕЗАЧКАТА
    КОй ША ТВАРИ ДЖУГАНИТЕ КОЙ ША ГИ ШОФИРА КОЙ ША ПЛАТИ ГОРИВОТО НА ДЖУГАНИТЕ.....ТИ ЛИ ДРУГАРКЕ....

    Коментиран от #20

  • 14 ДТД

    11 8 Отговор
    Национализация ли започва?
  • 15 Ганчо зубидрен

    8 10 Отговор
    Не е вярно, че 1,5 милиона семейства се отопляват с дърва. В малките села и в планината да, но в градовете са малко. На нашата улица от 12 семейства, само 3 сме на дърва и въглища, останалите са на пелет или климатик. Няма как държавата да субсидира домакинствата с дърва продадени на себестойност. Горските ще фалират, или покрай трето качество трупи, ще се заделят за наши хора и фурнирни трупи.

    Коментиран от #18

  • 16 Истина

    23 3 Отговор
    Първата и най-важна стъпка е ТОТАЛНАТА забрана за износ на необработена дървесина и дървени въглища най-вече в Гърция и Турция.Без квоти и лимити-ПЪЛНА и НЕЗАБАВНА..Например в Гърция в момента цената за м2 е 90-95 евро.И естествено голяма част от дървата се насочват натам.Порежете думбазите-мафиоти и нещата ще си дойдат на място дори и без държавни складове.

    Коментиран от #39

  • 17 Навалний

    11 14 Отговор
    Комунистка? държавата щяло да добива!
  • 18 адаша

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ганчо зубидрен":

    Правилно разсъждаваш. Чудомир има един разказ -"Синекур". В този разказ съвсем точно е описано какво ще се случи с дърводобива. Ако имаш време го прочети.
  • 19 А защо

    12 4 Отговор
    това да не е с храните, тока, водата, лекарствата. Да се възстанови държавната собственост върху всички стратегически области. Стана ясно, че за потребителите няма по-лош стопанин от частния собственик. Той е добър стопанин само за себе си.
  • 20 Софиянец АЙЛЯКЧИЯ

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "ЧАПКЪНИН ВАГАБОНТИН И ХАЙМАНА":

    Аз МОГА СИЧО НООО ЗАПЛАТАТА ДА Е КАТО НА КОМПЮТЪРДЖИЯ...ША РЕЖА ША КАРАМ ША ТВАРЯ....ДЪРЖАВАТА ЩОМ ПЛАЩА....пИСНАЛО МИЙ ОТ СКРЪЗИ ШЕФОВЕ ЧАСТНИЦИ С ЖИ КЛАСИ.....
  • 21 Display

    8 3 Отговор
    Държавата да спре да ги изнася за Турция и Румъния на безценица..........унищожихте най красивото в държавата !!!!!!
  • 22 Електра

    6 6 Отговор
    Краднелия на мисли за прости, това си е далавера на комуняците...
  • 23 Мислещ

    5 7 Отговор
    Това ще е кражбата на века. Ще се инвестират едни милиони от държавния бюджет, ще се фалират горските и ще се правърнат в държавни структури. Това ще ликвидира фирмичките, които печелят от дървесината за да продава държавата на загуба. И цялата тази клизма ще е за да може БСП да се похвали колко е социална като партия. Смешно ми е, но тук не се работи за просперитет братя и сестри. Няма да коментирам, че света се оттегля от утоплението на дърва. Тази промяне солена ще е.
  • 24 БСП ВИЦЕТО

    4 3 Отговор
    ИДВА РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ....И СОЦА СЪЩО

    Коментиран от #26

  • 25 Балабанов направо ги разби

    2 3 Отговор
    Балабанов: Скамейки в съда за ГЕРБ, ДПС и Възраждане, не депутатски кресла
    „Крадецът вика дръжте крадеца“ – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ викат "Дръжте крадеца“. За много от тях по- подходящи са скамейките в съда, отколкото депутатските кресла, написа във Фейсбук профила си депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. "Повече от два месеца се забавлявам с твърденията на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ - така наречената опозиция, че за всичко сме виновни ние - новата коалиция. Първо вижте как изглежда опозицията – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“- абсолютен нонсенс. "Възраждане" не протестираха ли преди 1 година срещу ГЕРБ? Протестираха, а сега в парламента гласуват винаги заедно", пише Балабанов. 
  • 26 Чети мой човек

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "БСП ВИЦЕТО":

    Уважаеми сънародници! За 10 дни се проведоха социологически проучвания на 3 агенции- ТРЕНД, АЛФА РИСЪРЧ и на ГАЛЪП! И трите агенции дадоха на ПП преднина пред ГЕРБ между 5,4% и 6,7%. Последното проучване на ГАЛЪП даде преднина на ПП с 5,4% но от всички с право на глас! От само гласуващите преднината се увеличава и е между 8 и 10%. Но в интерес на истината най меродавно е проучването на "Алфа Рисърч" и преднината на ПП пред ГЕРБ е 6,5%. Да не забравяме че на един от записите в Банкя преди , Борисов казва че вярва единствено на "Алфа Рисърч" на Боряна Димитрова. Процентите за Възраждане са от 2,5% от всички с право на глас или 4% от само гласувалите до 5% колкото им дадоха ТРЕНД и Алфа Рисърч. Видно е че са на ръба на бариерата! Не съм привърженик на нови предсрочни избори, но мисля вече са крайно необходими! При обществените нагласи в момента и ако Възраждане не прескочи бариерата , ГЕРБ от 59 депутати в момента ще имат около 50 в следващото НС. ДПС около 26-27 , или общо 76-77 депутата. Управляващата коалиция ще бъде отново същата ПП-ИТН-БСП-ДБ. С тази разлика че вече ще имат над 160 депутата ( пълно абсолютно мнозинство), а коалицията ГЕРБ+ДПС под 80. И тогава управляващото мнозинство ще може да гласува конституционни промени, незабавно да смени ВСС и СЕМ. Така че бързи нови избори са наложителни!

    Коментиран от #31

  • 27 Карадъя

    2 3 Отговор
    Как да не я намразиш
    Взе ни бизнеса,отне ни електорат. Подла комунистка.
  • 28 Гост

    3 4 Отговор
    Пътят към ада е осеян с добри намерения! Това не е присъщо за госпожа Корнела. Има уловка със сигурност....
  • 29 Северозападнал

    2 2 Отговор
    Държавните цени са 3 пъти по високи от тези с каруците.Няма да купувам от държавата докато не стане истинска държава.Общините не работят за хората

    Коментиран от #33

  • 30 5433

    4 3 Отговор
    Страха превръща хората в шебеци. Комунистите умееха да всяват страх и ужас сред народа. А след това го успиваха с филми за гестапо.
  • 31 А бе ..панар

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Чети мой човек":

    99% са ПП, 80% БСП бкп 70% байчалга , 60% ниеидваме и си отиваме ,50% копейкин , 3%герб сдс дпс.. хммм абе нещо не излиза сметката както я поръча Рундьо
  • 32 ddddd

    3 2 Отговор
    До утре ще е забравила не е изтекла такова нещо
  • 33 селтак

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Северозападнал":

    Чуда се Корнела на тон ли ше продава дървата или на кубик? Да не се окаже че ше купуваме оже по скъпи дърва ако са на тон! Стара кума лиса е кака ви Корнела,знае тя как се прай!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост3

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "ужаст!":

    Ами пък аз се чудя,синчето не живее в Москва Ами в Манхатън!
  • 36 БСП ВИЦЕТО

    4 2 Отговор
    НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ...И СОЦА СЕ ВРЪЩА.....
  • 37 Бизона

    3 1 Отговор
    Корни, швабите ша моат ли да си купуват дрва от горските, оти он руснакот че им завръти крано?
  • 38 stan40

    1 0 Отговор
    Те и до сега държавата си продаваше дървата, но само на определени фирми, което уби конкуренцията и повиши цената на дървата. Всички фирми създадени с приватизацията в горския сектор фалираха, което показва, че лесовъдски кадри не са подготвени за стопанска дейност. Съжалявам, но трябва да кажа, че колегите инженери , които фалираха подарен им бизнес сега са на ръководни длъжности в държавните горски предприятия и на тях се разчита за осъществяване на реформата. Аз съм против спекулативни продажни цени на дървата, която е и причината да прекратя бизнеса си, но това което се предлага от г-жа Нинова е утопично. Нещата могат да се случат по-много лесен начин. Такава практика беше наложена в близкото минало, докато работех в едно горско стопанство.
  • 39 stan40

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Истина":

    Това което пишете са пълни глупости. Личи, , че нещата в горския сектор са Ви непознати. Причините за спекулата са други и са решими без забраните, които предлагате. За съжаление, начинът който се предлага за решаване на проблема е нецелесъобразен.Има по-лесно приложим и ефикасен, който да реши проблема.
  • 40 Браво

    4 0 Отговор
    Ами дайте и ток и газ без надцека на хората
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Илиев

    3 3 Отговор
    А кой ще плаща на секачи, транспорт, продавачи. Те без пари ли ще работят, за да стане дървения материал евтин? Или ще им плащаме ние, които не ползваме...
  • 43 ПЕТКО

    3 2 Отговор
    Сложете "Таван" на цената на дървата и всичко ще си дойде на мястото!!!
  • 44 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Трудно ще се справиш с турската дървена мафия на ДПС,която като дойде лятото ще започне палежи за да осигури дървесина за преработвателите,които 95% са турски фирми.
  • 45 Нане

    0 1 Отговор
    тая ми замяза на дружинната на Костоф - мацето Катето
  • 46 Почти

    0 2 Отговор
    Почти никакви регулации на алкохола, за всичко друго популизъм, а пърцуцата се лее. По-малко пиянски изпълнения няма да навредят.
  • 47 Асен

    2 0 Отговор
    Браво цената на дървата ще падне защото ще има евтино предлагане другите коментари са само от дървени босове който крадат и продават на тройни цени.
  • 48 БРАВО НА ЖЕНАТА

    0 0 Отговор
    Браво на Нинова....Всяка година купувам по 10 кубика и всеки път ни лъжат фирмите в кубицитепо 3-4 кубика.....Защото сме на ьор и щем-нещем купуваме.Тази година ме излъгаха с 3,5 кубика.....А това е масово над хората
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове