Отидете към основна версия

2 281 74

Цонева: Да се държим като натовци

  • антоанета цонева-
  • нато-
  • украйна

Тя изказа очакване готовността на бизнеса да помогне на идващите бежанци от Украйна

Снимка: БГНЕС

Българският бизнес заяви при срещи с представители на правителството, че може да поеме 200 хиляди работни места за бежанци от Украйна. Това каза пред БНР Антоанета Цонева, депутат от "Демократична България", председател на парламентарната комисия за българите в чужбина.

Тя подчерта, че вече има прието правителствено решение, което ще важи 3 месеца, според което всеки, който е бил ангажиран с приемането на бежанци, ще получи по 40 лева за храноден на всеки:

"Тази подкрепа трябва да бъде задействана максимално бързо. ЕК приема безпрецедентна мярка за временна защита, която започва да действа на територията на целия ЕС за всички украински граждани. По един много облекчен начин те ще получат статут да могат да пребивават на територията на европейски страни и ще им бъде осигурен достъп до социалната и здравна система, както и до пазара на труда. Много е силен този механизъм и е много важно България, за да може да го приложи, да мобилизира своите институции и инфраструктура, така че да може този механизъм да действа".

Цонева изказа очакване готовността на бизнеса да помогне на идващите бежанци от Украйна и механизмът за защита да сработят добре, за да може ефективно да се помогне на нуждаещите се от помощ.

"Въпреки че е договорено спиране на военните действия, за да се осигурят хуманитарни коридори за извеждане на населението, Русия не се съобразява с това. В обсадените украински градове хората не могат да бъдат изведени".

Антоанета Цонева посочи, че това е широкомащабна война върху територията на Украйна и уточни, че ДБ са били категорично несъгласни от началото на войната с формулировките на бившия вече военен министър Стефан Янев, които са повтаряли "опорките на Путин и руската пропаганда".

По думите ѝ националният интерес е в това политическите партии да имат отговорно отношение, а не да пропагандират руската линия:

"Трябва да знаем каква е ситуацията, какви мерки трябва да се предприемат спрямо нея и да се държим като наистина съюзническа държава в НАТО и ЕС. Това е общественият интерес и това е начинът обществените интереси в България да бъдат защитени".

"Управляващата коалиция е стабилна", категорична беше тя.

Цонева подчерта, че опозицията трябва да се държи отговорно, "а не ГЕРБ да се включва в хибридни атаки - както се случи със създаването на паника за цените на горивата".

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове