Отидете към основна версия

7 415 34

Вяра Емилова: За април българските пенсионери ще получат най-малко 500 лв

  • вяра емилова-
  • депутат-
  • бсп-
  • пенсионери

Искаме да сложим таван на цените на някои основни продукти. Това ще помогне на хората да се справят с кризата, заяви депутатът от БСП

Снимка: bsp.bg

„Великденската добавка от 70 лв. за всички пенсионери започна да се изплаща от днес /б.р. вчера/ и вече има хора, които са я получили. Това означава, че за април месец българските пенсионери ще получат най-малко 500 лв. – това е минималната пенсия от 370 лв., ковид добавката от 60 лв., плюс великденската добавка от 70 лв.”

Това каза секретарят на парламентарната група на „БСП за България” Вяра Емилова в предаването „Думата е ваша” по БСТВ.

По нейните думи упоритото настояване на БСП за преизчисляване на пенсиите започва да дава резултат, но това става много бавно и на база на много изчисления. „Вчера предложихме на нашите коалиционни партньори преизчисляване на пенсиите от 1 юли със средоосигурителен доход към 2021 г. Това е много важно, защото много пенсионери се притесняват, че когато спре ковид добавката от 60 лв., техните пенсии ще спаднат много. Няма начин, при който да сме давали толкова дълго ковид добавка и хората са разполагали с тези средства, изведнъж да им бъдат отнети. Ние сме наясно с това и аз благодаря на екипа на Министерството на труда и социалната политика, които работят денонощно, за да предложим най-доброто решение, което е в синхрон с бюджета и удовлетворява и нашите пенсионери – да не бъдат пенсиите по ниски от това, което получават сега”, категорична бе Емилова.

Народният представител от левицата представи и другите предложения на БСП за актуализацията на бюджета: „Искаме да сложим таван на цените на някои основни продукти. Това ще помогне на хората да се справят с кризата. Производителите няма да пострадат, защото ще има държавен фонд, който да компенсира разликата между ниската и реалната цена. Предлагаме и диференцирано ДДС на регулираните стоки като лекарства и електроенергия. Също така, необлагаем минимум от 760 лв."

Вяра Емилова сподели и впечатленията си от срещата с възпитаниците на училището за планински водачи в Черни Осъм – единственото по рода си в Европа: „В коалиционното споразумение заложихме, че ще развиваме всички видове туризъм. Затова и днешната среща с възпитаниците на училището, техния директор и преподаватели беше изключително ползотворна. Благодаря на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, както и на председателя на парламентарната Комисия по туризъм Елин Димитров, които също присъстваха на срещата и изказаха, първо, своето въодушевление от тези млади хора, и второ, да видим какви са проблемите в училището и как можем да ги решим.”

Емилова изтъкна, че заедно с Елин Димитров са поели ангажимент да изчистят нормативната база и в предстоящото обсъждане на Закона за туризма да направят така, че тези ученици да бъдат подпомогнати с таксата, която плащат за придобиването на квалификация, а Министерството на туризма ще работи по олекотяването на самата процедура.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове