Отидете към основна версия

2 484 63

Петков пред румънска медия: Харесваме руснаците, проблемът ни е Путин

  • кирил петков-
  • сащ-
  • руснаци

Попитан защо българите и румънците се страхуват „да не ядосат Русия“, премиерът отговори, че не страхът трябва да е решаващият фактор във вземането на решения, а етиката и моралът

Снимка: БГНЕС

„Ние не говорим срещу руснаците. Харесваме много руски музиканти, поети, хора от различни културни кръгове и нямаме нищо против тях. Реалният ни проблем е с Путин. Трябва да направим разлика между режима на Путин и традиционните приятелски взаимоотношения с руснаците“. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за румънската телевизия Digi 24 TV, излъчено на 9 май.

Българският министър-председател посети Румъния в края на април, където с колегата си Николае Чука обсъди темата с газа и възможностите за получаване на гориво по тръбата от съседната страна.

В интервюто Петков беше попитан за разделението в българското общество относно Русия и Украйна, а водещата Кристина Килеачу му припомни, че „ядрото от проруски граждани съставлява около 15% от електората в България“.

„Ние виждаме два славянски народа, единият от които атакува другия. Това, което видях по време на визитата ми в Киев, бяха съборени жилищни сгради и играчки сред отломките - ужасяващи сцени на войната. Смятам, че всеки състрадателен българин би казал: „Не мога да толерирам това, няма как да наведа глава или да затворя очите си пред тези зверства“. Мисля, че ЕС каза ясно именно това, а ние говорим в един глас с Европа“, заяви българският премиер.

Той коментира и критиките на президента Румен Радев, който обвини правителството, че е отказало да плаща на „Газпром“ в рубли и това доведе до спиране на доставките от страна на Москва. Държавният глава публично обяви, че кабинетът предава интересите на България и служи на чужди, без да споменава кои са те. Освен това изрази твърда позиция срещу изпращането на оръжия за Украйна.

„Той сподели мнение, което не е в унисон с нашата гледна точка. Когато спазиш всичко по договора, а другата страна спре да ти доставя газ, не виждам защо ние да сме отговорни за това. Мисля, че това даже е възможност за България, защото сега нямаме друг избор освен диверсификацията. Сега е моментът да ускорим процедурата и да го направим“, каза Петков.

Попитан защо българите и румънците се страхуват „да не ядосат Русия“, премиерът отговори, че не страхът трябва да е решаващият фактор във вземането на решения, а етиката и моралът.

„Лично аз не харесвам начина, по който Путин решава какво да се прави не само в Украйна, но и в нашите две държави – че НАТО трябва да се оттегли и да не изгражда военни бази в Румъния и България. Звучи като някаква политика от 19-ти или 18-ти век, когато са се рисували карти на Европа на салфетка. Не го приемам и не трябва да се страхуваме“, отвърна Петков.

Според министър-председателя българите трябва да осъзнаят, че НАТО не е в България, а „България е НАТО“.

Петков коментира и темата с „компромиса“ за ветото за евроинтеграцията на Северна Македония. Той бе попитан какво ще се случи с отношенията със Скопие, ако правителството му не издържи, на което премиерът отговори: „Не мога да съм отговорен за нищо в такъв случай. Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС – това е добре за региона“.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове