Отидете към основна версия

1 072 23

Зафиров, БСП за руските дипломати: Нищо в изслушването снощи не промени мнението ни, че решението е еднолично

  • атанас зафиров-
  • руски дипломати-
  • изслушване-
  • бсп-
  • решение-
  • еднолично

Беше казано, че на оперативно заседание е дискутирана реципрочността в отношенията с Руската федерация, но изгонването на такъв брой лица не е съгласувано по съответния ред, каза представителят на левицата

Снимка: БНТ

Нищо в изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и службите за изгонването на 70-те руски дипломати не промени виждането на БСП, че решението е взето в голяма степен еднолично. Мащабът на това решение е нещо безпрецедентно, случва се за първи път в дипломатическата история на България, а в световната история се е случвало само във Великобритания. Едно такова решение ще бъде с тежки последици върху външната ни политика. Това каза в "Денят започва" Атанас Зафиров от БСП.

Факт е, че МС на практика не е взел такова решение. Беше казано, че на оперативно заседание е дискутирана реципрочността в отношенията с Руската федерация, но изгонването на такъв брой лица не е съгласувано по съответния ред, каза той.

"Всъщност не става въпрос за 70 дипломати - броят на лицата с дипломатически статут е наполовина. За другите лица, за които е странно, че се прилага тази мярка, не е уведомена прокуратурата, не се прилага закона за ДАНС. От вчерашното изслушване не получихме доказателства, че това е подходът, по който трябва да се реагира. По отношение на реципрочността за тези лица, за които е доказано, че са нарушавали дипломатическия статут, към тях подходът трябва да е ясен, но за другите лица не стана ясно каква е необходимостта от точно такова действие", каза той.

Това нанася тежък удар върху имиджа на България и за нашите отношения. Няма как това действие да не даде отражение и върху дългосрочната ни политика - било външна или вътрешна.

БСП изрази желание да бъде свикан КСНС при президента, защото това е тема, която касае националната сигурност.

Зафиров смята, че БСП не е заобиколен партньор и са имали нормални отношения в коалицията, но за съжаление няколко пъти е бил демонстриран подход, който не кореспондира с нормалния начин на взимане на решения, особено по важни теми, касаещи външната политика. Това няма как да ни остави безразлични, каза депутатът от БСП.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол