Last news in Fakti

30 Юни, 2022 09:35 1 063 23

Зафиров, БСП за руските дипломати: Нищо в изслушването снощи не промени мнението ни, че решението е еднолично

  • атанас зафиров-
  • руски дипломати-
  • изслушване-
  • бсп-
  • решение-
  • еднолично

Беше казано, че на оперативно заседание е дискутирана реципрочността в отношенията с Руската федерация, но изгонването на такъв брой лица не е съгласувано по съответния ред, каза представителят на левицата

Зафиров, БСП за руските дипломати: Нищо в изслушването снощи не промени мнението ни, че решението е еднолично  - 1
Снимка: БНТ

Нищо в изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и службите за изгонването на 70-те руски дипломати не промени виждането на БСП, че решението е взето в голяма степен еднолично. Мащабът на това решение е нещо безпрецедентно, случва се за първи път в дипломатическата история на България, а в световната история се е случвало само във Великобритания. Едно такова решение ще бъде с тежки последици върху външната ни политика. Това каза в "Денят започва" Атанас Зафиров от БСП.

Факт е, че МС на практика не е взел такова решение. Беше казано, че на оперативно заседание е дискутирана реципрочността в отношенията с Руската федерация, но изгонването на такъв брой лица не е съгласувано по съответния ред, каза той.

"Всъщност не става въпрос за 70 дипломати - броят на лицата с дипломатически статут е наполовина. За другите лица, за които е странно, че се прилага тази мярка, не е уведомена прокуратурата, не се прилага закона за ДАНС. От вчерашното изслушване не получихме доказателства, че това е подходът, по който трябва да се реагира. По отношение на реципрочността за тези лица, за които е доказано, че са нарушавали дипломатическия статут, към тях подходът трябва да е ясен, но за другите лица не стана ясно каква е необходимостта от точно такова действие", каза той.

Това нанася тежък удар върху имиджа на България и за нашите отношения. Няма как това действие да не даде отражение и върху дългосрочната ни политика - било външна или вътрешна.

БСП изрази желание да бъде свикан КСНС при президента, защото това е тема, която касае националната сигурност.

Зафиров смята, че БСП не е заобиколен партньор и са имали нормални отношения в коалицията, но за съжаление няколко пъти е бил демонстриран подход, който не кореспондира с нормалния начин на взимане на решения, особено по важни теми, касаещи външната политика. Това няма как да ни остави безразлични, каза депутатът от БСП.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    22 7 Отговор
    По същия начин ПростотоКиро постъпи и с "Газпром" и руските тв канали!
  • 2 Милиони

    9 2 Отговор
    Ми струва корема-Трудовия мазол
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 а Плешо

    13 3 Отговор
    си трае за свикването на съвет. Мирише на сметка наскоро заредена с долари.
  • 5 Хасковски каунь

    10 8 Отговор
    Щом обущари, каруцари, чистачи, помагачи, пазванти и бояджии на посолството на Русия са шпионе, евалларка на контра и реконкраразузнавачите ни.

    Коментиран от #14

  • 6 Русофил иди@т

    9 3 Отговор
    Решението е епично
  • 7 Русофил

    4 1 Отговор
    Иди8т с корем
  • 8 Браво

    14 4 Отговор
    Хубаво е , че скоро ще се отървем от присьствието му , пп ще е на-4% на изборите или по малко
  • 9 Вън сащ от България

    18 5 Отговор
    Естествено, че е еднолично - от Козяк
  • 10 Тъпото е изключително вреден

    14 4 Отговор
    за държавата. Това не трябва да му се размине. С нагла лъжа започна "управлението", с такава я и завършва.Долен предател. Доживотен затвор за тоя наглец.
  • 11 Госあ

    4 2 Отговор
    Тогава крушовската селянка на какви преговори е отишла ?
  • 12 Ужас

    7 5 Отговор
    Пп успяха да сьсипят страната само за месеци - горивата отново скачат дано не им се размине след новите избори
  • 13 СЗО

    8 0 Отговор
    На някого прави ли му впечатление, че вече трети ден няма коментар от човека когото първо би трябвало да питат-Генчовска.

    Коментиран от #18

  • 14 реру

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасковски каунь":

    "... пазванти и бояджии на посолството на Русия са шпионе..."

    Шпионаж е общото наименование на всички противодържавни дейности... От друга страна с това се занимават всички професии... като почнеш и от най-древната...

    Коментиран от #17

  • 15 браво за Петков

    9 9 Отговор
    ВОЯТ НА ПРОДАЖНИЦИТЕ Е КАТО КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ЗА УХОТО
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасковски каунь

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "реру":

    Пепи,
    повече от 20 години се занимавах с тоя занаят. И хубава пенция имам
  • 18 Дуньо простия

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "СЗО":

    Чакай малко славуца да го измъдри, пък тя ще го разкаже...като и каже...
  • 19 Иван

    3 4 Отговор
    Кирил Петков постъпи правилно, Браво! В тази държава трябва да се вземат крайните решенията от един човек след изслушване на всички страни, писна ми от колектива безотговорност. В крайна сметка той е премиер и ако не може сам да взема решение, по-добре да подава оставка. Относно руските дипломати не 70 души, а цялото ПОСОЛСТВО да се затваря, защото хубаво от него не сме видяли. Сега се показа кой служи на чужди държави и същите тези ми говорят за Левски и Бенковски и велики царе, ами ВИЕ бе глупаци сте предатели на Родината, на майка БЪЛГАРИЯ. СРАМ!!!!

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 голям

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    си "Демократ" Иване... А относно Руското посолство, така е.. ако го нямаше и теб нямаше да те има, нищо хубаво не сме видяли!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол