Отидете към основна версия

2 631 59

Борислав Сарафов: Тъжно и унизително е, че преследваме мигрантите, вместо "каналджиите"

  • каналджии-
  • мигранти-
  • прокуратура

Надявам се, да има максималното наказание за Георги Семерджиев и той да бъде изолиран от обществото за немалък срок, каза директорът на НСС

"Каналджийството" е високоорганизирана престъпна дейност и се прави от много хора, имащи различни функции. Това каза заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в предаването „120 минути“ по bTV.

"Каналджиите" са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори. В Истанбул и в Одрин има "борси" за "каналджийски" услуги и мигрантите, които искат да стигнат до Западна Европа, ги търсят, посочи Сарафов. На определени места се оставят до 5 хил. евро, като тези суми се отблокират, когато мигрантът пристигне в друга държава. Тогава той праща клип, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция, и това е нещо като застраховка, каза още Сарафов. Лицата стигат да българската граница, минават през оградата, откъдето ги поемат българи. По думите му мигрантите се качват на бус и се транспортират до българо-сръбската граница. В тази престъпна дейност са заети много лица, като верига, допълни Сарафов.

По думите на Борислав Сарафов най-тъжното и унизително за нас е, че преследваме мигрантите, вместо "каналджиите".

В отговор на въпрос дали е нормално да има само условни присъди за превозващите мигранти, включително и за този, който уби двамата полицаи в Бургас, Сарафов посочи, че шофьорите са най-дребната брънка във веригата. Суровите присъди трябва да получат стоящите над шофьорите, но за това трябва да има оперативна, професионална работа, която в момента МВР не извършва, каза още той.

Присъдите се налагат от съда, не от прокуратурата или следствието, заяви Сарафов. Дали е нужно повишаване на санкциите или не, това е преценка на законодателя, добави той. Сарафов отправи апел към прокуратурата да иска възможно максимално строги и ефективни присъди за всички категории извършители. По думите му наказанията трябва да са неизбежни. В момента МВР се бори с последствията, а не с причините, допълни той. Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави Сарафов и посочи, че е било изключително лош знак към колегите му закриването на специализираните съд и прокуратура.

Борислав Сарафов коментира и негативните позиции на Нидерландия и Австрия за приемането на България в Шенген, посочвайки, че това е очаквано с оглед на случващото се на българските граници.

Сарафов посочи, че в случая, в който Георги Семерджиев блъсна с джипа си две момичета в София, се борят за ефективно и справедливо наказание. Прокуратурата, надявам се, да иска максималното възможно наказание и този човек да бъде изолиран от обществото за известно време и то за немалък срок, допълни той.

Сарафов изрази мнение, че съдът ще наложи присъда за непредпазливо деяние на причинителя на смъртта на журналиста Милен Цветков.

По случая, в който друг шофьор причини смъртта на френска гражданка на околовръстното шосе на София и в близост е имало и полицейска кола, която след инцидента се оттегля, Сарафов каза, че това е „тъжна и жалка, нелепа история“. По думите му в МВР има проблеми в момента. Колегите от полицията трябва да се огледат, да „поразчистят къщичката и наистина да структурират правилно това министерство“, добави Сарафов. В отговор на въпрос дали проблемът е само в МВР, Сарафов каза, че в момента най-видимите дефекти са там.

Случая с прокурорския син от Перник Сарафов коментира, че бащата се е провалил като родител, но не може да бъде накаран да напусне системата, въпреки че главният прокурор го призова да си подаде оставката. Моралните категории не са по-маловажни от законите, каза още Сарафов.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове