Отидете към основна версия

3 843 47

Цветлин Йовчев: Отказът ни за Шенген е унизително решение. За кой ли път се появява това европейско двуличие

  • цветлин йовчев-
  • шенген-
  • унизително решение-
  • двуличие-
  • европа

Трябва да предприемем необходимите действия, за да се прекрати с това унизително отношение на няколко европейски държави към нас, а това трябва да стане с ясна програма, която да включва дипломатически усилия на всички нива и политически натиск по всички възможни линии, коментира бившият МВР-шеф

Снимка: БГНЕС

Отказът за влизането на България в Шенген е крайно несправедливо и дори унизително за България решение. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус" Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Когато говорим за Шенген първо трябва да разделим нещата в два различни аспекта и първо трябва да кажем, че това е едно крайно несправедливо и дори унизително за България решение за пореден път. Ние сме член на ЕС от 2008 година, може би 12 години търпяхме унизителния механизъм за сътрудничество и проверка. Сега търпим състоянието, в което ние сме покрили всички технически критерии за Шенген, а получаваме отказ по някакви други различни причини, различни от тези, които бяха посочени като ясни критерии за приемането ни в Шенгенската зона", смята той.

Според него трябва да предприемем необходимите действия, за да се прекрати с това унизително отношение на няколко европейски държави към нас, а това трябва да стане с ясна програма, която да включва дипломатически усилия на всички нива и политически натиск по всички възможни линии.

"В доста хора в България възниква това съмнение, че на нас ни се играе един театър. По някакви причини няколко държави от ЕС имат желание и интерес България да остане в това положение. Те да си оставят буферна зона, в която винаги биха могли с определени инструменти да постигнат определени цели. Но това не е добро за България. Сблъскваме се с друг проблем - за кой ли път се появява това европейско двуличие - от една страна ние сме годни да охраняваме външната граница на ЕС, а да ни държат извън Шенгенската зона и да си решават няколко държави вътрешнополитическите проблеми с това", изтъкна Йовчев.

Той подчерта, че не можем да се съгласяваме с всичко и да се държат с нас по такъв унизителен начин. По думите му не трябва да се прави нещо на инат, но доста от решенията, които приемаме, не са в наш интерес и би трябвало да очакваме европейска солидарност, но нея я няма. Гостът добави, че след като страната ни е изпълнила всички критерии, това е достатъчно условие да спре този унизителен процес.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол