Отидете към основна версия

1 270 30

Весела Чернева: Ако изберем "ветокрацията" като Унгария, ще платим висока цена

  • корупция-
  • унгария-
  • правосъдна реформа

Цялата ни система може да преследва висши политици и магистрати за корупция, но това така и не се случва, казва зам.- директорът на Европейския съвет за външна политика

Възможно е отказът за прием на България в Шенгенското пространство да засили антиевропейските настроения, особено ако политиците решат да минат по лесния път и да обясняват, че Брюксел ни е виновен и че ще наложим вето. Това би било голяма грешка. Ако България тръгне по този път, много лесно може да се озове в ролята на Унгария. Това каза Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София пред Bloomberg TV Bulgaria.

Унгарският модел на "ветокрация" е да се налага вето на други политики на ЕС, за да постигнеш своето, въпреки че очевидно имаш проблеми с върховенството на закона. Това ще бъде за сметка на българските граждани, каза Чернева. По думите ѝ поведението на Унгария я поставя в изолация и я превръща "в препятствие по пътя на важните европейски решения". "Унгария със сигурност ще плати рано или късно за това и за съжаление сметката ще бъде не за Виктор Орбан, а за унгарското общество".

Когато има достатъчно доказателства за тенденциите в България, особено по отношение на върховенството на закона и корупцията ще бъде възможно въпросът с приемането на страната ни в Шенген отново да бъде поставен, каза Чернева. Според нея по време на шведското председателство на Съвета на Европа, което приключва в края на юни, това е малко вероятно, като шансовете са такава стъпка да бъде предприета във втората половина на 2023 година.

И за България, и за Румъния, критиките на Австрия по отношение на опазването на границите и справянето с бежанците, ще изискват някакъв прериод, за да се види как изглежда тази тенденция, добави събеседничката. Тя обясни, че е свършена много работа от българска страна в това отношение, но "една граница се пази най-добре от двете страни" и в тази връзка сътрудничеството с Турция е ключово.

Критиките на Нидерландия към България, обаче, са свързани с „това какво правителство ще имаме, кога и какъв реформистки ред ще има то“, подчерта експертът. Нидерландският парламент трябва да има „достатъчно основание да смята, че за пръв път от 2011 насам, има дълъг период, поне една година, в който България има правителство, което иска да реформира съдебната система“.

"Реформите в съдебната система са заявената воля на голямото мнозинство от българските политически партии. Така че да видим какво правителство ще има и дали ще успее да вкара този пакет, който, да не забравяме, отнема и полубожествената фигура на главния прокурор. Ще има кой да го разследва. Това е голяма промяна. Неговата недосегаемост ще бъде прекратена. Започвайки от там как цялата ни система може да преследва висши политици и магистрати за корупция - това е всъщност това, което в момента не се случва".

„Трябва да има реални действия, а не само заявки“, категорична бе Чернева. „Става дума за качеството на институциите в България. Това не учудва българина. Всички ние се възмущаваме от корупцията, от институции, които отвътре са превзети. Това не е някаква новина, а просто Нидерландия открито се открито се обявява в ЕС против това.

Дипломацията ще трябва да разкаже на нашите партньори в ЕС, че наистина има сериозни намерения за промени в българското законодателство по отношение на корупцията и съдебната система, но това трябва да стане, когато такива действия се предприемат, категорична бе Чернева. "Само с дипломатически средства и обещания това няма да стане. Ние обещахме през 2007 година, че с помощта на Механизма за сътрудничество и оценка ще приключат тези реформи много бързо, но и до ден днешен този механизъм не е прекратен".

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове