9 Декември, 2022 13:45 1 251 30

Весела Чернева: Ако изберем "ветокрацията" като Унгария, ще платим висока цена

  • корупция-
  • унгария-
  • правосъдна реформа

Цялата ни система може да преследва висши политици и магистрати за корупция, но това така и не се случва, казва зам.- директорът на Европейския съвет за външна политика

Възможно е отказът за прием на България в Шенгенското пространство да засили антиевропейските настроения, особено ако политиците решат да минат по лесния път и да обясняват, че Брюксел ни е виновен и че ще наложим вето. Това би било голяма грешка. Ако България тръгне по този път, много лесно може да се озове в ролята на Унгария. Това каза Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София пред Bloomberg TV Bulgaria.

Унгарският модел на "ветокрация" е да се налага вето на други политики на ЕС, за да постигнеш своето, въпреки че очевидно имаш проблеми с върховенството на закона. Това ще бъде за сметка на българските граждани, каза Чернева. По думите ѝ поведението на Унгария я поставя в изолация и я превръща "в препятствие по пътя на важните европейски решения". "Унгария със сигурност ще плати рано или късно за това и за съжаление сметката ще бъде не за Виктор Орбан, а за унгарското общество".

Когато има достатъчно доказателства за тенденциите в България, особено по отношение на върховенството на закона и корупцията ще бъде възможно въпросът с приемането на страната ни в Шенген отново да бъде поставен, каза Чернева. Според нея по време на шведското председателство на Съвета на Европа, което приключва в края на юни, това е малко вероятно, като шансовете са такава стъпка да бъде предприета във втората половина на 2023 година.

И за България, и за Румъния, критиките на Австрия по отношение на опазването на границите и справянето с бежанците, ще изискват някакъв прериод, за да се види как изглежда тази тенденция, добави събеседничката. Тя обясни, че е свършена много работа от българска страна в това отношение, но "една граница се пази най-добре от двете страни" и в тази връзка сътрудничеството с Турция е ключово.

Критиките на Нидерландия към България, обаче, са свързани с „това какво правителство ще имаме, кога и какъв реформистки ред ще има то“, подчерта експертът. Нидерландският парламент трябва да има „достатъчно основание да смята, че за пръв път от 2011 насам, има дълъг период, поне една година, в който България има правителство, което иска да реформира съдебната система“.

"Реформите в съдебната система са заявената воля на голямото мнозинство от българските политически партии. Така че да видим какво правителство ще има и дали ще успее да вкара този пакет, който, да не забравяме, отнема и полубожествената фигура на главния прокурор. Ще има кой да го разследва. Това е голяма промяна. Неговата недосегаемост ще бъде прекратена. Започвайки от там как цялата ни система може да преследва висши политици и магистрати за корупция - това е всъщност това, което в момента не се случва".

„Трябва да има реални действия, а не само заявки“, категорична бе Чернева. „Става дума за качеството на институциите в България. Това не учудва българина. Всички ние се възмущаваме от корупцията, от институции, които отвътре са превзети. Това не е някаква новина, а просто Нидерландия открито се открито се обявява в ЕС против това.

Дипломацията ще трябва да разкаже на нашите партньори в ЕС, че наистина има сериозни намерения за промени в българското законодателство по отношение на корупцията и съдебната система, но това трябва да стане, когато такива действия се предприемат, категорична бе Чернева. "Само с дипломатически средства и обещания това няма да стане. Ние обещахме през 2007 година, че с помощта на Механизма за сътрудничество и оценка ще приключат тези реформи много бързо, но и до ден днешен този механизъм не е прекратен".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    25 2 Отговор
    В момента е ветрокрация
  • 2 да де

    53 2 Отговор
    Примера с Унгария е меко казано неподходящ, високата цена я плащаме всеки ден и продължаваме да копаем надолу
  • 3 Путинофил

    12 18 Отговор
    Българина голем го вади ама мек!
  • 4 Анонимен

    47 1 Отговор
    Ха ха, стигнах до изречението, че дамата е от офиса на Блумберг и спрях да чета.
  • 5 Баш софиянец

    35 1 Отговор
    Все едно сега плащаме ниска цена.
  • 6 българин

    46 2 Отговор
    Kато не ни искат в шенген,пускайте черната вълна да влиза при тях в Европа и да се ширят и да ги издържат.Не стига,че сме външна граница и никой с нищо не помага на граничните ни сили ами и не ни искат.Еми и ние не ви искаме нито еврото,нито базите,нито шенгена.
  • 7 БОЗА

    43 1 Отговор
    Кого И С КАКВО ПЛАШИШ бе лельо...де да бяхме,като Унгария...и да имаме някой с топузи,като Орбан... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #20

  • 8 Българин

    25 0 Отговор
    Весе,няма по-висока цена от тази,която плащаме в момента така,че нищо не ни плаши вече.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Теле

    23 0 Отговор
    Чернева развива черни мисли
  • 11 SDEЧЕВ

    24 0 Отговор
    ИСКАМЕ ДА СМЕ В РОЛЯТА НА УНГАРИЯ В ШЕНГЕН- БОЙ ДО ДУПКА С ВЕТО ВЕТО ......
  • 12 Псевдоним

    28 0 Отговор
    Демек да продължим да си мълчим и да си траем, до последния българин. Нямаме сделка.
  • 13 Гошо

    10 0 Отговор
    Пази ни Господ ейй ,пази ни и то най вече от самите нас А Честита Коледа и новата 23г Дано съдбата не подлага на изпитание акъла ни ,че то ,не че го нямаме ,ама късно идва
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някоя си

    16 0 Отговор
    Не схванах.... Имаме лостове да им покажем че не бива да се еб..ат с наса няма да ги ползваме....защо?????
    Тотално вето за всичко свързано с холандия и австрия....
  • 16 Анонимен

    20 0 Отговор
    На тази да се отнеме българското гражданство плюс доживотна забрана да влиза в България. Омръзна ни от мишоци.
  • 17 Тодор Колев

    13 0 Отговор
    Как ще ги стигнем унгарците?!
  • 18 далекоглед

    15 0 Отговор
    Точно като Унгария трябва да се действа ,а не раболепно.Трябва да си дефинираме интересите и после да ги отстояваме дори и да влизаме в сблък с ВС ако не става с Друго.
  • 19 Българка

    16 1 Отговор
    Критиките на Нидерландия към България, обаче, са свързани с „това какво правителство ще имаме, кога и какъв реформистки ред ще има то“

    Чакайте малко! Как да разбираме това изречение?? Това нещо на мен ми звучи като изнудване. Значи трябва да имаме правителство удобно на мазните холандци (от неуважение няма да ги наричам както те искат). Къде отиде суверенитета и ненамесата във вътрешните работи на държавите членки на ЕС. Освен март месец на изборите, да чакаме чистите сенегалски холандци да ни изберат правителство, да не се мъчим.
  • 20 Хрис

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    Точно в десятката. С нашето важно геостратегическо положение, нужни са ни хора като Орбан, а не като сегашните - с ДЕФЕКТИ в КРЪСТА . С такива като Орбан до сега щяхме да сме забравили Шенген и да сме решили голяма част от въпросите по превъоръжаването на Българската армия.
  • 21 ЕХА

    8 0 Отговор
    БрЯХ комунистическа щерка нагласена дава мнение еее стига свършиха наивните
  • 22 Ърли морнинг

    13 1 Отговор
    Весела Чернева, Илиян Василев, Мартин Димитров, Иван Хиновски, генерал Атанасов и...... само те имат право на глас
  • 23 Верно ли

    10 0 Отговор
    Щото ние сега плащаме малка цена на ЕС. Нищо, че заради шепа стотинки си затваряме енергетиката, скапваме си образованието, медицината, останахме без читави хора
  • 24 Перо

    12 0 Отговор
    Доказана джендърска,анти-българска гювен дия!
  • 25 Тодор

    11 0 Отговор
    Не съм сигурен, че ще платим висока цена.По-скоро тази жена и институтът, в който работи - ще се закрият, няма да има нужда повече от тях.
  • 26 Многознайко

    15 0 Отговор
    Още една нищонеправеща,продала се на чужди интереси родоотстъпничка.
  • 27 пфууууу

    6 0 Отговор
    Пуйка с перушина. Нищонеправеща на висока заплата. Пфу.
  • 28 Тaя e папагал

    5 0 Отговор
    на каишка от Козяк.

    Нахвърляла е разни антибългарски опорки, без едно конкретно доказателство.
  • 29 Весела Чернева!! Избираме да сме Роби

    3 0 Отговор
    до живот, и ще ни дават по една паничка ядене на ден!! Пак"Рая покорна" нашите Възрожденци се обръщат в незнайните си гробове!!
  • 30 награда за национално предателство

    0 0 Отговор
    ТАЗИ стоеше ЗАД АФЕРАТА С ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ и сьветваше кирил петков да предаде и предаде МАКЕДОНИЯ за добре свьршена работа я наградиха с висок пост ...забележете замдиректор по вьншна политика на ЕС ... това което става в момента в македония и момчето което бере дусха в болница е и по нейна вина....ХАИР ДА НЕ ВИДИШ ТИ И ЦЕЛИЯТ ТИ РОД
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове