Отидете към основна версия

1 023 19

Пеканов: Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове

  • атанас пеканов-
  • евро-
  • еврозона

Влизането в еврозоната ще бъде съществен репутационен бонус за страната ни, допълва вицепремиерът

Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове. То ще бъде ясен сигнал за това, че България иска да бъде част от ядрото на европейските процеси, да бъде ефективен участник в тях, а не да бъде в периферията. Това заяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията "България в еврозоната – предимства и възможности", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Влизането в еврозоната ще бъде съществен репутационен бонус за страната ни, ще повиши доверието в страната ни, както и кредитния рейтинг на България. Това, в среда на повишаващи се лихвени проценти, ще поддържа лихвите по-ниски, както за държавата, така и за гражданите и за домакинствата, отбеляза Пеканов. Той допълни, че влизането на страната ни в еврозоната ще бъде съществен бонус и импулс за всички експортно ориентирани малки и средни предприятия, ще помогне и на туризма, ще бъде натиск за реформи в страната ни, което е правилно и позитивно.

Вицепремиерът подчерта още, че освен за бизнеса, влизането на страната ни в еврозоната ще има позитивен ефект и за конвергенцията на доходите. Пеканов благодари за отговорната и зряла позиция на най-големия синдикат в България – КНСБ за тяхната подкрепа за процеса по влизане в еврозоната. Това ще доведе до по-висока икономическа активност, до заетост и до нарастване на доходите. Влизането в еврозоната от момента, в който всички заплати вече са в евро, ще даде възможност и за съпоставимост и за повече прозрачност при сравненията със средноевропейските доходи.

Що се отнася до рисковете, Пеканов каза, че при всеки голям процес има рискове. "Не можем да замълчим за тях, но те не са тези, за които се говори - като увеличаване на инфлацията", посочи вицепремиерът. По думите му в другите страни, приели еврото, няма такава тенденция. Това са страхове, които се подклаждат, но емпиричната им обосновка не може да бъде намерена, каза вицепремиерът. Според него може да има риск от спекула в отделни търговски обекти, но това е нещо, което институциите трябва да предотвратят. Пеканов благодари Министерството на финансите и на Българската Народна банка (БНБ), които подготвят страната ни и всички институции за приемането на страната ни в еврозоната.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове