Last news in Fakti

9 Декември, 2022 16:05 1 018 19

Пеканов: Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове

  • атанас пеканов-
  • евро-
  • еврозона

Влизането в еврозоната ще бъде съществен репутационен бонус за страната ни, допълва вицепремиерът

Пеканов: Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове - 1

Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове. То ще бъде ясен сигнал за това, че България иска да бъде част от ядрото на европейските процеси, да бъде ефективен участник в тях, а не да бъде в периферията. Това заяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията "България в еврозоната – предимства и възможности", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Влизането в еврозоната ще бъде съществен репутационен бонус за страната ни, ще повиши доверието в страната ни, както и кредитния рейтинг на България. Това, в среда на повишаващи се лихвени проценти, ще поддържа лихвите по-ниски, както за държавата, така и за гражданите и за домакинствата, отбеляза Пеканов. Той допълни, че влизането на страната ни в еврозоната ще бъде съществен бонус и импулс за всички експортно ориентирани малки и средни предприятия, ще помогне и на туризма, ще бъде натиск за реформи в страната ни, което е правилно и позитивно.

Вицепремиерът подчерта още, че освен за бизнеса, влизането на страната ни в еврозоната ще има позитивен ефект и за конвергенцията на доходите. Пеканов благодари за отговорната и зряла позиция на най-големия синдикат в България – КНСБ за тяхната подкрепа за процеса по влизане в еврозоната. Това ще доведе до по-висока икономическа активност, до заетост и до нарастване на доходите. Влизането в еврозоната от момента, в който всички заплати вече са в евро, ще даде възможност и за съпоставимост и за повече прозрачност при сравненията със средноевропейските доходи.

Що се отнася до рисковете, Пеканов каза, че при всеки голям процес има рискове. "Не можем да замълчим за тях, но те не са тези, за които се говори - като увеличаване на инфлацията", посочи вицепремиерът. По думите му в другите страни, приели еврото, няма такава тенденция. Това са страхове, които се подклаждат, но емпиричната им обосновка не може да бъде намерена, каза вицепремиерът. Според него може да има риск от спекула в отделни търговски обекти, но това е нещо, което институциите трябва да предотвратят. Пеканов благодари Министерството на финансите и на Българската Народна банка (БНБ), които подготвят страната ни и всички институции за приемането на страната ни в еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    32 2 Отговор
    И с шенгенът беше така
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 квя

    32 2 Отговор
    Само приказки, приказки, приказки, нищо конкретно. И то не смао от този, а от всички професори до сега.
  • 4 Хайде

    37 2 Отговор
    сега Пеканов изброй "евентуалните" рискове, та да не сме много изненадани. Ама еди по един - всички
  • 5 Помня много добре!

    32 2 Отговор
    Като влезе в Гърция еврото, обедня народа! В Солун събота(преди еврото) можеше да се кара със150 в града! Всички напускаха града в петък вечерта! Като влезе еврото, никога повече града не опустя! Виждах вече горди гърци да ровят в кофите за боклук като някой наши сънародници с небезивестен произход! Този защо мисли че на нас ще ни се размине от тези позитиви? Ние и сега сме на дъното на дъното, още ли ще копаем?
  • 6 Да, бе

    27 2 Отговор
    Позитивите знаем кой ги прибира и брои вечер преди заспиване, а риска си е изцяло за народа. Кво му плащаш..
  • 7 оня

    24 1 Отговор
    чакам да кажат 1 плюс за народа не за бизнеса ама такъв няма има само негативи

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А бе

    20 1 Отговор
    сульо, колкото повече се опитвате да ме убеждавате, толкова по-сигурно е, че ще се подпиша на референдума.
  • 10 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "оня":

    няма и да дочакаш - няма такъв.
  • 11 Аз луд

    18 1 Отговор
    И този е майко продажник заради такива са ни клали турците
  • 12 Не лъжи бе

    14 1 Отговор
    смотан ......
  • 13 Марков

    14 1 Отговор
    Бла Бла, общи приказки и красиви фрази. Два пъти четох изложението. Позитивите звучат по скоро като красива представа. За негативите е неубедителен. Какво стана навремето в Германия? Приеха еврото, етикетите запазиха числата смениха само означението DM с €. А тук какво ще стане? Сега цените в лв като цифри настигат цифрите в евро в Европа. А после? Петканов ще каже: извинете ме. Ама то така звучи и изложението. А ние сме във валутен борд и няма разлика за оценка на кредитния рейтинг и другите неща. Все едно сме в Еврозоната. И Стив Ханке го каза. А какво ще стане с многомилиардната гаранция в БНБ за валутния борд? Защо за този фонд се мълчи? Ами той вече няма да е необходим и следва да се изхарчи, казват запознати. Затова е цялата дивотия с Еврозоната, да се окраде този фонд. Да
  • 14 ????2

    12 1 Отговор
    Е, да! Позитивите са за вас, едно кошле алчни манипулатори. А негативите и рисковете са за 80%, който едва дишат. Защо,бе, господа умници, позволихте масовите доходи да са мизерни толкова години? Как ще се живее с 400 евро по европейски цени? Не че сега това е живот, но бъдещето, което ни предлагате е още по-убийствено. Българоубийци ли сте, мацепродавци ли сте, какви сте?
  • 15 Сух

    11 1 Отговор
    Защо скрихте доклада на БНБ? За какво спи назначен там? Да изпълняваш волята на народа! Продажник!
  • 16 Ххх

    6 1 Отговор
    Националните пре да те ли в затвора
  • 17 Директно:

    7 0 Отговор
    Джедай корумпиран, колкото и пъти да го повториш, Българския народ не ти вярва! Факт! НЯМА ДА СТАНЕ!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пеканов, М Велчев , Левон, всички тея

    0 0 Отговор
    С много милиони крадени пари в Овшорките!!! Тези Крадци са, Ревнали най много!!! Трябва да си Исперат и инвестират парите, за това е тоя зор!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове