Отидете към основна версия

909 28

Вигенин: Нека покажем, че членството ни в Шенген наистина е национална цел

  • кристиан вигенин-
  • шенген-
  • бсп-
  • парламент-
  • правителство

Служебният кабинет подцени Нидерландия и Австрия, заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“

Снимка: БГНЕС

„По инициатива на парламентарната група на „БСП за България“ Народното събрание приехме декларация, с която изразихме пълна подкрепа към усилията на правителството да постигне позитивно решение за членството на България в Шенген. Не се получи. Сигурен съм, че сме готови да свършим допълнителна работа със законодателни инициативи, които могат да допринесат за положителен резултат следващия път, но не трябва и да се сърдите за критиките, които идват и за общото усещане на неудовлетворение, защото именно Вашето правителство създаде очаквания, че този път въпросът ще бъде решен.“

Така се обърна заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин към служебния министър-председател Гълъб Донев от парламентарната трибуна, цитиран от Епицентър.

На изслушване по повод работата на служебното правителство по приемането на България в Шенген, Вигенин подчерта, че оттук нататък трябват повече усилия за съвместна работа с Румъния за постигането на тази цел. Той обърна внимание и че в последните седмици са били подценени усилията на дипломатическо равнище в двустранен план.
„Да, ние получихме пълната подкрепа на европейските институции и на повечето страни членки, но като че ли добре познатите скептици като Нидерландия и Австрия бяха подценени. Това трябва да се промени в следващите седмици и месеци – да оценим внимателно къде точно са проблемите, които поставят двете страни и да реагираме. Категорично не бива да се съгласяваме на каквито и да е допълнителни условия по отношение на нашето членство, но това не изключва тиха дипломация и в двустранен план да бъдат решени някои от проблемите“, смята депутатът от левицата.

Кристиан Вигенин още посочи и негативните оценки, които служебният вътрешен министър Демерджиев е изнесъл публично в Народното събрание по отношение на недокомплекта, състоянието на пътищата по границата, повредените автомобили и лошото състояние на граничното съоръжение.
„Това обяснява инцидентите с емигранти в последните седмици и това няма как да не е намерило своя отзвук сред тези скептични страни. Очевидно там ще трябва да бъдат направени много повече усилия и дано това е един от елементите на следващото редовно правителство, което да внесе бюджет, с който да подпомогнем работата на гранична полиция“, каза по този повод Вигенин.

Той бе категоричен, че не трябва да се подценяват въпросите с корупцията. „И ако членството в Шенген наистина е национална цел, нека да покажем, че сме в състояние да постигаме такива цели. Правителства и парламенти идват, отиват си, но България остава и всеки един от нас за времето, в което сме на тези позиции, трябва да положим тези общи усилия“, призова Вигенин.

В заключение той посъветва служебния премиер Донев във времето, което му остава, да подготви една по-цялостна стратегия с ясно разписани ангажименти как да се направи така, че следващото решение по отношение на Шенген да е по-скоро и да е с позитивен резултат за България.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове